Asus Zenbook S14 face parte din noua generație de laptopuri cu AI, construite în jurul platformei Lunar Lake de la Intel. Este un portabil cu design modern, subțire și elegant, care impresionează cu autonomia bateriei și ecranul său OLED absolut superb.
Zenbook S14 respectă linia de design, look-ul si feel-ul modelelor recente din această serie, nu își asuma riscuri sau libertăți creative, merge pe un design si o construcție tried and tested. Probabil pe principiul „nu repara ceva ce nu-i stricat”. Desigur, asta nu înseamnă ca laptopul nu arata si nu se simte excelent, la fel cum ni s-a părut si modelul S16 cu AMD. Până și design-ul de pe capac, sau micul logo ASUS Zenbook din stânga sus, sunt la locul lor, la fel si pattern-ul de linii argintii care brăzdează lid-ul.
Pe burtă găsești grila de aerisire, precum si acele inserții din cauciuc menite sa ridice laptopul deasupra biroului si sa faciliteze airflow-ul. Marginile ecranului sunt înguste si finuțe, iar șasiul din aluminiu este robust si rigid.
Odată deschis, laptopul arată simplu, dacă nu de-a dreptul minimalist. Este extrem de subțire si de ușor, la puțin peste un kg, 1,2 mai exact, si in aceste condiții, cred eu ca merita laude partea de conectică.
Așa anorexic cum e, S14 are o colecție impresionanta de port-uri, un USB 3.2 gen 2 full pe dreapta, două porturi Thunderbolt 4 pe stânga care dublează si pentru încărcare, un HDMI 2.1 full si un jack combo pentru căști și microfon. Iar asta in condițiile in care este unul dintre cele mai subțiri si mai compacte ultrabook-uri ever. Cei 13mm cu capacul pliat îl fac doar oleacă mai gros decât un telefon, si se simte bine închegat in ciuda siluetei sale filiforme.
Tot impresionant este si faptul ca ASUS au reușit sa înghesuie pe el un superb ecran OLED de 14inch, la 2880×1800 de pixeli, cu frecventa la 120Hz si mai este si capacitiv pe deasupra, adică are si funcție touch. Este interesant ca aceasta din urma adiție, care de obicei mărește grosimea si greutatea ecranelor, nu pare sa aibă un impact semnificativ aici.
Pe măsurătorile noastre, display-ul acoperă spațiul DCI P3 peste 100%, si are undeva pe la 340 de niți strălucire. Nu-ti arde retina, dar compensează prin caracteristicile specifice OLED-ului: culori vibrante, negru profund, contrast infinit. Nu, nu mai reiau toata litania de osanale, rămâne cum am stabilit când am măsurat display-ul lui S16.
Pe parte de interacțiune cu dispozitivul, avem o tastatura elegantă si bine spațiată. Tastele au o cursă de 1,1mm și o întreagă suită de taste media mai înguste, in rândul de dus. Tastatura este bună, punct. Nu voi mai face teoria chibritului, este suficient sa știți asta.
Trackpad-ul a primit atât de mult spațiu pe cat ASUS a putut sa-i acorde pe acest șasiu, așa încât se întinde din buza carcasei si pana la tasta space. Gesturile merg destul de bine, si pe lângă cele obișnuite din Windows, ASUS au mai adus in ecuație si câteva proprii. De exemplu, poți modifica luminozitatea cu un swipe de-a lungul laturii drepte a touchpad-ului si poți face o mișcare similara pe stânga pentru a modifica volumul, iar daca te plimbi cu degetul de-a lungul marginii de sus, poți modifica poziția cursorului într-un timeline.
Ce a mai rămas? A, sunetul! Este impresionant pentru un laptop atât de subțire, are si ceva bass si se aude destul de tare, deși la volum maxim suna cam aglomerat. O remarca interesanta este ca având si difuzoare orientate in jos, el se va auzi mai bine pus pe o suprafață gen birou.
Și înainte sa trecem la performanțe, hai să vorbim puțin si despre modularitate, care este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire: singura componenta care poate fi înlocuită este SSD-ul NVMe, in vreme ce toate celelalte componente sunt lipite pe placa de baza. Și dacă tot am ajuns la interior, impresionantă mi se pare si bateria de 72Wh, mai mare decât m-as fi așteptat la un laptop de dimensiunile astea.
În cutie mai găsești încărcătorul mic la stat mare la sfat, de 65W. Este mai mic decât multe dintre încărcătoarele de telefon cu care am mai avut de-a face in ultima vreme. Iar acum, haideți sa ne orientam înspre ce contează cu adevărat, adică la frumusețea care vine din interior.
Cum sunt performanțele Zenbook S14
Așa cum va spuneam și mai înainte, este primul laptop cu noua arhitectura Lunar Lake a celor de la Intel pe care punem mana. Procesorul de fata este un Core Ultra 7 258V, cu un mix de 4 nuclee de performanță și 4 eficiente și cu o frecvență maximă in Turbo de 4,8Ghz.
La lansare Intel a pretins ca este cel mai rapid single-core de pe piață, iar ASUS îl rulează la un PL1 max de 22W. Haideți sa începem cu testele sintetice si cu comparația cu celelalte modele cu Snapdragon sau AMD care ne-au mai trecut prin mana.
Am început cu Geekbench 6, iar in Multi-Core, S14 a returnat aproape 10.000 de puncte, 9.690 mai exact, si 2.467 in Single-Core.
Be First to Comment