Press "Enter" to skip to content

Astro Bot – distracție în cea mai pură formă (review)

Trebuie să recunosc faptul că am fost cam dezamăgit la începutul acestui an, atunci când Sony anunțau că 2024 nu avea să aducă jocuri exclusive mari pe PS5. După ce în 2023 ne-am delectat cu minunăția de Marvel’s Spider-Man 2, un titlu care, dacă nu exista Baldur’s Gate 3 s-ar fi bătut cu Zelda pentru premiul de „Jocul Anului”, nu mi-a picat prea bine să aflu că nu vom mai primi un blockbuster mare din partea japonezilor. Știam totuși că un mic joc pe nume Astro Bot, continuarea poveștii roboțelului simpatic din demo-ul consolei, Astro’s Playroom, urma să se lanseze, dar fără prea mari așteptări sau pretenții.

Dar uite că lucrurile nu sunt chiar așa, iar într-un 2024 cam sec în ceea ce privește jocurile noi, Astro Bot are șanse serioase să fie încoronat drept cel mai bun titlu al anului. Nu este nici pe departe cel mai complex joc video din lume, nu are cea mai stufoasă poveste și nici nu aruncă în tine cu o mulțime de mecanici și sisteme alambicate, ci este întruchiparea distracției, în cea mai simplă formă a ei.

Astro Bot

Sigur, e mișto să te aventurezi într-un RPG masiv, de sute de ore, și să îți prinzi urechile în toate particularitățile și chichițele lui. Dar la finalul unei zile lungi, parcă tot ce vreau e să mă relaxez și să mă distrez într-un joc care nu are așteptări prea mari de la mine, care poate fi terminat relativ repede și care, ca în cazul acesta, reușește să îmi aducă un zâmbet pe buze la fiecare pas.

Astro Bot nu reinventează apa caldă și nici nu încearcă asta. În schimb, am primit un platformer 3D plin de șarm, cu o cârcă de referințe și omagii aduse ilustrei istorii a PlayStation, cu un level design ingenios și cu cea mai bună implementare a funcțiilor exclusive PS5 din câte am văzut până acum. Și, dacă te uiți la clipul ăsta în ziua în care e postat, e sâmbătă, iar cum Astro Bot poate fi terminat într-un singur weekend, am zis că ar fi o recomandare bună dacă te găsești în casă astea două zile libere și nu ai ce să te joci nou. Astea fiind zise, să trecem la review.

Astro Bot

Poveste

Vom începe cu povestea, un capitol care nu prea contează atât de mult la un joc de genul și care, inclusiv aici, nu este foarte bine dezvoltat. Dar cu toate astea avem un fir narativ, deci să îl explorăm puțin. In a galaxy far, far away, o navă spațială ce arată ca un PS5 plină cu roboți este atacată de un extraterestru malefic, care reușește să fure procesorul și să fugă cu el. Asta face ca PS5-ul să explodeze iar diverse componente importante gen RAM, GPU și stocarea, precum și majoritatea roboților prezenți la bord sunt aruncați peste tot prin galaxie.

La scurt timp, rămășițele PS5-ului naufragiază pe o planetă iar Astro, protagonistul nostru, pornește într-o misiune pentru a recupera atât roboții pierduți prin cosmos cât și piesele necesare pentru a repara nava și pentru a o face funcțională din nou. Aici intră în joc Dual Speeder, o navă mult mai mică, în forma unui controller DualSense, care te va purta prin cele 50 de planete distincte ale jocului.

Astro Bot

Și uite așa începe aventura în care vei sări din nivel în nivel în încercarea de a triumfa în fața răului. Firul narativ este extrem de simplu și de ușor de înțeles, ceea ce era de așteptat ținând cont că Astro Bot este un joc potrivit și pentru cei mai mici de vârstă. Nu m-a dat pe spate, dar reprezintă un pretext ok care îți dă un scop clar încă de la început. Nu am alte comentarii aici, pentru că firul narativ e și așa subțire, dar oricum nu ăsta e focusul jocului, așa că hai să trecem la lucrurile care chiar contează.

Gameplay

Iar asta ne aduce perfect în discuția despre gameplay, și primul lucru despre care vreau să vorbesc este implementarea funcțiilor speciale ale controller-ului DualSense în joc. Astro’s Playroom a fost vestit pentru asta, și fiecare acțiune pe care o făceai avea un feedback convingător pe care îl simțeai în palme. Problema este că, de atunci, nu multe jocuri au profitat la maxim de asta. Adică sigur, alde God of War Ragnarok și Spider-Man 2 au suport pentru vibrațiile haptice și pentru triggerele adaptive, dar după părerea mea sunt utilizate prea puțin în titlurile de genul.

Astro Bot

Nu și aici, însă. Cei de la Asobi, studioul din spatele jocului, au reușit să facă controller-ul o parte integrală și vitală a experienței, nu doar o unealtă de control de care uiți la cinci minute după ce ai început jocul.

Vibrațiile sunt cât se poate de realiste și de precise, până în punctul în care ești transpus direct în lumea jocului, iar triggerele se schimbă în rezistență și feeling în funcție de ce ai de făcut. Pe lângă componenta vizuală și cea auditivă, chestia asta adaugă încă un strat de imersiune pe care l-am apreciat mult, și sper ca din ce în ce mai mulți dezvoltatori să ofere mai multă atenție elementelor astea, măcar studiourile first-party Sony care lansează exclusive pentru PS.

Și difuzorul din interiorul controller-ului e pus serios la treabă, iar o grămadă de efecte audio, pași și atacuri se aud direct din mâinile tale. Asta poate fi puțin enervant dacă alegi să te joci cu căști mari de gaming pe urechi care blochează sunetul exterior, dar dacă ai consola conectată la un TV și te bazezi pe difuzoare ca să auzi jocul, e mișto sa ai încă o sursă mai apropiată de tine dedicată sunetelor din proximitatea imediată a personajului pe care îl controlezi.

Astro Bot

Reversul medaliei este că toate astea îți omoară bateria. DualSense nu este un controller cunoscut pentru autonomia incredibilă, ba din potrivă, dar dacă Sony spun că în scenarii normale controller-ul ar trebui să reziste minimum șase ore, după doar trei în Astro Bot a trebuit să conectez cablul. Desigur, sunt de părere că sacrificiul ăsta merită din plin făcut pentru gradul mai ridicat de imersiune, și dacă ai două DualSense-uri poți face rocadă între ele de fiecare dată când unul capitulează, dar tot zic că merită menționat.

Acum vreau să aducem în discuție nivelurile în sine, care sunt o adevărată minunăție. Așa cum ziceam și mai devreme, în Astro Bot sunt nu mai puțin de 50 de planete distincte cu 80 de niveluri pe care le poți explora, un număr deloc mic ținând cont de cât de bine arată totul, de la texturi și efecte vizuale până la flora și fauna extrem de variate în funcție de biomul în care te afli. Nu aș zice că e cel mai arătos joc ever de pe PS5, dar artstyle-ul simpatic reușește să complimenteze bine vibe-ul din Astro Bot.

Astro Bot

Pe lângă asta, fiecare stagiu major aduce în schemă o anumită putere sau power-up care schimbă complet modul cum abordezi problemele. Fie că vorbim despre puterea de a te face mic cât un șoarece, pentru a intra în locuri unde nu ai fi putut altfel să ajungi, sau despre niște brațe imense cu care te poți prinde de tot felul de chestii pentru a avansa, jocul mereu aruncă cu ceva fresh și interesant în tine, într-un ritm cum foarte rar am văzut la alte titluri.

Practic, la fiecare 15 minute ai o abilitate nouă cu care să te joci, iar asta face jocul să nu se simtă nici măcar o secundă plictisitor. Pe tot parcursul celor 10 ore de joc (ajungem imediat și acolo), vei descoperi tot timpul lucruri noi și feluri de a interacționa cu mediul înconjurător la care nu te-ai fi gândit nici în ruptul capului, și pe care nu prea le-am văzut în alte titluri similare. Se vede că dezvoltatorii au acordat o atenție sporită acestui aspect, și sincer, a fost alegerea bună, pentru că degeaba ai un world design bun, un protagonist simpatic și vibrații haptice precise dacă activitățile pe care le faci propriu-zis sunt plictisitoare și anoste.

Astro Bot

Un alt topic important la un joc de genul, care este gândit și pentru gamerii mai mici, este gradul de dificultate. Astro Bot nu are un meniu de unde să selectezi cât de greu vrei să fie jocul, în schimb nivelurile principale pot fi încadrate în categoriile „foarte ușoare, ușoare și normale”. Nu am avut vreun moment în care să mă blochez în misiunile principale și cred că mai toți copiii care sunt familiari cu un controller pot duce la bun sfârșit campania. Dacă te crezi as în tainele platformerelor 3D însă, există și trasee mai grele, complet opționale, care îți vor pune serios la încercare coordonarea și reflexele, deci există ceva și pentru hardcoriști.

Dar pe lângă adunatul de componente pentru PS5… adică nava spațială, celălalt scop al tău este să găsești roboții împrăștiați prin univers în urma atacului extraterestrului. Și o să ai ceva de treabă aici, pentru că, în total, sunt 300 de astfel de roboți de găsit în fiecare cotlon al galaxiei. Mulți dintre ei sunt roboți basic, similari cu Astro la aspect, dar o bună parte din cei 300 sunt referințe și întruchipări ale unor personaje cât se poate de recognoscibile.

Astro Bot

Și avem niște nume mari pe listă, de la Rachet & Clank, la Kratos din God of War, Deacon St. John din Days Gone (apropo, recomand din inimă Days Gone dacă sunteți fani jocuri survival cu zombie), Alloy din seria Horizon, dar și personaje care nu sunt exclusive Sony dar care au avut un impact mare asupra consolelor PlayStation, gen Lara Croft din Tomb Raider.

Momentele când găsești un astfel de VIP Bot, așa cum sunt ei numiți, este unul dintre highlight-urile jocului, și este un deliciu să vezi cum au fost adaptate unele dintre personajele tale preferate în universul ăsta. Și să nu credeți că boții sunt doar niște premii pe care le colecționezi și atât, nici pe departe. Fiecare bot pe care îl culegi din spațiu se întoarce pe planeta unde e naufragiată nava, iar de acolo îi poți chema ca să te ajute în diferite situații pe care altfel nu le-ai putea rezolva.

Astro Bot

Ei își pot uni forțele ca să ridice platforme pe care să te cațeri și să ajungi la un reward, sau se pot prinde între ei pentru a forma un pod uman pe care poți să îl traversezi, sau pot pune umărul la treabă dacă ai de ridicat o piatră foarte grea. Astea sunt doar câteva exemple, și cum jocul nu e tocmai foarte lung, nu vreau să dau mai multe detalii de genul. Pentru că unul dintre punctele forte ale lui Astro Bot este sentimentul de uimire pe care îl ai atunci când descoperi lucruri de genul, și nu aș vrea să vă stric experiența în cazul în care vreți și voi să puneți mâna pe el.

Și dacă tot am menționat iar de asta, trebuie să discutăm și cea mai mare problemă a jocului: durata și prețul. Pentru că da, îți va lua în jur de zece ore să termini jocul de la cap la coadă, și vreo 12-13 dacă vrei să cutreieri fiecare colț de univers.

Asta nu sună neapărat rău, ținând cont că e un joc care nu trage aiurea de timp doar de dragul de a umfla play counter-ul, așa cum am mai văzut în trecut la alte titluri care aruncă niște obiective secundare fără substanță să îți umple din timp. Dar chiar și așa, când iei în considerare faptul că Astro Bot e un joc la preț întreg, adică 60 de euro, lucrurile nu mai sunt atât de roz.

Astro Bot

Sigur, poți face argumentul că alea 10 ore sunt grozave și că merită din plin să le experimentezi, dar dacă ești un gamer orientat mai degrabă către bang for the buck, ăsta ar putea reprezenta un dealbreaker pentru tine. Nici nu există un mod online care să îi mai prelungească viața, deci odată ce l-ai terminat nu prea ai multe motive să te întorci la el.

Concluzie

În final, trebuie să dăm și un verdict, nu? Pentru mine, Astro Bot este una dintre cele mai mișto experiențe de gaming pe care le-am avut anul ăsta. Câteodată, e bine să te mai deconectezi de la AAA-urile complexe și stufoase, iar Astro Bot este întruchiparea unui joc casual făcut cu cap, ingenios și amuzant. Din prima clipă când pornești jocul până la finalul care vine mai repede decât ar fi trebuit, aventura lui Astro a fost grozavă, cu foarte puține minusuri la care mă pot gândi.

Astro Bot

Nu e cel mai arătos joc din lume și au fost 2-3 stagii care mi s-au părut cam monotone, dar restul de 98% din joc este delicios și zic eu că merită încercat, dacă poți justifica prețul mare de 60 de euro în varianta standard și 70 în varianta deluxe cu ceva cosmetice aruncate la pachet. Este Astro Bot un pretendent la Jocul Anului însă? E greu de zis, și Black Myth: Wukong ar avea o obiecție de făcut aici. În plus, mai avem de așteptat puțin până la lansarea următorului Dragon Age, care dacă e reușit, ar putea să fugă liniștit cu coroana de cel mai bun titlu din 2024.

Oricum ar fi, Game of the Year sau nu, Astro Bot este o reușită demnă de laude, care mi-a adus aminte cât de amuzant și de interesant poate fi un joc video. Astfel, jocul pleacă de la mine cu o recomandare mare cât mine, dar cu mențiunea că, dacă nu arzi de nerăbdare să îl joci, ai putea să aștepți o eventuală reducere de Black Friday sau de sărbători. Dar chiar și la preț întreg, Astro Bot reprezintă o scrisoare de dragoste adresată PS5-ului, dar și a personajelor și jocurilor iconice din istoria PlayStation pe care nu trebuie să o ratezi.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares