Press "Enter" to skip to content

Top 10 jocuri care ne-au marcat copilaria

Așa cum este cazul multora dintre voi, și eu m-am apucat de gaming la o vârstă fragedă. Încă de mic am fost fascinat de jocurile video de orice fel, fie că vorbim despre titluri mari de PC sau joculețe în browser care rulau pe Flash (R.I.P. Flash Player), de când mă știu am avut o pasiune pentru așa ceva, iar în materialul de astăzi vom conduce pe Bulevardul Nostalgiei și vom vorbi despre o listă de jocuri care mi-au făcut copilăria mai frumoasă mie, și celor apropiați de vârsta mea.

10.  NFS Most Wanted

Jocurile copilariei

Când spui jocuri cu mașini în anii 2000 spui Need For Speed, cu precădere Most Wanted lansat în 2005. Jocul ăsta ne-a dat peste cap orice știam despre jocurile de curse, și grație poveștii interesante, a selecției de mașini bogate și variate și a stilului de condus arcade, NFS Most Wanted a intrat rapid în inimile noastre de unde nu a mai plecat niciodată.

Este jocul care a redefinit genul racing pentru mulți dintre noi, și lansările moderne din serie sunt lesne comparate cu capodopera de acum aproape 20 de ani. După standardele din 2024 jocul nu mai arată grozav, dar avantajul este că merge pe absolut orice sistem din ultimii 10 ani fără nici cea mai mică problemă și chiar merită o șansă dacă nu l-ai încercat niciodată sau un replay dacă vrei să retrăiești momentele alea simple când nimic nu conta.

9. FIFA 07

Jocurile copilariei

Următorul de pe listă este feblețea oricărui pasionat de fotbal sau de competiții cu prietenii. FIFA 07 nu a fost cel mai bun din serie, dar a devenit foarte popular la noi grație ușurinței cu care te puteai juca în rețea, împotriva tovarășilor tăi de la bloc. Și ce mai campionate ieșeau, zici că eram mai ceva ca la EURO și trăiam fiecare fază și gol la intensitate maximă.

Cât despre joc în sine, el vine dintr-o perioadă pe care unii o consideră „epoca de aur” a fotbalului internațional, o vreme când mulți jucători pe care astăzi îi considerăm legende încă mai toceau iarba gazonului. Wayne Rooney de 20 de ani la Manchester United, Ronaldinho la Barcelona, Henry la Arsenal și Steven Gerrard la Liverpool sunt doar câteva dintre numele prezente în joc, și este o plăcere să controlezi echipe cu asemenea jucători. La asta ajută și faptul că FIFA 07 a fost o îmbunătățire imensă față de FIFA 06, care doar cu un an înainte pierduse coroana pentru „cel mai bun joc de fotbal” în fața lui PES.

8. Crysis

Jocurile copilariei

Nu cred că există un gamer de la 20 de ani în sus care să nu fi auzit niciodată mema „but can it run Crysis?”, pornită după ce în 2007 am făcut cunoștință cu cel mai demanding și mai greu de rulat joc din toate timpurile. Iar jocul ăsta m-a marcat din alte motive față de celelalte de pe listă, pentru că așa cum probabil anticipezi deja, nu am avut un PC nici pe departe suficient de puternic ca să rulez jocul.

Ba mai mult, îmi aduc aminte clar momentul când am pus mâna pe CD-ul cu jocul original și m-am grăbit acasă, doar ca să aflu cu stupoare că bătrânul meu laptop nu putea nici măcar să deschidă loading screen-ul, nici nu mai vorbim despre vreun pic de gameplay. A fost o zi tare tristă, dar măcar am învățat să citesc cerințele de sistem înainte să mai îmi consum tot bugetul pentru jocuri pe un titlu pe care nici măcar nu am putut să îl pornesc.

Acum că stau să mă gândesc, nici nu îmi aduc aminte dacă aveam prieteni cu PC-uri suficient de puternice pentru Crysis, cel mai probabil nu ținând cont că nu am amintiri prea vechi cu insula aia și cu inamicii pe care îi doborai. Ce să mai, nu a mai existat așa ceva de la Crysis încoace, și îmi e tare greu să cred că un studio de jocuri va vrea să mai lanseze un titlu atât de cutting edge și de avansat cum a fost Crysis pentru 2007 acum.

7. GTA Vice City/San Andreas

Următorul entry pe listă… e două. Asta deoarece am ales să includ GTA Vice City și San Andreas pe aceeași poziție, dat fiind faptul că au avut un aport egal la dieta noastră de joacă acum aproape două decenii. Am multe amintiri când ne strângeam câte 6-7 oameni în jurul unui monitor CRT vechi și încercam să cauzăm cât mai multă distrugere și haos.

Poate mai mult ca oricare alt titlu de pe listă, merită din plin să te joci chiar și azi astea două clasice, mai ales că ele au primit și un remake acum câțiva ani. Și știu ce veți spune mulți, că remake-urile alea sunt o catastrofă și că nu merită jucate, dar de-a lungul timpului multe dintre problemele grave de la lansare s-au rezolvat și părerea mea e că, dacă nu ești purist, așa e cea mai bună metodă să experimentezi minunățiile astea.

6. Zuma

Jocurile copilariei

Sunt puține jocuri la fel de recognoscibile precum Zuma. Jocul preferat de ucis timpul liber al mamelor a avut un impact masiv asupra spațiului de jocuri de la noi, și țin minte o perioadă când existau foarte puține PC-uri care să nu aibă instalat Zuma. Și era simplu de înțeles de ce. Jocul avea un loop foarte accesibil, și tot ce trebuie să faci ca să câștigi este să tragi cu bile de diverse culori suficient de bine încât să le faci să se întâlnească cu altele de aceeași culoare.

Desigur, existau și niște power up-uri care puteau schimba complet parcursul tău prin nivel, și îmi aduc aminte cu drag de orele când eu și vărul meu dădeam mouse-ul la schimb între noi după fiecare stage. Va rămâne în memoria colectivă drept unul dintre jocurile de căpătâi ale gaming-ului românesc, și mi s-a făcut atât de multă poftă de Zuma încât cred că după ce terminam aici o să fug acasă să bag câteva nivele.

5. Hercules

Jocurile copilariei

Next up vorbim despre Hercules, poate cel mai cunoscut joc de la Disney din perioada aia. Se trage din niște vremuri tare interesante, atunci când jocurile făcute după filme chiar loveau bine, sau poate eram noi mai puțin exigenți acum un car de ani. Nu știu ce să zic, cert e că Hercules va rămâne mereu în inima mea drept primul titlu pe care l-am dus până la capăt.

Bine, asta nu s-a întâmplat fără eforturi gargantuane. Eram destul de mic pe vremea când mi-am băgat pe bune colții în Hercules, undeva pe la 4-5 ani, și recunosc că nivelul cu ciclopul încă îmi dă coșmaruri. Am citit ceva prin presa de profil că Hercules ar putea primi un remake/remaster modern, o veste care m-ar bucura mult dacă ar fi adevărată dar până acum cel puțin nu s-a auzit nimic în direcția asta. But one can dream.

4. Counter-Strike 1.6

Jocurile copilariei

Ajungem pe locul 4, ceea ce înseamnă că încep să intre în discuție cei mai heavy hitters dintre toți, și nu cred că există un joc care să fie un sinonim mai bun pentru distracție cu prietenii la internet cafe decât Counter-Strike 1.6. Este un titlu absolut legendar, unul dintre jocurile care a ajutat la punerea Valve pe harta gamerilor și, totodată, unul dintre cele mai jucate titluri din istorie.

Nu doar atât, dar oamenii încă se joacă în draci CS 1.6 și nume mari precum Laleagăne încă mai rezistă și oferă servere active chiar și în ziua de azi, la aproape 25 de ani de la lansare. Și mai există și oameni care încă se joacă CS 1.6 pe rupte, pe modurile Deathrun, Surf sau BunnyHop, și vreau să văd o mână sus în comentarii cine mai intră regulat pe titanul celor de la Valve.

