În fiecare an există câteva lansări de jocuri care pur și simplu ne iau pe nepregătite. De la titluri indie precum Among Us sau Fall Guys care reușesc să acapareze atenția colectivă într-o furtună de interes furibundă până la lansări mari care nu veneau la pachet cu prea mari așteptări, dar care au reușit să aibă un impact mult mai mare decât acela pe care criticii îl prevedeau.
Black Myth: Wukong este un joc care se încadrează clar în cea de-a doua categorie, și primul titlu cu adevărat AAA din China a luat cu asalt gamerii de pretutindeni. Ce să mai, Black Myth: Wukong a fost un succes răsunător încă din ziua lansării, și a reușit să seteze câteva recorduri uluitoare care, până la eventuala lansare a GTA 6, nu le văd doborâte prea curând. Despre ce vorbesc?
Păi, în primul rând, Black Myth: Wukong a setat recordul pentru cei mai mulți jucători concomitenți pe Steam pentru un titlu single-player, înșfăcând astfel coroana de pe capul lui Cyberpunk 2077. Jocul celor de la CDProjektRED reușise un respectabil număr de puțin peste un milion de jucători simultan, în timp ce Wukong reușea peste 1.4 milioane în primele 24 de ore!
Numărul celor care s-au aventurat în lumea jocului ăsta a crescut și mai mult în zilele de la lansare, iar acum, maximul atins este un amețitor 2,4 milioane, cu peste un milion activi la orice oră. Ba mai mult, Black Myth: Wukong este jocul cu al doilea cel mai mare maxim de jucători simultani overall, pe lângă că cap de listă la jocuri single-player, în urma lui PUBG, dar în fața Palworld, ambele titluri multiplayer deschise, care pot fi jucate mai mult sau mai puțin la infinit. Astea sunt numere cu adevărat impresionante pentru un joc bazat pe poveste, pe care îl joci singur doar o dată.
Și acum, poate că mulți dintre voi vă întrebați de ce nu avem un review pentru joc, dat fiind faptul că e unul dintre cele mai populare lansări din ultima vreme? Ei bine, se face că lansarea asta a coincis perfect cu concediul meu, și nu am avut vreme printre pahare goale de bere în Vama Veche să ma joc și să mă bucur de un astfel de joc.
În plus, fiind un Action-RPG cu elemente souls, nici nu este tocmai pe gusturile mele, dar chiar și așa uite că a venit vremea să discutăm puțin despre noul joc, câteva impresii și păreri personale, și vom căsca împreună gura la cât de bine arată Black Myth: Wukong. Dar toate la timpul lor.
Poveste cu acțiune cât cuprinde
Mai întâi însă vreau să punctăm puțin povestea, unul dintre cele mai importante aspecte ale jocului. Acțiunea din Black Myth: Wukong este bazată pe cel mai popular roman din China, Journey to the West sau Călătorie spre Vest, și îți vei da seama exact cu ce fel de joci ai de-a face încă din primele câteva minute. Cutscene-ul de deschidere îl prezintă pe Sun Wukong, unul dintre cei buni luptători din regat, la scurt timp după ce a refuzat statutul de „Buddha” în favoarea unei vieți liniștite pe muntele său.
Problema a fost că așa numiții Celestial Court, adică ființele mai presus de lucrurile pământene, nu au primit prea bine vestea că Sun Wukong vrea o viață de sihastru în detrimentul uneia alături de ei. Mai pe șleau, cu decizia sa Wukong nu s-a supus regulilor și i-a sfidat pe restul din Curte, astfel au decis că cea mai bună rezolvare este să trimită o armată aproape infinită de demoni pentru a-l aduce înapoi la Celestial Court, lucru pe care l-au și reușit.
Și cam aici începe și firul narativ din joc, cu apariția lui Wukong în Celestial Court, față în față cu o bătălie pe cinste. Lupta dintre Wukong și Erlang Shen, comandatul armatei de care vorbeam mai devreme, a fost una plină de impact și de putere, dar noua noastră maimuța preferată pierde lupta și ajunge prins pe vecie sub un bolovan în vârful dealului. Înainte să capituleze pentru totdeauna însă, Wukong a reușit să își separe puterea în șase cristale pe care, fix înainte să fie înfrânt, le-a aruncat peste tot prin China, iar de atunci generații întregi de maimuțe au încercat să le găsească și să le unească, dar fără vreun succes notabil.
Aici intri în scenă tu, o maimuță care, la prima vedere poate părea la fel ca toate celelalte, dar în realitate ai în posesie abilitățile necesare pentru a duce misiunea asta titanică la bun sfârșit. Mai și semeni leit cu Wukong, și unii ar zice că ești reîncarnarea lui. Și uite așa începe totul, iar din teama de a da spoilere ne vom opri aici cu povestitul.
Dar ce pot să vă spun fără să vă stric experiența este că firul narativ are un pacing foarte bun, care e de-a dreptul delicios dacă ești familiar cu romanul pe care este bazat. Vei înțelege ce se întâmplă și dacă nu, dar câteva apariții surpriză sau momente de cotitură au alt impact dacă știi detaliile picante din prealabil.
Actorii vocali sunt și ei foarte buni, în special cei care au narat jocul în chineză, dar nu pierzi nimic dacă lași dialogul în engleză. Nu am remarcat performanțe jenante în limba reginei iar accentele cu care vorbesc personajele nu mi-au zgâriat urechea.
Poate cel mai arătos joc ever
Primul și cel mai evident aspect pe care îl remarci la Black Myth: Wukong este grafica. Jocul rulează pe motorul grafic Unreal Engine 5, cam cel mai avansat motor disponibil public, și se vede. Texturile arată sublim de detaliat, iluminarea ray-traced îmbracă perfect peisajele parcă pictate din zare iar flora și fauna sunt extrem de bogate și de variate. Este unul dintre puținele, dacă nu chiar primul joc care poate fi considerat cu adevărat next-gen.
Arată… incredibil. Cum foarte rar am văzut un joc să arate. Ce au reușit cei de la Game Science, studioul din spatele lui Black Myth: Wukong, e de-a dreptul lăudabil. Pe PC, platforma mea preferată de test și cu setările grafice date peste Very High, pe un preset denumit Cinematic. Și chiar cinematic a arătat, cu fiecare particulă, fir de păr și rază de soare randată impecabil.
Dar un joc nu poate arăta atât de bine fără să fie și extrem de solicitant, în special pe nivelul grafic cel mai mare, iar aici intră în scenă NVIDIA. Pentru că da, Black Myth: Wukong are încă din prima zi de lansare suport pentru DLSS 3 cu Frame Generation, o funcție foarte importantă pe care nu vrei să o ții dezactivată. Nu avem ceva nou per se în Wukong, dar DLSS cu FG ajută jocul să ruleze mult mai fluid și mai plăcut, fără vreun impact prea mare asupra input lag-ului.
Be First to Comment