Press "Enter" to skip to content

NVIDIA DLSS 3 pe înțelesul tuturor – Cum să storci maximul din placa ta video?

NVIDIA a schimbat fața gamingului odată cu lansarea primei generații de plăci video GeForce RTX. Odată cu ele, masele de gameri au făcut cunoștință cu tehnologia intitulată Ray Tracing, iar restul este poveste. Acum o vedem integrată peste tot, fie că vorbim de jocuri cu bugete de sute de milioane, fie că ne uităm spre scena indie cu titluri precum Bright Memory. Ba mai mult de-atât, după ce tabăra verde a dat tonul, ceilalți jucători din piața GPU-urilor au urmat – la început au fost cei de la AMD cu Radeoanele, urmate la scurt timp de chip-urile RDNA 2 din PlayStation 5 și Xbox Series X.

A trecut o perioadă scurtă, în care lumea s-a obișnuit cu noua tehnologie, și acum avem și-un al treilea participant la această competiție a iluminării realiste: Intel. Doar că ăștia din urmă sunt ultimii veniți, și conform zicalei, ultimii serviți; ori în cazul ăsta băgați în seamă. Așa că mai rămân doi mari jucători: NVIDIA și AMD.

Acum este ușor să iei toată chestia asta de bună, dar unii au tendința să uite cât de anevoios a fost drumul până aici. Iar una dintre cele mai mari inovații nu a fost Ray Tracing-ul în sine, ci tehnologiile adiționale care îl fac să funcționeze optim – tehnologii precum DLSS, ori pe numele din buletin, Deep Learning Super Sampling. Iar acum că a ajuns la a treia versiune și a adus o mulțime de îmbunătățiri, am considerat că este momentul ideal să aruncăm o privire în detaliu la ce este, ce face și mai important decât astea, cum face?

Ce este DLSS de la NVIDIA?

Descrierea acestei născociri de la NVIDIA stă chiar în nume: Deep Learning Super Sampling. Cel mai simplu este să le iau pe rând și să explic ce face fiecare, așa că începem cu partea mai simplă, și anume Super Sampling-ul. Tehnologia asta nu este nouă, de fapt este o altă formă de anti-aliasing prin intermediul căreia imaginile sunt randate la o rezoluție mai mare decât cea a monitorului, ca abia mai apoi să fie adaptate pentru dimensiunile de care ai nevoie. Se folosește de mulți ani și are ca scop finisarea muchiilor obiectelor randate. În felul ăsta o roată de mașină dintr-un joc, spre exemplu, nu va apărea ca volanele din GTA Vice City, cu margini drepte, ci va fi afișată ca un corp perfect rotund cu margini netede.

După care avem partea asta de Deep Learning, care se bazează pe inteligența artificială. Plecând de la A.I., deep learning-ul este o metodă de procesare a datelor care îi permite inteligenței artificiale să învețe diverse tipare – ce te joci, cum arată obiectele din cadru, ce resurse hardware are la îndemână sistemul tău, etc. Știu că la prima strigare n-are chiar atât de mult sens, dar odată combinate, cele două tehnici creează ceea ce cunoaștem ca DLSS.

rtx 4060 dlss

Folosind abilitatea de redimensionare și adaptare a imaginilor pe care o oferă super sampling-ul, DLSS nu mărește imaginea, ci o micșorează. Asta duce la creșterea mediei de cadre pe secundă, pentru că placa video va avea de randat mai puțini pixeli și automat, o va face mai eficient. Dar ce te faci cu o imagine mai mică decât rezoluția monitorului tău? Nu va arăta bine. Iar aici intră în joc inteligența artificială, care ia imaginea asta la rezoluție mică și o scaleaza la dimensiunile necesare monitorului tău.

În mod normal, dacă ai face asta fără inteligența artificială, metoda ar funcționa, numai că rezultatul ar fi dezastruos – texturi urâte, margini pixelate și per total, beneficiile pe zona de performanță ar fi egale cu zero în fața unei imagini care arată oribil. Doar că inteligența artificială nu va permite o astfel de situație, astfel aplică filtre peste imagine. Acestea ajută foarte mult la finisarea muchiilor și imaginea rezultată are diferențe aproape isesizabile față de materialul sursă… dar cu sporul de performanță aferent randării la o rezoluție mai mică.

DLSS 3 este cea mai nouă versiune a tehnologiei și automat, face cea mai bună treabă la a-ți păcăli ochiul că imaginea pe care o vezi este randată la rezoluția nativă a monitorului. Doar că odată cu evoluția A.I.-ului și după ce a colectat o mulțime de date în acești ani de existență, am observat că activarea DLSS rezultă adesea într-o imagine mai bună decât originalul. Anti-aliasing-ul din DLSS (cel puțin din versiunile recente) este mai bun decât cel standard, implementat la nivel de game engine.

Bine, bine, tot ce v-am spus până acum sună foarte optimist și e ușor să crezi că orice placă video GeForce RTX va avea de câștigat ceva performanță odată activat DLSS-ul magic. Și chiar dacă în 90% dintre cazuri este adevărat, există și situații în care tehnologia nu merge… ori mai de grabă, nu are nevoie să meargă. Și luăm exemplu o situație pe care am întâmpinat-o nu doar o dată, și nu doar pe o singură placă video.

În timpul în care realizăm testele pentru RTX 4090 și mai apoi RTX 4080, am observat că DLSS-ul nu aducea nici un spor de performanță în jocuri precum Marvel’s Guardians of the Galaxy. La început m-am panicat puțin, n-am să vă mint – adică ai cele mai tari plăci de pe piață și nu merge una dintre tehnologiile principale? Așa că m-am apucat să caut; poate fac eu ceva greșit. Și să-mi fie cu iertare c-am fost atât de ignorant încât să cred că RTX 4080 și RTX 4090 nu pot să ruleze jocuri cu Ray Tracing de unele singure.

Răspunsul la dilemă era în fața mea, dar nu-l vedeam de nas: DLSS nu este creat pentru toată lumea, ci pentru aceia cu plăci video precum RTX 3060 Ti sau pe-acolo; plăci video care deși bune, nu fac față atât de bine odată ce-ai activat și Ray Tracing sau ai urcat rezoluția la mai mult de 1440p. Așa că dacă vă treziți în situația mea, în care RTX 4090-ul din dotare nu primește îmbunătățiri via DLSS, nu vă panicați. Nu este placa stricată, ci doar a naibii de puternică.

DLSS 3 are un as în mânecă

Deși este cea mai nouă versiune, DLSS 3 nu este chiar același lucru cu versiunile anterioare. În primul rând, cea mai nouă implementare este disponibilă doar pe plăcile NVIDIA GeForce RTX 4000. Aceasta este o limitare de natură hardware, întrucât plăcile de ultimă generație sunt singurele care pot alimenta cea mai tare chestie pe care a introdus-o DLSS 3: Frame Generation.

Contrar credinței aproape universale a privitorilor, NVIDIA nu a “blocat” DLSS 3 cu al său Frame Generation pe RTX 4000 de drag – noua tehnologie folosește un așa numit Optical Flow Accelerator integrat la nivel hardware care ajută GPU-ul să creeze cadre interpolate. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Frame Generation se ridică la nivelul așteptărilor lăsate de nume și generează cadre extra, care în practică se traduc în și mai multă performanță.

NVIDIA DLSS 3 Explained

Reușește să facă asta cu ajutorul inteligenței artificiale care urmărește progresia cadrelor și umple golurile dintre acestea cu niște cadre extra. Și pentru a nu exista ruperi de imagine sau stuttering, A.I.-ul anticipează cum arată următorul cadru bazat pe ce-a văzut până în acel punct și face tranziția foarte naturală. Așadar, DLSS 3 este o combinație între mai multe tehnologii: DLSS 2 + funcția de Frame Generation, alături de NVIDIA Reflex care ne ajută să luptăm împotriva latenței.

Dar oricât de mult v-aș povești, nu pot să vă explic mai bine decât prin numere, așa că am pus la treabă DLSS 3-ul ca să va arăt ce impact de performanță are. Pentru a face asta corect, am ales extremele momentului. Adică avem RTX 4090, cea mai puternică placă video de gaming din lume, alături de RTX 4060 Ti, momentan cea mai accesibilă placă din noua generație. În felul ăsta vedem DLSS 3 în acțiune în jocuri la 4K, dar și la FullHD, acolo unde sunt peste 75% dintre gameri (conform Steam Hardware Survey).

RTX 4090 – 3840 x 2160
Joc Setări FPS FPS
(DLSS 3)
A Plague Tale: Requiem Ultra 74 153
Cyberpunk 2077 Ray-Tracing Ultra 41 140
Unreal Engine 5: Lyra Epic 72 175

Nici măcar măreața NVIDIA GeForce RTX 4090 nu face față în gaming cu detalii maxime și Ray Tracing activ la rezoluție 4K. Chiar dacă multe jocuri merg bine, unele lasă de dorit. Dar vedem cum în A Plague Tale: Requiem, media urcă de la o valoare bună de 74 FPS, la una excelentă de 153 FPS – adică o creștere cu peste 100%. După care avem Cyberpunk 2077, care la preset-ul grafic Ray-Tracing Ultra este dificil de rulat fără o mână de ajutor, dar după activarea DLSS 3 cu al său Frame Generation, am urcat de la numai 41 de cadre pe secundă la 140!!! N-am scris greșit, nu m-am împiedicat de tastatură. Scrie 140, iar ăla este rezultatul: o creștere spectaculoasă de 241,46%.

Și la final avem un test în Unreal Engine 5, într-un tech demo intitulat Lyra. Similar lui A Plague Tale: Requiem, în jocul de față am obținut o medie de 72 de cadre pe secundă cu totul maxed out, dar odată ce-am dat drumul la DLSS 3, media asta a urcat la 175 FPS. Asta ne arată mai multe lucruri:

  1. Că tehnologia chiar merge și aduce îmbunătățiri semnificative;
  2. Funcționează mai bine sau mai rău, în funcție de motorul grafic și modul în care este încorporată în acesta.

Dar asta este o poveste așa, pe segmentul high-end la rezoluție 4K. Nu mulți oameni vor avea configurația asta, așa că a doua parte a sesiunii de testare am realizat-o pe o placă video mai “normală”, anume NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti. Pentru testele astea am folosit rezoluția FullHD și am băgat mai multe titluri ca să vă faceți o idee cam ce diferență de performanță aduce DLSS 3 pe o placă mid-range.

RTX 4060 Ti – 1920 x 1080
Joc Setări FPS
Cyberpunk 2077 Ultra 101
F1 2022 High 258
Forza Horizon 5 Ultra 139
Marvel’s Spider-Man Miles Morales Very High 118
Returnal Epic 96

În tabelul de mai sus v-am lăsat rezultatele obținute de placă în câteva jocuri recente, fără să folosesc Ray Tracing sau alte tehnologii. Asta este performanța brută, iar dacă ești dispus să scazi de la Ultra la High sau oleacă mai jos, nu vei avea nicio dificultate în a rula vreun joc, indiferent de cât de nou sau vechi este. Iar următorul tabel, pentru a oferi un contrast între rezultate, va conține aceleași jocuri, doar că setările au fost urcate semnificativ.

Pe lângă asta, am activat și Ray Tracing peste tot, iar pe ăsta l-am ținut doar la Ultra în toate jocurile. Ar mai fi fost funcția de Path Tracing din Cyberpunk 2077, sau setarea Extra la Forza Horizon 5, dar realist, nu aduc îmbunătățiri experienței de gaming așa că am mers cu the next best thing.

RTX 4060 Ti – 1920 x 1080 – RTX + DLSS 3
Joc Setări FPS
Cyberpunk 2077 Ray-Tracing Ultra 101
F1 2022 Ultra High 156
Forza Horizon 5 Ultra, RTX Ultra 129
Marvel’s Spider-Man Miles Morales Very High, RTX Ultra 83
Returnal Epic, RTX Ultra 112

Îmi place la nebunie că am început discuția asta cu Cyberpunk 2077, pentru că în ambele scenarii, RTX 4060 Ti a scos 101 FPS în medie. Doar că în a doua sesiune de testare jocul a rulat la Ray-Tracing Ultra – adică consumul de resurse a fost simțitor mai mare. Și dacă jocul ăsta a pus RTX 4090 în fund cu RTX activ, nu vreți să știți cum arată rezultatul obținut de 4060 Ti fără DLSS 😀

Cât despre restul jocurilor, nu cred că ține atât de mult de rezultate, cât aș vrea să menționez condițiile în care m-am jucat și abia după aceea să ne legăm de performanță. Din câte puteți vedea în tabel, peste tot este vorba numai de Ultra și RTX, iar cu un singur rezultat sub 100 FPS, nu pot decât să laud soluția de super sampling pe steroizi A.I. de pe generația actuală de plăci video de la NVIDIA.

O comparație cu DLSS 2-ul este posibilă, însă în cazul de față o consider irelevantă. DLSS 3 este diferit din mai multe perspective, atât software cât și hardware, încât orice alăturare de scenarii ar fi nefolositoare. Dar ca regulă generală, dacă un joc are suport pentru DLSS 3, cei cu plăci video din seriile GeForce RTX 2000 și 3000 vor putea activa DLSS 2 fără probleme, acesta fiind backwards compatible.

Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti

NVIDIA Reflex este veriga lipsă din această combinație

În toată discuția asta despre Ray Tracing și DLSS am omis însă o chestie. Ceva atât de des ignorat încât oamenii nu cred că înțeleg de fapt ce impact are asupra experienței de gameplay. Vorbesc, desigur, despre input lag. Dar cum NVIDIA este cu câțiva pași înaintea competiției, era și normal să aibă o soluție și pentru asta, și-așa a apărut NVIDIA Reflex. Dacă vreți să aprofundați subiectul mai bine, am scris acum ceva vreme un deep dive împărțit în patru materiale diferite: NVIDIA Reflex pe înțelesul tuturor, partea 1 – Ce este input lag-ul? (zonait.ro)

Pe scurt, în momentul în care activezi Ray Tracing și DLSS, placa video trebuie să facă mai multe calcule. Chiar dacă există nuclee dedicate pentru treaba asta, impact asupra performanței tot există, fie el mai mare, ori mai mic. Și aici intervine NVIDIA Reflex, care elimină input lag-ul din background, și fără să vezi vreo modificare în numărul de cadre pe secundă vei simți o diferență în experiența de joc.

nvidia reflex

Haideți să vedem cum se traduce în lumea reală treaba asta. Am ales două jocuri, Cyberpunk 2077 și F1 2022, întrucât amândouă au DLSS 3 și sunt consumatoare destul de mari încât să vedem diferențe. Testele sunt realizate cu o RTX 4090 forjată la maxim în 4K. Rezultatele trecute sub coloana “Latență nativă” indică input lag-ul în milisecunde înregistrat fără să folosesc NVIDIA Reflex. Restul rezultatelor sunt alături de Reflex, cu diferite configurații de DLSS.

Joc Rezoluție Setări Latență nativă DLSS 2 Quality DLSS 3 Quality DLSS 3 Performance
Cyberpunk 2077 4K Psycho RT 101 ms 47 ms 63 ms 52 ms
F1 2022 4K Ultra / RT 54 ms 36 ms 47 ms 40 ms

De ce am ales așa? Super simplu: oamenii se plâng că DLSS ar genera input lag, iar din testele pe care le-am realizat reiese cam același lucru. Dar nu mulți înțeleg care este treaba lui Reflex, așa că mi se pare cel mai bine să explic în numere. Nativ, Cyberpunk 2077 la Ultra cu Ray-Tracing pe Psycho are o latență de 101 ms. Odată ce-am activat DLSS 2 pe Quality și-am pornit NVIDIA Reflex + Boost, timpul a scăzut sub jumătate.

Problema apare atunci când activezi DLSS 3 cu al său Frame Generation. Pe Quality, latența urcă de la 47 milisecunde, până la 63. Dar și asta merge rezolvată prin alegerea preset-ului DLSS 3 Performance, care aduce input lag-ul la numai 52ms – asta cu tot cu Frame Generation și creșterea de FPS masivă pe care o aduce această setare.

În F1 2022, situația este cam aceeași – fără NVIDIA Reflex, input lag-ul este măricel la 54 ms, dar pe măsură ce activezi DLSS 3 pe modul Performance treaba se stabilizează și câștigi mult pe partea de fidelitate grafică, în timp ce pierzi din input lag. Și ăsta este unul dintre puținele momente, în care mă bucur că pierd numere pe o valoare, în loc să le câștig.

NVIDIA GeForce RTX 4070 Founders Edition

Chiar contează toate astea în gaming?

Tehnologiile astea sunt foarte tari și luat împreună, completează trifecta gamingului next-gen pe PC. Dacă mulți credeau că toate astea vor fi doar niște trucuri de marketing, NVIDIA a ținut morțiș să le închidă gura și a făcut-o cu o suită software care completează armonios niște reușite hardware impresionante. Și ce urmează să spun o să fie cât se poate de sincer.

Chiar dacă NVIDIA nu are cea mai bună imagine în ultima vreme, iar tot hate-ul pe care îl primește compania este meritat într-o oarecare măsură, nimeni nu poate să îi ia inovațiile. Ăsta nu este un îndemn prin care vă trimit la magazin după plăci, dar este o realitate pe care trebuie s-o luați în calcul atunci când va hotărâți la următoarea placă video.

Spun asta pentru că ăla-i viitorul, fie că ne place sau nu. Și cel mai bun exemplu care susține ce-am zis aici vine chiar de la “competiție” – de la AMD. Odată cu generația de plăci video Radeon RX 6000, tabăra roșie a pornit pe drumul descoperit de NVIDIA și oferă suport pentru Ray Tracing și chiar și-o alternativă pentru DLSS, sub forma lui FSR. Doar că istoria și rezultatele ne-au arătat că realitatea nu e la fel de frumoasă pe cât sună atunci când citești specificațiile.

În practică, până și flagship-ul actual, Radeon RX 7900 XTX are dificultăți în a rula cele mai noi jocuri cu Ray Tracing activat, iar FSR-ul este la ani lumină distanță de DLSS. Trăim cu promisiunea că FSR 3 va schimba lucrurile, dar la cât întârzie și la cum și-au schimbat cei de la AMD discursul în ultima vreme, tare mi-e să nu se ia de mână cu Half-Life 3 și să rămână doar o legendă urbană.

Așa că ce ne mai rămâne? Doar cea mai bună opțiune, adică NVIDIA. Iar pentru cei care vor să mă linșeze pentru că am îndrăznit să fac reclamă pozitivă companiei, vă rog cu mare interes să-mi oferiți o alternativă mai bună. La finalul zilei, jocurile sunt cele care contează (pentru mine) și dacă RTX 4000 este familia de plăci video care îmi permite să am o experiență de gaming next-gen, de ce aș alege altceva?

Știu, știu, există și argumentul că unii oameni nu sunt interesați de Ray Tracing și alte nebunii d-astea și vor doar să se joace. Însă cred cu tărie că cineva care nu este interesat de subiect n-ar fi ajuns până la paragrafele astea de încheiere. Așa că materialul de față este scris pentru voi, pasionații care vreți să aflați mai multe și poate să vă informați înaintea unei achiziții.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares