Press "Enter" to skip to content

Cum se prezintă Asus Zenbook S14, cel mai subțire și elegant laptop cu procesor Intel Lunar Lake (review)

Asus Zenbook S14 face parte din noua generație de laptopuri cu AI, construite în jurul platformei Lunar Lake de la Intel. Este un portabil cu design modern, subțire și elegant, care impresionează cu autonomia bateriei și ecranul său OLED absolut superb.

Zenbook S14 respectă linia de design, look-ul si feel-ul modelelor recente din această serie, nu își asuma riscuri sau libertăți creative, merge pe un design si o construcție tried and tested. Probabil pe principiul „nu repara ceva ce nu-i stricat”. Desigur, asta nu înseamnă ca laptopul nu arata si nu se simte excelent, la fel cum ni s-a părut si modelul S16 cu AMD. Până și design-ul de pe capac, sau micul logo ASUS Zenbook din stânga sus, sunt la locul lor, la fel si pattern-ul de linii argintii care brăzdează lid-ul.

Pe burtă găsești grila de aerisire, precum si acele inserții din cauciuc menite sa ridice laptopul deasupra biroului si sa faciliteze airflow-ul. Marginile ecranului sunt înguste si finuțe, iar șasiul din aluminiu este robust si rigid.

Zenbook S14

Odată deschis, laptopul arată simplu, dacă nu de-a dreptul minimalist. Este extrem de subțire si de ușor, la puțin peste un kg, 1,2 mai exact, si in aceste condiții, cred eu ca merita laude partea de conectică.

Așa anorexic cum e, S14 are o colecție impresionanta de port-uri, un USB 3.2 gen 2 full pe dreapta, două porturi Thunderbolt 4 pe stânga care dublează si pentru încărcare, un HDMI 2.1 full si un jack combo pentru căști și microfon. Iar asta in condițiile in care este unul dintre cele mai subțiri si mai compacte ultrabook-uri ever. Cei 13mm cu capacul pliat îl fac doar oleacă mai gros decât un telefon, si se simte bine închegat in ciuda siluetei sale filiforme.

Tot impresionant este si faptul ca ASUS au reușit sa înghesuie pe el un superb ecran OLED de 14inch, la 2880×1800 de pixeli, cu frecventa la 120Hz si mai este si capacitiv pe deasupra, adică are si funcție touch. Este interesant ca aceasta din urma adiție, care de obicei mărește grosimea si greutatea ecranelor, nu pare sa aibă un impact semnificativ aici.

Zenbook S14

Pe măsurătorile noastre, display-ul acoperă spațiul DCI P3 peste 100%, si are undeva pe la 340 de niți strălucire. Nu-ti arde retina, dar compensează prin caracteristicile specifice OLED-ului: culori vibrante, negru profund, contrast infinit. Nu, nu mai reiau toata litania de osanale, rămâne cum am stabilit când am măsurat display-ul lui S16.

Pe parte de interacțiune cu dispozitivul, avem o tastatura elegantă si bine spațiată. Tastele au o cursă de 1,1mm și o întreagă suită de taste media mai înguste, in rândul de dus. Tastatura este bună, punct. Nu voi mai face teoria chibritului, este suficient sa știți asta.

Trackpad-ul a primit atât de mult spațiu pe cat ASUS a putut sa-i acorde pe acest șasiu, așa încât se întinde din buza carcasei si pana la tasta space. Gesturile merg destul de bine, si pe lângă cele obișnuite din Windows, ASUS au mai adus in ecuație si câteva proprii. De exemplu, poți modifica luminozitatea cu un swipe de-a lungul laturii drepte a touchpad-ului si poți face o mișcare similara pe stânga pentru a modifica volumul, iar daca te plimbi cu degetul de-a lungul marginii de sus, poți modifica poziția cursorului într-un timeline.

Zenbook S14

Ce a mai rămas? A, sunetul! Este impresionant pentru un laptop atât de subțire, are si ceva bass si se aude destul de tare, deși la volum maxim suna cam aglomerat. O remarca interesanta este ca având si difuzoare orientate in jos, el se va auzi mai bine pus pe o suprafață gen birou.

Și înainte sa trecem la performanțe, hai să vorbim puțin si despre modularitate, care este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire: singura componenta care poate fi înlocuită este SSD-ul NVMe, in vreme ce toate celelalte componente sunt lipite pe placa de baza. Și dacă tot am ajuns la interior, impresionantă mi se pare si bateria de 72Wh, mai mare decât m-as fi așteptat la un laptop de dimensiunile astea.

În cutie mai găsești încărcătorul mic la stat mare la sfat, de 65W. Este mai mic decât multe dintre încărcătoarele de telefon cu care am mai avut de-a face in ultima vreme. Iar acum, haideți sa ne orientam înspre ce contează cu adevărat, adică la frumusețea care vine din interior.

Zenbook S14

Cum sunt performanțele Zenbook S14

Așa cum va spuneam și mai înainte, este primul laptop cu noua arhitectura Lunar Lake a celor de la Intel pe care punem mana. Procesorul de fata este un Core Ultra 7 258V, cu un mix de 4 nuclee de performanță și 4 eficiente și cu o frecvență maximă in Turbo de 4,8Ghz.

La lansare Intel a pretins ca este cel mai rapid single-core de pe piață, iar ASUS îl rulează la un PL1 max de 22W. Haideți sa începem cu testele sintetice si cu comparația cu celelalte modele cu Snapdragon sau AMD care ne-au mai trecut prin mana.

Am început cu Geekbench 6, iar in Multi-Core, S14 a returnat aproape 10.000 de puncte, 9.690 mai exact, si 2.467 in Single-Core.

Zenbook S14

Spre comparație, Vivobook S15 cu Snapdragon X Elite a avut 14.648 de puncte in Multi-Core si 2.465 in Single-Core, Lenovo Yoga Pro 7 cu Ryzen AI 365 14.115 Multi-Core si 2.694 Single-Core.

Ceea ce se vede din prima, este performanta mai slabă a procesorului Intel in scenariile multi-core, dar si faptul ca Intel n-au mințit atunci când s-au lăudat cu viteza pe un singur nucleu. Cu alte cuvinte, scorul Single-Core este in linie cu celelalte. Cât despre Multi-Core, vorbim pana la urma despre un chip cu un total de doar 8 nuclee.

Următorul test a fost Cinebench 2024, si am ales sa nu mai testam R23 din motive de incompatibilitate cu arhitectura ARM. Așadar in Cinebench 2024, S14 a scos un scor de 418 puncte in Multi-Core, in vreme ce S15 cu Snapdragon a atins 971 de puncte, Yoga Pro 7 992, iar Zenbook S16 cu Ryzen HX 360, 968.

Zenbook S14

Concluzia cred ca o puteți trage si singuri, Core Ultra 7 258V clar nu este un performance champ, ci un procesor orientat clar către eficiență. Pe partea faimosului NPU, adică acel segment de procesor dedicat inteligentei artificiale, 258V se poziționează intre cei 45 TOPS ai lui Snapdragon X si cei 50 ai lui Ryzen AI 9 HX 370.

Dar așa cum spuneam si in introducere, aici este si buba; in vreme ce primești din ce in ce mai multi TOPS-i, este destul de neclar când utilizatorii vor vedea si niște beneficii concrete. Din punctul meu de vedere, in acest moment, aceste specificații reprezintă doar cifre, care nu spun nimic concret despre aplicabilitatea lor practică.

Zenbook S14

Pe parte video, procesorul are o placa integrata Intel ARC 140V, si am dat rapid si un 3DMark ca sa vedem cum sta treaba. In Time Spy am obținut 3.647 de puncte la general, cu 3.462 pe Graphics si 5.241 la CPU, iar in Fire Strike am avut un scor general de 6.800 de puncte. Nu sunt numere grozave, dar previzibile pentru acest chip.

Din pură curiozitate, am pus si un CS2 ca sa vedem pe unde se situează in comparație cu celelalte modele, care intre noi fie vorba, nici ele nu au excelat. La fel ca acesta, si acelea sunt tot laptopuri ultra-subțiri, pentru productivitate, office, entertainment sau călătorie. La rezoluție nativă si setări grafice Low, am obținut o medie de 60 de cadre pe secunda, cu un stutter sesizabil in scenele aglomerate, care face experiența de joc cam varză.

Așadar, daca ar fi sa tragem o concluzie, din punct de vedere al performantei, noul Intel Core Ultra 7 258V, este in urma procesoarelor lansate anul asta, adică Snapdragon X si AMD Ryzen AI.

Zenbook S14

Un alt capitol care ar mai trebui discutat este răcirea, întotdeauna o problema pe portabile atât de subțiri. In cazul de fata, laptopul nu s-a încins excesiv, nici in teste, nici in scurta sesiune de CS. Nu se înfierbânta excesiv nici la nivelul tastaturii, nici pe burta, dar nici nu excelează in materie de performanta. Zgomotul ventilatoarelor este discret, iar in birou, colegul meu Rafi nu l-a auzit nici măcar de la un metru si jumătate distanta, dar ceva zgomot exista. Este un „hiss” constant, care te însoțește ori de cate ori ii dai treaba mai serioasa de făcut. Dar si asta mi se pare normal la cei câțiva milimetrii grosime.

Experiența software este cea la care mă așteptam din partea oricărui Zenbook, adică MyASUS si Screen Expert sunt prezente. Mai exista ceva numit Story Cube, care aduna fotografii si clipuri video pe categorii, locații si oameni, mai sunt câteva utilitare Intel si obișnuitul Windows Store pe bara de start.

Autonomia bateriei

Ceea ce promite Intel pentru platforma Lunar Lake, este eficiență si autonomie. Și într-adevăr, conform specificațiilor, asta este procesorul cu cel mai mic consum de energie dintre toate. Dar se traduce asta si printr-o autonomie sporita? Da si nu.

Zenbook S14

În testele noastre, S14 a reușit undeva în jur de 15 ore in testul de baterie. Este peste S16-le cu AMD, dar nu si peste Vivobook S15 cu ARM. Desigur, in condițiile de fata vorbim despre un panou OLED de rezoluție mare, care mai contribuie si el la Battery Drain. Dar laptopul are o baterie substanțială in ciuda subțirimii sale, si oricum sunt plăcut surprins de autonomia acestui procesor Intel.

Concluzii cu Asus Zenbook S14

Experiența ASUS, cum bine știm, nu este nici pe departe cea mai „stock”. Una peste alta, S14 este pe cat de frumos si elegant poate fii un laptop Windows in ziua de azi.

Este subțire, ușor, construit cu simt de răspundere, are o conectivitate foarte buna, iar procesorul asta nou de la Intel, deși nu cel mai performant dintre toate, se potrivește bine cu laptopul asta gândit pentru office, calatorii si vizionat de filme.

Zenbook S14

Cu 15 ore de baterie, nu este vreun campion, dar nici in coada clasamentului nu este. In plus, acest 258V nici nu este cel mai performant procesor din noua serie Lunar Lake, dar se descurca decent in majoritatea task-urilor uzuale. Iar in office, browsing sau multimedia, nu vei simți nicio diferență fata de competiție. Dacă ceea ce te interesează este puterea brută, numărul de nuclee si aplicațiile care sa le pună in valoare, atunci orientează-te către altceva.

Și cu siguranța, S14 trebuie judecat si in funcție de preț. Fix in configurația asta, adică procesor Core Ultra 7 285V, 32Gb Ram LPDDR5X, SSD de 1 TB si Display OLED cu touch, S14 este 10.000 de lei, si este in limitele categoriei din care face parte, cea a laptopurilor thin&light elegante, cu accent pe design si portabilitate mai degrabă decât pe performante. Daca renunți la acel touch, mai economisești încă 500 de lei.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares