Inca din anii 1970, United States Air Force a folosit aceleasi sisteme de calcul destinate lansarii de rachete nucleare la ordinul presedintelui. Desigur, un astfel de precedent este creat pentru situatii de criza, dar sistemul SACCS (Strategic Automated Command and Control System) folosit de acestia se bazeaza pe dischete de 8″ drept principal mediu de stocare pentru transmiterea mesajelor de urgenta de la centrele de comanda nucleare la fortele armate de pe teren.
Sigur? Da! Eficient? Ei bine… sunt sigur ca orice PC ati avea acasa este mult mai potrivit pentru aceasta sarcina, dar abia dupa ani de zile de dezbatere, sistemul SACCS trece printr-un proces minutios de upgrade si face trecerea la SSD-uri ca metoda de stocare. Cat despre computerul IBM Series/1, se pare ca va mai ramane conectat o perioada. Acest upgrade este programat inca din 2016, dar abia acum s-a gasit timpul, sau motivatia necesara pentru a face acest pas.
Dischetele de 8″, cunoscute drept dischete flexibile sau discuri de memorie au aparut pe piata in anul 1972 (!!!) si aveau o capacitate impresionanta de 80KB, sau pe limba milenialilor, 0.000008GB. Discul in sine este format dintr-un mediu de stocare magnetic, stocat intr-o carcasa de protectie din plastic. Candva, era echivalentul stick-ului USB pe care il cunoastem cu totii, doar ca tot echivalentul sau avea sa-i aduca sfarsitul la inceputul anilor ’90 cand USB 1.0 a vazut lumina zilei. Totusi, oamenii responsabili de SACCS au hotarat ca discheta ramane cea mai eficienta metoda de stocare „in masa”, astfel, anul 2019 ii prinde ruland un sistem de calcul preistoric.
Revenind la computerul IBM Series/1, trebuie specificat faptul ca intretinerea acestuia necesita un set de abilitati mai „old-school”, una dintre acestea fiind sudura. Din aceasta cauza, Air Force prefera sa angajeze civili care au deja abilitatile necesare intretinerii si reparatiilor computerului IBM, in loc sa traga oameni din armata spre aceasta sarcina. Oricum, majoritatea celor care fac deja parte din Air Force au fost scoliti si stiu sa foloseasca doar tehnologii moderne, intretinerea sistemelor atat de batrane devenind o arta pe care de disparitie.
„Nu poti sparge un computer care nu are o adresa IP. Este un sistem unic – este vechi si este foarte bun.”
Lt.Col.Jason Rossi, comandant al Air Force 595th Strategic Communication Squadron
Desigur, fiind atat de vechi, spargerea unui astfel de sistem necesita ca hacker-ul sa se conecteze direct la masinarie, astfel combinatia dintre gardienii locatiei in care este stocat si acest neajuns tehnologic fac orice bresa de securitate aproape inexistenta. Acelasi lucru insa nu este valabil si pentru dischete: in anul 1991, securitatea acestora a fost pusa sub semnul intrebarii dupa ce sotia unui angajat al US Air Force a fost gasita ucisa iar dovezi cruciale erau stocate pe o discheta. Achetatorii au putut sa recupereze resturile dupa ce aceasta a fost distrusa, le-au lipit cu banda adeziva si au putut sa recupereze toate datele, astfel rezolvand cazul.
Poate ca aceasta a fost o anomalie si oricum nimeni nu mai tine date pe dischete in ziua de astazi: cu exceptia US Air Force, dar de acum inainte ar trebui sa le uram bun venit in lumea SSD-urilor 🙂
Be First to Comment