“Putem vorbi fie de un sequel, fie de un expansion, însă adevărul e că Iceborne e în egală măsură ambele.”
Gen: Acțiune, Aventură, Role Playing Game (RPG), Expansion
Lansare: 6 septembrie 2019 (console), 9 ianuarie 2020 (PC)
Studio: Capcom
Distribuitor: Best Distribution
Platforme: Playstation 4, Xbox One, PC
Clasificare: A.P.15
Sinopsis:
Cu o poveste ce se întâmplă imediat după concluzia jocului de bază Monster Hunter World: Iceborne trimite vânătorul, alături de Comisia de Cercetare, către Hoarfrost Reach, o regiune polară cu totul nouă plină de creaturi nedescoperite încă. Folosește-ți inteligența, echipamentul și noile abilități pentru a supraviețui acestui mediu deloc ospitalier.
Recenzie:
În urma succesului de care s-a bucurat Monster Hunter World, o continuare de orice fel a jocului lansat la început de 2018 era doar firească. Putem vorbi fie de un sequel, fie de un expansion, însă adevărul e că Iceborne e în egală măsură ambele.
Cu o poveste complet nouă și un teritoriu necunoscut oferit spre a fi descoperit, dar și cu un gameplay întins pe o perioadă de la 20 și până la 40 de ore de joc, Monster Hunter World: Iceborne poate fi considerat cu siguranță un joc de sine stătător. Asta, desigur, dacă ignori faptul că ai de parcurs în primă fază povestea jocului de bază. Dar, bineînțeles, odată ce acestea te-a prins, Iceborne reprezintă un binemeritat bonus.
De altfel, expansion-ul este asemănător jocului de bază din punctul ăsta de vedere, venind cu o poveste conturată în aceeași direcție: monștri scăpați de sub control, un dragon periculos ce apare de nicăieri și misiuni în care vei fi nevoit să iei urmele și să te confrunți cu diverse creaturi pentru a elucida misterul ce-ți este oferit de dezvoltatorii jocului. Totul ambalat cu succes într-o lume complet nouă, acoperită de zăpadă și care ți se va potrivi mănușă în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.
E important să știi faptul că, per ansamblu, Iceborne crește nivelul de dificultate al misiunilor comparativ cu predecesorul său, așa că, în funcție de nivelul cu care te-ai obișnuit deja având în spate jocul de bază, ar trebui să te aștepți la un strat nou de dificultate în rezolvarea campaniei. Dacă ești la primul tău contact cu franciza asta (așa cum am fost și eu la momentul respectiv) vei constata rapid faptul că “obligația” de a te juca Monster Hunter World înainte de-a avea acces la expansion este un câștig, pentru că-ți oferă posibilitatea să te obișnuiești cu gameplay-ul înainte de-a te apuca serios de treabă. Altfel, Iceborne pare a fi gândit special pentru jucătorii cu experiență și sunt convins că aceia vor reuși să-l aprecieze la adevarata sa valoare.
Odată ajuns la startul jocului va trebui să te obișnuiești rapid cu atmosfera glaciară și culorile reci, deoarece asta-ți va oferi noua regiune Hoarfrost Reach în permanență. Desigur, dacă-ți va plăcea sau nu rămâne o chestiune de gust, însă eu personal am apreciat întotdeauna teritoriile glaciare pentru unicitatea lor și posibilitățile oferite, încă de pe vremea în care Luke Skywalker explora planeta Hoth în Empire Strikes Back.
Noul expansion Monster Hunter World te va purta în locuri inedite, din peșteri înghețate până pe câmpii vaste acoperite de zăpadă. În afara ținutului vei descoperi noua ta bază, orașul Seliana, un loc gândit special pentru a te ajuta să-ți duci la bun sfârșit sarcinile de zi cu zi. Spre deosebire de Astera, Seliana pare a fi o așezare mult mai practică ce face ca principalele sale zone de interes (Cantina sau Fierăria, printre altele) să fie mult mai ușor de găsit. Cu toate astea trebuie menționat că nu-ți vei petrece chiar tot timpul jocului pe Hoarfrost Reach, ci vei avea parte și de întoarceri la zonele deja cunoscute.
Însă fără îndoială cel mai interesant aspect al jocului îl reprezintă adiția de noi monștri meniți să te scoată din zona de confort atât la nivel de gameplay, cât și din punct de vedere vizual. Zic asta pentru că, din punctul meu de vedere, arată într-un mare fel. Amintesc aici de Velkhana, Tigrex, Shrieking Legiana sau Nargacuga, iar dacă numele lor nu-ți spun nimic momentan, așteaptă doar să le descoperi pe parcursul jocului. De altfel Velkhana este și principalul antagonist al expansionu-lui, rol jucat de asemenea de Nergigante în cadrul jocului de bază. Fanii de lungă durată ai seriei vor fi la rândul lor mulțumiți nu doar de prezența monștrilor cu care-au făcut deja cunoștință în jocurile anterioare, ci și de adaptarea lor pentru noile decoruri din Iceborne.
Poate una dintre cele mai utile inovații cu care vine Iceborne comparativ cu jocul de bază e posibilitatea de a călători călare pe diversele creaturi de mici dimensiuni pe care le întâlnești în jurul tău. Dincolo de faptul că acest lucru reprezintă o alternativă mult mai rapidă de deplasare decât alergatul clasic, îți oferă și posibilitatea de a face altceva în timp ce ești între destinații; iar când ai nevoie să-ți ascuți armele se va dovedi super folositor momentul ăla. La rândul său armele au fost actualizate pentru a-ți oferi posibilitatea unor noi combinații de luptă; însă acest lucru te interesează în special dacă ești un player cu experiență.
Ca impresie generală, Iceborne e o adiție necesară și extrem de reușită la Monster Hunter World, reușind să contureze o lume nouă impresionantă. Altfel, diferențele de gameplay nu sunt foarte mari, iar nivelul de dificultate sporit îl face să fie mai degrabă dedicat și apreciat de jucătorii cu experiență.
Nu uita că pentru a putea juca Monster Hunter World: Iceborne vei fi nevoit să parcurgi întreaga poveste a jocului de bază și să atingi nivelul de vânător 16.
Recenzie realizată de Ion Alexandru (Malaezu.ro) pentru MovieNews.ro.
Monster Hunter World Iceborne îl găsiți din 6 septembrie în format retail pentru PlayStation 4, și Xbox One pe Gameshop și digital în PlayStation Store și Xbox/Microsoft Store.
Mulțumim Best Distribution
Be First to Comment