Citeam zilele trecute comentariile de la clipul cu topul PC-urilor custom construite de noi și mi-a atras atenția un utilizator care zicea despre PC-uri, parafrazez, aaa, brizbrizuri consumatoare de curent, nu ai ce face cu ele, un laptop de gaming e suficient. Așa o fi? Hai să vedem!
Am luat cel mai cel laptop la ora actuală cu cea mai cea configurație, adică un ASUS ROG STRIX SCAR 18 2024 cu 14900HX și RTX 4090, și l-am comparat cu un PC de gaming serios în același buget. Pentru o comparație cât mai corectă, ne-am uitat fix în ograda noastră, la un Workbox, dar am considerat că nu ar fi corect să punem alături o unitate de PC stand-alone cu un laptop care are și monitor, și periferice incluse. Așa că în cei aproximativ 21000 lei, am pus și un monitor bun. Configurația Workbox-ului în bugetul rămas după ce am scăzut 4000 lei pentru astea a fost următoarea: i9 14900K, RTX 4080 Super, 32 GB RAM, 1 TB stocare și sursă de 850W.
Înainte să vă prezint rezultatele, trebuie prezentați concurenții. Și dacă despre Workbox am mai vorbit, acest ROG STRIX SCAR18 (G834) este ultima fiță în materie de laptopuri de 18 inch, așa că merită o prezentare un pic mai largă.
Designul și construcția lui ROG STRIX SCAR 18
Acest laptop este fără urmă de îndoială unul de gaming, un desktop replacement în cel mai pur sens al cuvântului. Cu o lățime de 40 cm și o greutate de 3kg, laptopul nu încearcă în niciun fel să se erijeze într-un dispozitiv portabil. Este mare, greu, și așa și trebuie să fie, pentru că dacă vei cumpăra un astfel de laptop, nu îl vei lua ca să te plimbi cu el frecvent.
Cu un aspect ușor Cyberpunk, așa, ROG STRIX SCAR18 are capacul din aluminiu și șasiul din plastic de foarte bună calitate. Pe capac există logoul RGB regulamentar alături de câteva elemente grafice, iar tema RGB este continuată și pe șasiu, unde avem o bandă colorată. La interior găsim o tastatură iluminată, un trackpad destul de mare, dar și ecranul de 18 inch MiniLED. Am apreciat că tastatura este cu adevărat full-size: cu NumPad, fără taste reduse ca dimensiuni, aerisită și cu un feedback foarte bun la apăsare. La o cursă de 2mm, era și normal să se simtă bine, nu?
Ecranul este, după cum mă așteptam, excepțional. Cu un aspect 16:10, ecranul Nebula are specificații de te doare capul: rezoluție 2560×1600, rată de refresh 240Hz, luminozitate maximă declarată de 1100 niți, 2300 zone de local dimming pentru un contrast cât mai bun și o acoperire 100% a spectrului de culori DCI-P3. Desigur, avem și Dolby Vision și G-SYNC. Deasupra ecranului avem o cameră 720p despre care nu e cazul să vorbim aici, dar trebuia să o menționez.
Selecția de porturi este una foarte bună, cum e și normal pentru un laptop de dimensiunile astea: un Ethernet de 2.5Gbps, un HDMI 2.1, două porturi Thunderbolt 4 cu încărcare de până la 100W și compatibilitate DisplayPort, 1.4, un jack combo audio, toate astea pe partea stângă a laptopului, plus două porturi USB-A 3.2 Gen2 pe latura dreaptă. Mufa pentru charger este pe stânga, iar încărcătorul propriu-zis este de 330W și are dimensiuni la fel de impunătoare ca și laptopul.
Specificațiile lui ROG STRIX SCAR18 2024 (G834) și rezultate în teste
Să ne aplecăm acum un pic și asupra specificațiilor tehnice. Procesorul lui ROG STRIX SCAR 18 2024 în versiunea testată este un intel i9 14900HX, cu 8 nuclee de performanță și 16 nuclee eficiente. Dacă punem la socoteală și Hyperthreading-ul nucleelor P, avem un total de 32 fire de execuție, iar frecvența maximă a procesorului ajunge la 5.8 GHz. Limitele de putere pentru procesor au fost modificate de la plictisitorul 55W din specificațiile Intel, iar folosind Amoury Crate poți seta ca procesorul să consume până la 175W pe termen scurt și 140W pentru sarcini susținute.
Be First to Comment