Scăderea accentuată a criptomonedelor de anul trecut și-a pus amprenta și asupra evoluției încasărilor și a profiturilor diverselor platforme de tranzacționare. Platforma Coinbase, ce este tranzacționată la NYSE sub simbolul COIN, a raportat ieri o pierdere de 557 milioane de dolari pentru trimestrul patru al anului trecut și venituri de 629 milioane de dolari.
Ambele au fost totuși, un pic mai bune decât estimările analiștilor și, cu toate acestea, acțiunea a scăzut ieri 4,8%, investitorii fiind mai speriați de perspectivele pe termen mediu și lung ale industriei odată cu discuțiile de reglementare tot mai accentuate. Acuma, eu zic că sunt și oarece marcări de profit având în vedere că pe parcursul lunii ianuarie acțiunea COIN a avut o creștere de aproape 3 ori, iar în februarie au experimentat o volatilitate extrem de ridicată.
Investitorii în criptomonede sunt mai activi când piața crește și asta se vede în comisioanele generate: veniturile din tranzacțiile intermediate de Coinbase au fost, de asemenea, în scădere cu 12% față de trimestrul anterior. Compania a declarat că lucrează activ la generarea de profit și în momentele de scădere ale pieței, însă cred că asta ține mai mult de psihologia investitorilor decât de abilitățile companiei în a stimula investitorii să facă tranzacții – similar cu piața de acțiuni.
Acțiunile companiilor ce au legătură cu criptomonedele sunt printre cele mai shortate de pe întreaga bursă – 22% din acțiuni în cazul Coinbase (peste 30% pentru Microstrategy (MSTR) o companie de software ce deține aproximativ 130.000 de bitcoin sau pentru Marathon Digital (MARA) o companie ce minează). Desigur că short-sellerii au pierdut masiv la acest început de an, însă faptul că își mențin pozițiile este un semn că anticiparea de scădere pentru criptomonede este încă puternică.
Și dacă nu era de ajuns scăderea valorii criptomonedelor de anul trecut, presiunile de reglementare din partea SEC face ca evoluția platformelor ce le tranzacționează să nu fie prea roză. Autoritatea de reglementare a emis o serie de regulamente și măsuri de aplicare pentru ceea ce consideră ei – o industrie necinstită: amenzi pentru staking (vezi acordul cu Kraken de a nu mai practica acest serviciu pentru clienții americani), reglementări pentru custozi, avertismente pentru bănci, reglementări pentru stablecoins. Cel mai probabil se va ajunge la Congresul SUA pentru stabilirea unui set de legi pentru întreaga industrie cripto, dar e greu de prevăzut când se va întâmpla asta.
Acum, și pentru criptomonede și pentru platformele de tranzacționare precum Coinbase, zic eu că un set de reguli nu e un lucru rău și poate aduce mai multă lume în piață și mai multă stabilitate. Dar pentru mulți investitori contează mai mult volatilitatea. Ce va fi vom vedea, dar ce e sigur, criptomonedele și tehnologia block-chain sunt deja prezente în cotidian și nu au cum să mai dispară așa cum vor unii.
Be First to Comment