3. Call of Duty 2

Jocurile copilariei

Următorul titlu de pe listă ne teleportează hăt în 2005, atunci când Activision lansau cu mare fast Call of Duty 2, continuarea shooter-ului militar care a impresionat generații și care a iscat o poftă de împușcat naziști în mulți dintre noi, de aici și popularitatea sa masivă și multele amintiri pe care, cu siguranță, mulți dintre noi le avem.

Tot aici se poate include și Call of Duty 4: Modern Warfare, altă capodoperă de joc, lansat în 2007. De fapt, asta este prima campanie de Call of Duty pe care am terminat-o, pe vremea când campaniile în jocurile astea însemnau ceva și nu erau segmente grăbite și mediocre, gândite să te trimită în modul multiplayer cât mai repede. Dacă nu știi despre ce vorbesc, aruncă un ochi pe review-ul meu pentru Call of Duty Modern Warfare III aici.

2. Diablo II

Jocurile copilariei

Ne apropiem cu pași repezi de final, și cu toate că mulți intuiți deja cine va ocupa poziția fruntașă pe această listă, vă mai las să fierbeți puțin până când vorbim despre Diablo II, unul dintre cele mai importante, mai influente și mai iubite RPG-uri din toate timpurile. Ce au reușit Blizzard să facă aici este cu adevărat magic, și jocul ăsta a reușit sa captureze imaginația a milioane de oameni preț de decenii, inclusiv până în ziua de azi.

Dacă vrei să te joci acum Diablo II, cea mai bună variantă pe care o ai este versiunea Ressurected, disponibilă pe Battle.net. Este un remaster făcut cu suflet și bun gust, care îmbunătățește câteva dintre puținele neajunsuri ale jocului original și aduce o grafică cu totul nouă, mai ușor de digerat în 2024. Dacă alegi să te avânți și tu în Sanctuary vei găsi un ținut distrus, cu o gloată imensă de inamici care mai de care mai înfricoșători gata să preia controlul lumii. Task-ul tău este să oprești asta, iar totul, de la poveste la gameplay, este extrem de rafinat și de plăcut, deci merită un playthrough cu siguranță.

1. Metin 2

Jocurile copilariei

Locul unu pe listă este un joc tot cu doi în coadă, și bineînțeles că nu puteam să fac un astfel de top fără să includ pe prima poziție Metin 2. Nu cred că mai sunt multe lucuri nespuse despre Metin 2, și în timp ce americanii și alte națiuni mai bogate se lăfăiau în World of Warcraft cu a sa subscripție lunară, copiii și tinerii din România au tratat Metin 2 ca pe o religie, lucru care se întâmplă până în ziua de azi.

În continuare există sute de servere private care promit o experiență cu totul nouă de joc, ba chiar am râs când zilele astea mi-a apărut pe TikTok un băiat care se laudă că serverul lui este Metin 3 la cât de multe modificări au fost aduse, atât pe parte de gameplay cât și de grafică. Mi-am pierdut nespus de multe ore în Metin 2, atât pe serverele oficiale cât și pe private, și nu aș da amintirile astea la schimb pentru nimic în lume.

În Metin 2 am învățat ce înseamnă să îți iei țeapă și să suferi din dragoste, când mi-a eșuat FMS-ul la +8 am aflat cât de repede pot dispărea lucrurile bune din viața ta și m-a ajutat să fiu mai social și să îmi fie mai ușor să mă împrietenesc cu oameni random de pe internet, skill pe care îl port cu mine și azi. Am încercat recent să mă joc și trebuie să recunosc că nu am mai simțit magia de altădată, dar știu că mulți dintre voi încă sunteți fierți pe Metin 2 și vă jucați constant, deci lăsați eventual în comentarii numele serverelor și poate ne vedem pe acolo.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares