Press "Enter" to skip to content

AROBS Transilvania estimează o creștere cu 40% a cifrei de afaceri pentru anul acesta

Cum suntem în preajma Paștelui Catolic iar piețele internaționale au fost închise vineri și doar piața americană este deschisă astăzi, nu sunt știri notabile. Toată lumea așteaptă datele despre inflația din SUA din luna martie – decisivă pentru decizia FED de majorare a dobânzii din luna mai: așteptările sunt ca inflația să crească cu 5,2% yoy, în scădere pronunțată de la nivelul de 6% înregistrat în februarie și, cu toate acestea, șansele pentru o ultimă creștere de dobândă cu 0,25% sunt cotate la 70,7% după raportul de vineri referitor la joburile nou create de economia americană.

În acest context, să ne mai uităm un pic și prin ograda noastră, adică la Bursa de Valori București. Iar o companie care îmi place mult și are un potențial de creștere pe termen mediu este Arobs Transilvania Software (AROBS), companie cotată pe piața AeRO. Arobs este cea mai mare companie de IT de la BVB, cu o capitalizare de aproximativ 850 de milioane de lei, iar potențialul de creștere vine din faptul că intenționează să se transfere pe piața principală în acest an – acestă decizie este prezentă în convocatorul Adunării Generale a Acționarilor din 28 Aprilie.

Avantajul principal este în primul rând de vizibilitate în fața investitorilor; în al doilea rând, în condițiile în care fondurile de pensii pilon II, fonduri ce dispun de sume importante, sunt principalii investitori în companiile de pe piața principală BVB, AROBS va deveni în mod cert o investiție a acestora odată această mutare. Bine, nu este de la sine înțeles că orice companie cotată la BVB este țintă a fondurilor de pensii, dar Arobs are cifre bune de ceva ani, deci o istorie, dar și previziuni de creștere pentru viitor.

Procesul de achiziții de jucători mai mici din industrie a fost unul dintre motoarele creșterii companiei din ultimii ani, iar conform declarațiilor companiei procesul va continua și anii următori. Alte două obiective strategice ale Arobs sunt dezvoltarea organică prin lansarea de noi produse din domeniile în care este deja prezentă – IoT, transport, telematică, optimizări, și lansarea acestora la nivel local cât și pe piețele externe unde este prezent, precum și dezvoltarea de noi zone de expertize.

Și dacă până acum am reliefat doar părțile pozitive, să ne uităm și la cele negative. O mutare greu de înțeles a fost schimbarea auditorului extern anul trecut – până la cotare era DELOITTE AUDIT SRL, unul din cei Big Four, cu BDO AUDITORS & ACCOUNTANTS SRL Cluj Napoca, o firmă locală no-name. Sincer, fără explicație.

De la venirea la cota bursei din toamna lui 2021, Arobs a prezentat de două ori rezultatele financiare. Dacă la finalul lui 2020 cifra de afaceri a fost de 154,546 milioane de lei, iată că după doi ani cifra de afaceri s-a dublat – 300,9 milioane de lei. Iar bugetul de anul acesta prevede o creștere cu 40% la 421,25 milioane de lei. În tot acest timp, dinamica profitului este ca și inexistentă: profitul a crescut marginal de la 40,391 milioane de lei în 2021 la 46,3 milioane de lei în 2022, iar pentru acest an este prevăzută o scădere de 2,4% la 45,2 milioane de lei.

În cei doi ani de când este cotată Arobs nu a acordat dividende; desigur, dezvoltarea companiei este spectaculoasă, dar pentru cota principală a bursei este necesar să fii mai generos cu acționarii pentru că niște răscumpărări anemice nu sunt suficiente. Iar pe final de an 2022, Deloitte a acordat AROBS, dar și altor opt companii românești, certificarea Best Managed Companies from Romania. Tocmai din acest motiv, și cu fondurile de pensii în acționariat, poate că Arobs va deveni mai profitabilă și astfel, vom avea o apreciere mai semnificativă a cursului acțiunii.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares