Press "Enter" to skip to content

Strategii de investiții – astăzi despre diversificare și DCA (Dollar Cost Average)

Vorbeam zilele trecute cu vecinul meu Gabriel, de meserie programator (care este bineînțeles și investitor) despre strategiile lui de investiții la bursă – de fapt despre lipsa lor. Mai o bere, mai o greșeală și tot așa pentru că, nu, în ultimul timp, toți ne pricepem la fotbal, politică și mai nou la investiții, fie ele acțiuni, fie ETF-uri, ca să nu mai menționez cryptomonede. Discuțiile au fost lungi, berile multe și e greu să le cuprind pe toate într-un singur articol, așa că voi încerca să facem un serial cu diversele strategii.

Investițiile lui Gabriel erau în acțiuni, ETF-uri și crypto, iar tranzacțiile le face urmărind diverse portofolii ale unor persoane care au avut randamente bune în trecut și care, presupune el, și pe viitor se vor dovedi câștigătoare. În al doilea rând, Gabriel folosește DCA pentru a reduce media în cazul în care acțiunea în care investise deja era pe un trend de scădere. În al treilea rând, companiile în care a ales să investească dar, mai ales momentele de intrare, au fost oarecum haotice, bazându-se mai ales pe experiențe proprii – companii din domeniul pe care îl cunoaște cât de cât, și mai puțin pe analize fundamentate.  Așadar, să le luam pe rând.

Diversificare

Discuția a început cu modul în care Gabriel a decis să investească diversificat – pe principiul bătrânesc de a nu pune toate ouăle în același coș. Un proverb excelent, ce ne ajută să nu pierdem totul dintr-o dată ca și investitori nu jucăm poker să mizăm totul pe o singură carte „all-in” ci, mai degrabă, să obținem un randament mulțumitor, ponderat cu riscul asumat.

Putem obține randamente mult mai mari investind doar într-o singură companie – și aici avem exemplul Tesla care a crescut de 20 de ori în doi ani de la finalul lui 2019 până la finalul lui 2021 – dar și riscul asumat a fost imens, Tesla fiind o companie cu pierderi, cu un acționar principal controversat și cu o șansă mare de nereușită. De altfel, ce s-a întâmplat anul 2022 cu acțiunea Tesla – scădere de 75%, este cel mai bun exemplu pentru ceea ce înseamnă risc maxim.

Mergând pe mâna unui index ETF cum este de ex S&P500 (adică investind în practic toate cele 500 de companii componente ale indicelui), șansa de câștig este mult mai mică, dar și riscul este redus considerabil – extrem de puțin probabil să se întâmple ceva negativ cu toate companiile deodată.

Toți vrem să facem mulți bani și cât se poate de repede. Dar ce facem când cumpăram ceva iar acțiunea/ETF-ul/cryptomoneda scade? Mai nou, facem DCA. Practic, spunem că orice investiție nereușită pe termen scurt se transformă într-o investiție pe termen lung. Mai ales atunci când am făcut o investiție fără cap, adică fără o analiză pertinentă. Și atunci, mai cumpăram de aceeași sumă ca cea inițială atunci când investiția a scăzut, să zicem, cu 20% pentru că așa am citit pe niște forumuri.

DCA presupune o investiție constantă (de ex lunară), indiferent de prețul instrumentului financiar, acumulând pe termen lung. În acest fel, se reduce impactul volatilității prețului și se reduce prețul mediu al investiției, presupunând că investiția noastră crește a la long. Este strategia favorită a fondurilor de pensii, și se pare că matematic este și cea mai de succes.

Pentru noi ceilalți, cei care suntem mai deștepți decât piața – aici mă includ și eu cât și Gabriel (apropo, nu există așa ceva, este doar o autosugestie) care nu avem timp să devenim bogați și vrem să ne lăudăm cu câte un Lamborghini fiecare anul acesta, o altă variantă ar fi ca atunci când investiția noastră a scăzut cu 10% de ex să dublăm suma investită inițial, iar când scade cu 20% să o mărim de patru ori. În acest fel, obținem un preț mediu ponderat foarte bun și ne poziționăm foarte bine pentru o creștere ulterioară. Aceeași metodă trebuie să o aplicăm și în cazul ieșirilor, vindem piramidal atunci când prețul crește pentru a maximiza profitul.

Când cumpărăm și când vindem?

Apăi asta e o discuție și mai complicată. Mă duc să mai beau o bere cu Gabriel să vedem cum funcționează și apoi vă povestim și vouă.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares