Scriam în martie despre a doua versiune de Android 15 pentru dezvoltatori, care aduce suport pentru conectivitate prin satelit, printre alte funcții. O opțiune asemănătoare a fost anunțată și de Apple în 2022 pe modelele iPhone 14, sub numele ”Emergency SOS via satellite”. Anul trecut am testat un smartphone cu Android care avea posibilitatea de a trimite mesaje prin satelit, era vorba de CAT S75.
Primele imagini cu interfața de conectivitate prin satelit
Și acum a apărut pe X, pe contul @Nail_Sadykov, un clip video care pretinde că dezvăluie interfața de conectare la satelit ”Android Satellite Pointing UI”. Seamănă cu ce am testat pe CAT S75 fără a fi o copie, folosește același principiu, te îndeamnă să rotești telefonul până prinzi satelitul ”în acel cerc de semnal”. Clipul aduce ceva în plus, o interfață minimizată de tip ”floating window”, scenariu în care aplicația poate fi mutată și redimensionată în orice loc pe ecran.
Here’s a first look at the Android Satellite Pointing UI
To connect via satellite you need to “move your phone to center the satellite in the circle”. This UI can be minimized into a floating window which can be useful to stay connected while you texting with emergency services pic.twitter.com/V0cKY8BJ5c
— Наиль Садыков (@Nail_Sadykov) April 15, 2024
Pentru conectare va trebui nu numai să te orientezi spre satelit, dar și să eviți obstacolele din calea conexiunii, clădiri dacă ești în oraș și forme înalte de relief dacă ești în natură. Nu se știe în acest moment, dar ca și în cazul Apple, ca serviciul să fie funcțional probabil va fi nevoie de un abonament. Cel de pe CAT S75 pornea de la 5 euro pe lună, iar prețul maxim era de 60 de euro.
Un aspect de care utilizatorul obișnuit nu pare să fie conștient este că simpla actualizare la Android 15 nu implică automat accesul la conectarea prin satelit. Smartphone-ul trebuie să aibă o componentă hardware dedicată acestei funcții, spre exemplu CAT S75 și Motorola Defy 2 folosesc chipsetul MT6825.
Deși găsesc această funcție extrem de interesantă și uneori utilă, nu mă aștept să văd adoptarea ei pe scară largă prea curând, din motive de costuri: telefon nou + abonament. Pe de altă parte, cineva care călătorește mult în natură și nu dorește un telefon rugged va putea să-și cumpere în următorii ani un telefon obișnuit cu această funcție.
Be First to Comment