Press "Enter" to skip to content

Banca Transilvania a anunțat vineri un profit net de 1,269 miliarde de lei în primul semestru al anului, o creștere de 40% față de anul trecut

Banca Transilvania (TLV) este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață la finele anului 2022 de 19,11%. Banca Transilvania este poate cea mai prețuită de către investitorii de la Bursa de Valori București pentru constanța dezvoltării activității de-a lungul anilor dar și a guvernanței corporative. Poate și pentru că este o bancă românească este cumva favorita conducerii BNR care a căutat să o ajute ori de câte ori a fost nevoie.

În acest context favorabil, cu toate astrele aliniate, calitatea de acționar a băncii a fost una extrem de fructuoasă de-a lungul anilor și cred că va fi și pe viitor (evident, dacă nu apare ceva neprevăzut).

Iar rezultatele primului semestru al anului nu fac decât să confirme spusele de mai sus: venituri operaționale ale Grupului Banca Transilvania de 3,7 miliarde de lei, +29,7% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net consolidat al Grupului de 1,582 miliarde de lei, un plus de 51,14%. Rezultatul net per acțiune a ajuns la 1,9133 lei.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 24,5% la nivel de Grup, creștere substanțială datorată ratelor mari ale dobânzilor din piață, iar veniturile nete din comisioane au crescut cu peste 10%. Venitul din tranzacționare a scăzut însă cu 13,6%, fiind afectat de cheltuielile cu instrumentele derivate deși s-au înregistrat venituri mai mari din tranzacțiile de schimb valutar și din reevaluarea activelor și a datoriilor în valută străină.

Activele Grupului au crescut până la 153,1 miliarde de lei, o creștere de 8,94% față de finele anului 2022. Depozitele clienților Banca Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde de lei, un plus de 5,10%, în timp ce creditele s-au majorat cu 2,13% până la 69,5 miliarde de lei, din care rata creditelor neperformante a fost de 2,36%, not too bad aș zice în acest context dificil al dobânzilor ridicate la credite.

Ca în fiecare an, Banca Transilvania și-a majorat și anul acesta capitalul social prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anului trecut, fiecare acționar primind o acțiune gratuită la zece acțiuni deținute. Și, în ciuda recomandării BNR pentru sistemul bancar de a nu acorda dividende anul acesta, Banca Transilvania a convocat joi AGA pentru aprobarea unui dividend brut per acțiune de 1,13 lei cu data de înregistrare 23 octombrie, ceea ce înseamnă un randament de 5,5% la ultimul preț de vineri.

Banca Transilvania este cel mai bun exemplu de investiție reușită pe termen lung, cotația crescând de 10 ori în ultimii zece ani fără a ține cont și de dividendele încasate. Nu e o garanție că la fel va fi și în următorii ani de acum încolo dar, cred că este destul de evident că este mai bine să investești la bursă decât să păstrezi banii la bancă cu dobândă.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares