Hai să mai vorbim și despre bursa din România, nu de alta, dar apoi ne auzim vorbe că nu suntem naționaliști, că nu ne iubim țara… Bine, se numește Bursa de Valori București, dar doar numele e de ea, căci e greu să numești bursă o sumă de companii ale căror tranzacții totale zilnice reprezintă valoarea tranzacțiilor unei companii mici de pe bursa din State…
Pentru a putea face o comparație corectă, voi analiza ce înseamnă o investiție în BRD cotată la BVB față de o investiție în Société Générale pe bursa de la Paris. Ieri, BRD – Group Societe Generale SA a prezentat rezultatele financiare pentru trimestrul patru și pentru întreg anul 2022, concomitent cu banca mama – Société Générale.
BRD – GSG a anunțat un profit net de 1,285 miliarde de lei pentru 2022, înregistrând o creștere de 0,5% față de anul anterior, în timp ce venitul bancar net a crescut cu 12,25% până la 3,288 miliarde de lei. Creșteri notabile s-au înregistrat în activitatea de creditare: 26% creșterea creditelor corporate și 58% a creditelor imobiliare. La prețul de închidere de ieri de 13,6 lei per acțiune, banca se tranzacționează la un PER de 7,24x și un P/Book de 1,59x, iar rentabilitatea capitalurilor proprii ROE este de 15,9%. Din păcate pentru acționari, banca a hotărât să nu acorde dividende anul acesta.
La Paris, profitul Société Générale pentru trimestrul patru 2022, deși în scădere față de anul precedent cu 35% (acest lucru datorându-se provizioanelor pentru creditele neperformante), a fost de 1,16 miliarde de euro, mult peste estimările analiștilor, ce erau la 834 milioane de euro. Și veniturile au fost în creștere cu 4%, la fel peste estimări. Banca a reconfirmat țintele propuse anterior pentru anul 2025, plănuiește un program de răscumpărare de 440 de milioane de euro, dar și un dividend de 1,70 euro per acțiune, ceea ce înseamnă un Dividend Yield de 6,39%. La prețul de închidere de ieri de 26,61 euro per acțiune, banca se tranzacționează la un PER de 11.13x, un P/Book de 0,33x și un ROE de 3,22%.
Mai jos, un grafic comparativ de evoluție pentru cele două companii pentru ultimii 3 ani, în care vedem că Société Générale a performat mai bine, având o evoluție ușor pozitivă față de -26% pentru cotația BRD. Pe de altă parte, pe un termen mai lung de 10 ani, situația este inversată, BRD având o creștere de 70% versus -13,5% pentru cotația SocGen.
Evoluția BRD este un pic mai cursivă, cotația SocGen este mai volatilă, cu creșteri și scăderi mai accentuate; lipsa de vizibilitate a bursei românești este de vină pentru slaba lichiditate și volatilitate. Cotația SocGen a fost impietată de o participație în Rusia pe care a lichidat-o anul trecut în contextul războiului cu o pierdere destul de importantă, altfel, cel mai probabil, prețul ar fi fost mult mai sus. Altfel, ambele sunt un pic subevaluate, ca întreg sectorul bancar din care fac parte.
Be First to Comment