Press "Enter" to skip to content

USB-IF anunță un nou program pentru standardizare încărcătoare de telefoane

USB-IF, organizația responsabilă cu standardizarea dispozitivelor care folosesc conectivitate USB, a anunțat lansarea Programului de conformitate USB-IF cu specificațiile IEC 62680 (USB), menit să ajute producătorii de echipamente originale (OEM) și producătorii de dispozitive originale (ODM) să îndeplinească cerințele Uniunii Europene (UE) privind standardizarea accesoriilor de încărcare USB.

În prezent, dacă-ți cumperi un adaptor AC pentru telefon semnat de un brand no-name nu poți știi dacă prețul competitiv este un avantaj pentru tine, sau doar indiciul pe care l-ai ignorat cumpărând unul dintre acele dispozitive asociate cu titluri precum „incendiu devastator” sau „deces prin electrocutare.

Revenind la directiva IEC 62680 aprobată în anul 2022, aceasta este responsabilă cu standardizarea adaptoarelor de încărcare pentru dispozitive alimentate cu baterii comercializate pe teritoriul UE, aplicabilă de la 1 ianuarie 2025 pentru produse precum telefoane mobile, iar din 2026 și pentru laptopuri.

Ce reglementează noul program de standardizare încărcătoare USB:

  • Pentru dispozitive portabile alimentate cu baterii: asigură că dispozitivele respectă standardele de încărcare necesare.
  • Surse de alimentare externe (EPS): Verifică conformitatea cu cerințele de alimentare.
  • Protocol USB Power Delivery (USB PD): Vizează dispozitivele care fac publicitate cu o putere de peste 15W.
  • Acoperă prizele, cablurile și conectorii USB Type-C.

În traducere, niciun încărcător pentru telefon sau laptop nu va mai putea fi comercializat în mod legal pe teritoriul UE fără documentația care să ateste conformitatea USB-IF cu IEC 62680 (USB), fiind exceptate doar acele dispozitive cu putere de încărcare sub pragul minim de 15W.

Producătorii trebuie să parcurgă anumite etape de certificare:

  • Înregistrare și testare: Producătorii OEM înregistrează produse și trimit rezultatele testelor prin laboratoare independente recunoscute.
  • Cerințe de testare definite: Un set minim de teste demonstrează conformitatea de bază.
  • Revizuire și aprobare: USB-IF examinează trimiterile de testare și oferă aprobare oficială.
  • Urmărire și identificare: Un ID de furnizor (VID) și un ID de testare (TID) sunt utilizate pentru urmărire.

Programul de conformitate USB-IF cu IEC 62680 diferă de programul mai larg de conformitate USB-IF, care oferă teste mai extinse pentru performanța datelor, fiabilitate și interoperabilitate.

Produsele care obțin certificarea completă pot folosi sigla Certified USB, logo pe care niciun producător clandestin cu livrare prin Aliexpress/Temu nu îl va folosi fără aprobare pentru a-și vinde marfa de calitate îndoielnică. Sau poate că autoritățile responsabile vor verifica amănunțit documentația pentru punere în vânzare, mai bine decât au făcut-o până acum.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares