Press "Enter" to skip to content

Tesla a raportat o creștere de 47% a vânzărilor dar profitabilitatea este în scădere

Tesla (TSLA) a raportat pentru cel de-al doilea trimestru al anului un profit de 2,7 miliarde de dolari la vânzări de 24,9 miliarde de dolari. Rezultatele au fost peste estimările pieței și compania si-a păstrat intactă și ținta de producție de 1,8 milioane de mașini și, cu toate acestea, cotația a scăzut în piața after-hours, investitorii fiind dezamăgiți de scăderea marjei de profit.

Marja brută de profit excluzând creditele de reglementare a fost de 18,1%, în scădere ușoară față de primul trimestru al anului dar scăderea a fost și mai abruptă față de același trimestru al anului trecut pe fondul reducerilor de preț operate la finalul anului trecut. Marja de profit operațional a scăzut sub 10%, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe seama acelorași prețuri în scădere dar și a costurilor în creștere ale producției de baterii și a unui dolar mai slab față de anul trecut.

Prețul mediu de vânzare al unei mașini Tesla a scăzut accentuat față de anul trecut

Prețul mediu de vânzare a unei mașini Tesla a fost de 45.000 de dolari, în scădere ușoară față de trimestrul precedent dar cu aproape 20% mai mic decât prețul mediu de vânzare de 56.000 de dolari pentru mașinile livrate în trimestrul al doilea al anului 2022.

În scrisoarea către acționari care a însoțit prezentarea rezultatelor financiare, Tesla a menționat că se concentrează pe reducerea costurilor, dezvoltarea de noi produse ce vor permite creșterea viitoare, investiții în cercetare și dezvoltare, opțiuni mai bune de finanțare a mașinilor vândute, îmbunătățirea continuă a produselor și generarea de cash-flow. „Provocările acestor vremuri incerte nu s-au încheiat dar credem că avem ingredientele potrivite pentru succesul pe termen lung al afacerii printr-o varietate de proiecte cu potențial ridicat”, se arată în scrisoare.

În conferința de presă ce a urmat, Musk a spus câteva lucruri despre cea de-a doua parte a anului ce au accentuat dezamăgirea investitorilor: cel mai probabil producția trimestrului al treilea va scădea și pe fondul închiderii sezoniere a liniilor de asamblare dar nu numai; creșterea numărului de mașini vândute este mai important decât marja de profit – Musk precizând că odată cu implementarea de noi opțiuni precum softul de conducere autonomă, profitul va crește.

Totodată, Musk nu a avansat nicio dată fermă legată de începerea livrărilor modelului Cybertruck, menționând doar că numărul de precomenzi este uriaș pentru pick-up-ul ce are „o mulțime de tehnologii noi”și că producția acestuia va fi importantă în 2024. Imaginea de mai sus este de la producția primului Cybertruck fabricat la Austin, Texas săptămâna trecută.

Așa cum anticipam acum două săptămâni, cotația Tesla a tatonat ieri rezistența puternică de la 300 de dolari – maximul zilei fiind de 299,29 de dolari, dar a închis la 291,6 de dolari. Cum în predeschiderea de azi cotația este pe la 282 de dolari, este clar că momentan nivelul de ieri a fost nivelul maxim al cotației pentru acest trend de creștere de jumătate de an. Decizia de politică monetară a FED, luna august cu volumele ei mici de tranzacționare dar și vânzări mici pentru mașini, vor duce cotația Tesla în jos.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares