Kyocera MA2100CWFX, MA3500CIX și MA5500IFX sunt un fel de tancuri pentru la birou, care funcționează mult și bine fără să se strice. Iar când au nevoie de întreținere, totul e gândit să fie cât mai ușor accesibil și reparabil.
Japonezii știu să facă imprimante, Kyocera numărându-se printre ultimele branduri de imprimante old-school, la care poți apela pentru echipamente făcute să dureze. Si pentru exemplificare am ales câteva multifuncționale construite ca niște tancuri, care cine știe, v-ar putea fi chiar de folos acasă, in birourile unor afaceri mici si mijlocii, sau chiar in întreprinderi mai mari.
Kyocera MA2100CWFX
Si am sa-încep cu modelul Kyocera MA2100CWFX, un echipament robust gândit pentru zona SOHO cu intre 1 si 10 angajați. Și are cam tot ce ți-ai putea dori de la o imprimantă pentru birou: duplex color, ADF, conectare wireless, scoate 21 de pagini pe minut, scan to mail, si o capacitate de stocare de 250 de pagini.
În stilul caracteristic japonezilor, echipamentul este destul de modular, de exemplu daca vrei Wi-Fi direct, trebuie sa achiziționezi un modul extra. In schimb, are porturi USB si ethernet, adică poate fi conectata la rețea prin fir, si suporta inclusiv imprimare de pe medii USB externe.
Fiind un echipament business, ai si funcții aferente unui astfel de domeniu, cum ar fi autentificare pentru private print, dar si facilitați „moderne” gen aplicație pentru Windows, android sau iOS, prin Kyocera Print Center. Dar interesanta la echipamentul asta, ca si la altele din portofoliul lor, este construcția de tanc in dulcele stil japonez. Cilindrii de exemplu sunt făcuți dintr-un material numit siliciu amorf, si sunt garantați 100 de mii de pagini, față de maxim 25-30 de mii, cat oferă de obicei competiția. In categoria asta de produs, modelul asta nici măcar nu este foarte scump, este puțin sub 3000 de lei, si nici consumabilele nu sunt exagerate. Tonerul negru de 2800 de pagini este sub 300 de lei, si cam 600 lei cele de culoare.
Kyocera MA3500CIX
Următorul echipament este numitul MA3500CIX, gândit tot pentru small business-uri, dar de 10-20 de angajați. Evident, este laser color, si scoate 35 de pagini pe minut, o valoare foarte bună pentru un echipament color din categoria asta.
În ciuda aspectului conservator, are dotări moderne si utile, cum ar fi de exemplu display-ul generos cu touch din care poți opera in mod direct echipamentul. Din păcate însă, conexiunea wireless este un „feature”, daca vrei si așa ceva trebuie sa mai decartezi încă 100 de euro.
Din nou, este conceput modular. Probabil Kyocera a gândit-o in felul următor: daca nu ai nevoie de un anume modul sau o anume funcție, n-are sens sa plătești pentru ea upfront, dar daca totuși o vrei la un moment dat, o cumperi separat. Multifuncționalul vine cu o caseta de 250 de pagini standard, iar cilindrii săi sunt garantați pentru 200 de mii de imprimări, deci un nivel superior echipamentului precedent. Nici consumabilele nu mi se par excesiv de scumpe, tonerul monocrom de 7 mii de pagini este cam 500 de lei, iar culorile yellow magenta cyan, vin in tonere de 5000 de pagini, si costa cam 600 de lei bucata.
Prețul echipamentului ca întreg este de 3500 de lei in varianta asta, si 4000 de lei cu tot cu wireless. Din nou o spun, deși vorbim despre un echipament si un brand premium, preturile nu mi se par exagerate.
Iar dacă nu te dai înlături de la modelul mai avansat, află că prețul per pagina devine tot mai bun, compensând prețul plătit inițial. Acesta este un multifuncțional ideal pentru departamente de marketing, de resurse umane sau departamente tehnice. Există si aplicații de scan si print management, scan to mail, print from mail, chiar in formate pdf, tiff sau jpeg.
Kyocera MA5500IFX
Si ultimul dar nu cel din urmă este un echipament extrem de interesant, pe nume MA5500IFX, gândit special pentru medii dificile de lucru. Exista chiar un studiu de caz faimos, cu el folosit într-o fabrica de amortizoare pentru mașini, unde atmosfera este încărcata de ulei iar imprimanta continuă să funcționeze precum iepurașul din reclame.
Este un echipament monocrom, heavy duty, potrivit de exemplu într-un departament de contabilitate al unei firme mari, unde se printează niște zeci de mii de pagini pe luna. Cilindrii acestuia sunt fabricați evident din același siliciu amorf, doar ca sunt garantați pentru nu mai puțin de… o jumătate de milion de pagini.
Kyocera MA5500IFX mi se pare mai degrabă potrivită pentru notariate, contabilitate, fabrici si uzine. Scoate 55 de pagini pe minut, este duplex, are o caseta de 500 de pagini plus posibilitate de expansiune pentru încă 4 tray-uri. Aici modularitatea merge încă si mai departe, fiind un echipament căruia îi poți adaugă până și extra memorie RAM sau stocare în plus, cum se făcea la imprimantele de pe vremuri. Tonerul unui astfel de multifuncțional duce 25 de mii de pagini si costă până-n 700 de lei, deci prețul per pagina este infim, dar costul echipamentului se ridică la 10.000 de lei.
Toate cele 3 echipamente sunt cum bine puteți vedea, multifuncționale. Dar din nou, apropo de felul japonezilor de a se gândi la toate si mai ales la modularitate si eficienta, toate trei au si corespondent printer only. Adică daca nu ai nevoie de scanner, nu te oprește nimeni sa le cumperi și in forma simplă de imprimantă și atât. Iar aceste echivalente printer only sunt cam cu 30% mai ieftine decât multifuncționalele.
Revenind la multifuncționale, 2500, 3000 sau 10.000 de lei ar putea părea foarte mult pentru un user casnic, dar in domeniile in care sunt folosite astfel de echipamente, socoteala nu se face așa, ci in termeni de TCO, adică de Total Cost of Ownership. Este vorba despre economia de costuri in exploatare. Or aici contează mai puțin prețul echipamentului, cat fiabilitatea si costul per pagina. De asemenea importanta, si tot in stil japonez, este si reparabilitatea. Sunt echipamente foarte ușor de depanat, ceea ce înseamnă ca durata lor de viată va fi una extrem de ridicata. Si asta face parte din acel cost total al deținerii echipamentelor.
Be First to Comment