Începând de azi până pe 4 iulie se derulează mult așteptata Oferta Publică Inițială de vânzare a acțiunilor Hidroelectrica (H2O), “perla coroanei” ca să folosesc adjectivele tot timpul prezente în ultimul timp.
Detaliile tehnice ale ofertei pentru cei interesați sunt prezente în toată presa dar vă sfătuiesc să citiți cu atenție prospectul de ofertă, deși acesta are 485 de pagini. Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare un număr de până la 78,007 milioane de acțiuni Hidroelectrica, ce reprezintă 17,34% din deținerea pe care o are și poate merge până la numărul maxim de 89,708 milioane de acțiuni pe care le deține.
Oferta este împărțită în două tranșe: tranșa investitorilor de retail reprezentând 15% din numărul de acțiuni oferite la vânzare și tranșa investitorilor instituționali (fonduri de pensii, fonduri mutuale, bănci etc) reprezentând 85% din numărul de acțiuni oferite la vânzare. Se poate face o realocare între tranșe în sensul în care tranșa investitorilor poate fi suplimentată cu un număr de acțiuni care să ajungă la 20% din valoarea totală a ofertei sau redusă sub 15% în cazul în care nu se subscrie în totalitate.
Subscrierile se fac la prețul de 112 lei per acțiune de către investitorii de retail pentru un minim de 50 de acțiuni și la orice preț din intervalul 94-112 lei de către investitorii instituționali. Prețul final al ofertei va fi stabilit după închiderea ofertei și poate fi oricât în acest interval. Chiar dacă investitorii de retail subscriu la prețul maxim, toată lumea va cumpăra acțiuni la prețul final al ofertei. Pentru investitorii de retail se acordă și o bonificație de 3% din prețul final al ofertei pentru cei care subscriu în primele 5 zile.
Subscrierile se fac la orice agenție BCR, BRD sau prin intermediul unui broker autorizat în fiecare zi în orele de program ale acestora cu excepția ultimei zile când subscrierile vor fi acceptate doar până la ora 12.00.
Alocarea finală a acțiunilor pe tranșe, factorul de alocare pro rata – adică numărul final de acțiuni pe care îl va primi fiecare investitor de retail în funcție de câte ori este suprasubscrisă această tranșă, prețul final de ofertă și numărul final de acțiuni vândute se vor stabili pe data de 5 iulie, prima zi lucrătoare de după închiderea ofertei. Tranzacția efectiv se va face pe data de 6 iulie iar tranzacționarea la bursă este așteptată a începe în jurul datei de 12 iulie.
Bun. Și acum marea întrebare: merită să investim la Hidroelectrica?
În primul rând, analizăm din punct de vedere fundamental compania. Capitalizarea estimată la valorile intervalului de preț este între 42,4 miliarde de lei și 50,4 miliarde de lei. La aceleași niveluri de preț, PER-ul este cuprins între 8,6x și de 10,2x. Marja EBITDA este aproximativ de 63% iar randamentul dividendului pentru anul trecut este de aproximativ 6,75%. Desigur, analiza este extrem de sumară și este greu de realizat una mai extinsă în cadru unui articol.
În al doilea rând, trebuie să facem o comparație cu alți emitenți din domeniul de activitate. Hidroelectrica este singura companie din domeniu care produce doar hidro. Verbund (VER) din Austria este compania cea mai asemănătoare cu o producție hidro de 95% din total. Energias de Portugal (EDP) și Iberdrola (IBE) produc aproximativ 50% din energie din surse hidro pe când toți ceilalți competitori – Engie, Enel, Uniper, EDF sunt mult mai diversificați. Verbund se tranzacționează la un PER de 11, are un DY de 4,6% și o marjă EBITDA de 43%. O evaluare oarecum asemănătoare.
Din punct de vedere al unui portofoliu pe termen lung, Hidroelectrica este o companie foarte interesantă: bun plătitor de dividende, creștere a cifrei de afaceri an, datorii puține, e companie excelentă pentru un fond de pensii.
Be First to Comment