Press "Enter" to skip to content

Despre beneficiile reglementării în domeniul criptomonedelor

Nu sunt eu cel mai în măsură să îmi dau cu părerea despre criptomonede și despre rolul lor în economia prezentă și viitoare (bine, și despre multe lucruri în general, datul cu părerea despre absolut orice subiect fiind sport național în Romania) pentru că mă feresc să vorbesc despre lucrurile pe care nu le cunosc suficient. Despre bursă și investiții îmi permit pentru că asta fac de 25 de ani. Dar, pot privi lumea crypto prin prisma unui instrument financiar tranzacționabil la bursă și atunci pot să îmi formez o opinie pe care să o susțin.

Fondul Monetar Internațional o consideră ca prioritate pentru instituție impunerea unor reguli mai stricte pentru ecosistemul cripto. FMI consideră că beneficiile criptomonedelor și a tehnologiei din spatele acestora nu s-a materializat încă și că trebuie să existe o diferențiere clară între stablecoins, ce pot fi un plus pentru finanțele globale și alte active cripto. Despre luptele SEC cu lumea cripto nu mai aduc aminte, dar și aici protejarea intereselor investitorilor este principalul motiv al acestor reglementări.

Lipsa reglementărilor privitor la politicile de spălare a banilor și de cunoaștere a clientelei este motivul principal pentru care marile bănci nu îmbrățișează mai activ aceste instrumente financiare. Plus faptul că au fost și multe fraude în sistem, multe coin-uri nu sunt înregistrate, nici nu știi ce cumperi câteodată. Desigur, trebuie făcută o distincție clară între bitcoin (și etherum și încă alte câteva) și termenul mai larg numit criptomonede, dar e clar că pentru o mai bună imagine este o nevoie de reglementare mai activă.

Tocmai pentru că adopția criptomonedelor este în continuă creștere: se estimează ca la nivel global sunt peste 420 de milioane de persoane care au făcut cel puțin o tranzacție, iar pentru Romania 8% din populație, adică aproximativ 1,5 milioane. Gândiți-vă că Bursa de Valori București se bate cu pumnul în piept că sunt 130.000 de conturi active la bursă …

În Europa, cea de-a doua bancă din punct de vedere al fondurilor în administrare DZ Bank a încheiat un parteneriat cu Metaco pentru servicii de custodie de criptomonede pentru clienții instituționali, alăturându-se altor bănci importante care au adoptat deja platforma Metaco Harmonize – Citibank, Societe Generale, DekaBank. În SUA sunt două bănci ce lucrează îndeaproape cu sectorul crypto: Silvergate Capital Bank și Signature Bank.

Dar dacă nu era de ajuns falimentul FTX, iată că Silvergate a raportat o pierdere de 1 mld de dolari pe trimestrul patru 2022 și întâmpină probleme în raportarea situațiilor financiare anuale pentru prima dată în istoria sa (a se citi nu știe cum să explice această pierdere – au apărut informații că au folosit împrumuturi federale destinate să susțină credite ipotecare pentru a acoperi pierderile cu falimentul FTX).

Oamenii sunt creduli și neinformați peste tot în lume, vor să se îmbogățească rapid, iar mirajul acesta a fost foarte puternic în ultimii ani odată cu creșterile puternice din acest domeniu. Sincer, mă îndoiesc că dacă rogi pe cei care dețin cel puțin o criptomonedă sau au făcut cel puțin o tranzacție cu acestea știu să îți explice ce este blockchain. Tocmai de aceea este nevoie de reglementare și de legi mai bune; abia atunci vom avea o adopție mai largă a criptomonedelor și vom vedea beneficiile lor și a noilor tehnologii.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares