În lumea minunată a PC-urilor există multe, foarte multe probleme care pot apărea aparent din senin. Chiar zilele trecute vorbeam cu Tudor, Bogdan și Claudiu, cei trei băieți de la noi care mănâncă și respiră Gamebox-uri de peste un an de zile, fix pe tema asta. Cum o mică chichiță pe care nu ai luat-o în considerare sau nici măcar nu știai de existența ei îți poate da peste cap întreg sistemul, fără prea multe semne sau avertizări.
Ei bine, așa cum ai citit și în titlul acestui material, o nouă problemă a apărut pe câteva thread-uri de Reddit, și chiar dacă nu există riscul să îți strice sistemul, părerea mea e că așa ceva nu ar trebui să se întâmple deloc. Mai exact, câțiva utilizatori au raportat faptul că luminile atașate plăcuțelor de RAM din sistemele lor au lăsat urme vizibile și permanente pe backplate-ul plăcii video, o situație în care nu vrei să te găsești dacă tocmai ai vărsat o roabă de bani într-un nou PC.
Did my brother’s GPU get bleached by RAM?
byu/tychii93 inpcmasterrace
Da, ai văzut bine. Alea sunt urmele lăsate de patru plăcuțe de RAM cu RGB pe placa video. Sunt câteva motive pentru asta, principalul dintre ele ar fi că LED-urile obișnuite folosite de producătorii de RAM emit într-o oarecare măsură și lumină UV, pe lângă spectrul vizibil de culori. Lumina UV poate lăsa urme de genul acesta pe aluminiu, fix suprafața din care backplate-ul acelei plăci video MSI de mai sus este făcută.
O altă varianta pentru urmele astea ar fi căldura în sine emisă de LED-uri, dar varianta asta este mai puțin probabilă decât chestiunea luminii UV. Dacă așa ar fi stat lucrurile și căldura ar fi afectat într-un mod atât de dramatic o suprafață de aluminiu, atunci am fi văzut peste tot probleme mai mari cauzate de SSD-urile moderne ultra rapide care se încălzesc destul de tare, deci nu cred că asta e problema noastră.
O altă chestie care merită menționată este că, până acum cel puțin, problema s-a manifestat pe plăci grafice de la MSI. Nu știm dacă asta are legătură cu tratamentul aplicat de producător peste backplate-ul de aluminiu sau pur și simplu așa s-a nimerit, și până când MSI nu va veni cu un răspuns oficial (dacă se va întâmpla asta vreodată), nu avem de unde să știm cu exactitate adevărul. Astea fiind zise, nu cred că e cazul să te panichezi și să îți oprești LED-urile de pe RAM, situația pare să fie destul de izolată și inofensivă momentan, dar dacă lucrurile se schimbă voi reveni și eu cu un update asupra situației.
Be First to Comment