Press "Enter" to skip to content

Ce știu să facă noile televizoare Samsung Neo QLED 2024 (review)

Parte din noua ofertă de televizoare Samsung Neo QLED 2024, QN900D este flagship-ul 8K de anul acesta iar QN90D este alternativa 4K ceva mai accesibilă ca preț. Pe lângă astea mai există două modele cu indicativul 85, mai puțin dotate dar si mai accesibile, și vom pune mâna și pe alea la un moment dat. Până una alta, hai să ne concentrăm pe cele două modele de top primite la test.

Iar contextul în care am ales sa le folosim, a fost exclusiv la latitudinea noastră, si am zis așa: hai să punem FC 24 pe modelul 8K QN900D… că tot este Samsung sponsor la Campionatului European care se apropie, încercăm să-l jucam in 8K și vedem ce iese. Și mai punem si ceva de bubuială 1 v 1, iar alegerea s-a oprit la Streetfighter. Samsung QN900D a înlocuit aici in studio mai vechiul nostru Neo QLED pe care îl folosim in mai toate clipurile noastre.

Samsung NeoQLED

În redacție la băieți, am poziționat QN90D-ul 4K, pe care l-am conectat la racing rig-ul nostru cu volan si pedale Logitech G Pro, cea mai avansata soluție de racing a producătorului elvețian. Iar aici am instalat Dirt Rally, unde in paranteză fie spus Tudorică ne-a rupt capul tuturor.  Am avut și Formula 1, unde eu și Gami si eu ne-am descurcat ceva mai bine.

Ambele TV-uri au fost motorizate de GameBox-urile noastre, cate un GameBox 2.3 de căciulă, cu 14900K si RTX 4090, ca să fie treaba treabă și să putem stoarce din cele doua display-uri și ultimul frame. Ce consola frate, GameBox direct! Deci astea au fost cele două battlestation-uri in jurul cărora a gravitat întregul lan party: doua TV-uri babane, doua PC-uri coioase si 4 jocuri sa ne facem de cap!

Dar hai să spunem câte ceva despre subiectul central al acestui review, si anume televizoarele. Și începem cu „the top dog”, Samsung QN900D cu rezoluție 8K. El este demnul urmaș al lui QN900C de anul trecut, și el un TV excelent, cel pe care unii dintre voi au apucat sa se joace la standul nostru de la Comic Con, unde am avut tot FC 24, si care a rulat in rezoluție 8K pe tot parcursul evenimentului.

Parte din noua gamă Neo QLED 2024, QN900D este probabil cel mai futuristic TV de la Samsung în momentul acesta, grație marginilor care par să nu mai existe deloc, si ramei a cărei grosime este de doar un cm. Trebuie sa-l vezi ca sa-l crezi, deci un ecran enorm, care poate ajunge pana la 85 de inch, dar e gros cât degetul și aproape în totalitate lipsit de margini.

Samsung NeoQLED

De aia ecranul pare că plutește deasupra piciorului metalic masiv. Iar chestia asta cu grosimea infimă este cu atât mai lăudabilă, cu cat QN900D NU este OLED, ci un TV cu iluminare tradițională din spate.

Încă ceva remarcabil pe parte de design, este că au reușit cumva sa distribuie componentele in așa fel încât spatele TV-ului rămâne perfect plat. Deci TV-ul poate fi fixat si pe perete. Si asta in primul rând mulțumită break-out boxului One Connect. Cutia asta magică aduna practic toate conexiunile televizorului, iar legătura cu panoul se face printr-un singur fir transparent, prin care trece totul. One Box to rule them all, care asigură alimentarea cu energie si semnalele video si audio.

Partea cea mai buna este ca nu mai ai nevoie sa vii cu sursa de semnal, fie ea consola sau PC, in apropierea televizorului iar de sub panou sa spânzure un mănunchi de cabluri inestetice, ci duci One Connect unde vrei tu in casă, pe o comodă, într-un raft, si la el conectezi tot ce ai nevoie. Dar dacă vrei ca el să rămână in proximitatea televizorului, se poate si asta, pentru că piciorul metalic masiv cu care TV-ul vine in cutie și pe care îl poți folosi dacă nu vrei sa atârni TV-ul pe perete, are si prindere pentru One Connect. Adică brakout box-ul are puncte de fixare si prindere direct pe piedestalul TV-ului. Deci ergonomie supremă. Exista totuși si un downside. Din păcate QN900D este singurul model LCD de anul asta care mai are așa ceva. Din rațiuni care îmi scapă, probabil de cost mă gândesc, de unde in trecut Samsung au bătut mult toba pe acest breakout box, vad ca de la an la an tot mai puține modele au așa ceva. Păcat. Dar vom mai discuta despre ea când vom ajunge la capitolul conectică.

Samsung NeoQLED

Și acum hai să revenim la design si la silueta neverosimil de subțire a acestui colos. Cel mai surprinzător mi s-a părut felul in care au integrat pe spate cele nu mai puțin de 8 difuzoare. La cat de îngust este TV-ul asta, implementarea audio poate fi considerata o reușită inginerească. Din punct de vedere funcțional, pare ca Samsung s-au gândit la toate.

De exemplu inclusiv telecomanda este dublată, adică e două: una tradițională, obișnuita opțiune plastic fantastic cu butoane, dar si una „smart”, fără butoane si cu încărcare solară. Dar cel mai important aspect al acestui TV este însăși rezoluția sa enormă, de 7680 cu 4320 pixeli, rezoluție ce îl plasează într-o nișă foarte rarefiată.

Ar mai e ceva care mi se pare interesant. Anul trecut a fost ditamai disputa cu privire la cazurile stricte ale Uniunii Europene cu privire la consumul de energie al TV-urilor, reglementari care au reușit să pună marii producători în dificultate. Și asta pentru că avem de-a face cu un paradox: mai mulți pixeli, mai multa strălucire înseamnă un consum mai mare. Si totuși, cumva, respectând aceste reglementari, Samsung au reușit sa stoarcă mai mult brightness din QN900D decât din modelul de anul trecut, si nu cu puțin, ci cu un sfert mai multă.

Samsung NeoQLED

Sigur, strălucirea nu spune toata povestea si nu este singura care contează, atât timp cat ea nu este ținuta in check, controlata cum trebuie. Si hai sa începem prin a spune ca QN900D este un mini LED, adică led-urile folosite sunt de vreo 40 de ori mai mici decât cele tradiționale întâlnite de obicei pe panourile LCD. Iar asta se traduce printr-un control mult mai precis al luminii emise in diversele zone ale panoului. Mai simplu spus, modelul de fata are vreo 1920 de astfel de zone de control.

Creierul acestui sistem de control este si el unul nou-nouț: procesorul numit Neo Quantum 8K AI Gen 3. Acesta dispune de numai puțin de 512 rețele neurale care analizează neobosit diferitele tipuri de imagine si optimizează afișarea respectivelor imagini in timp real. Acest creier 8K are de 4 ori mai mulți „neuroni” decât echivalentul său de anul trecut. Și mai ajuta la ceva, o chestie pe care am simțit-o si noi din plin: la scalare. De ce este asta important? Pentru ca așa cum bine putem vedea cu ochiul liber, conținutul 8K nativ nu este foarte răspândit, așa ca TV-ul trebuie sa se descurce cu ce are, si anume conținut 4K sau chiar HD. Iar felul in care „re-interpretează” acest conținut… well, it’s a kind of magic. Mai simplu spus, are un algoritm excelent de upscale.

Cât de bune sunt televizoarele Neo QLED 2024 pentru gaming

Revenind la activitatea de bază din cadrul evenimentului găzduit de studioul nostru, sesiunile de gaming se ridică la cele mai înalte așteptări, cu mențiunea că rata de refresh și mai puțin rezoluția este ceea ce contează mai mult.

Dar mai întâi trebuie precizat ca One Connect Box-ul ala conține 4 porturi HDMI si toate la standard 2.1. De ce asta este important? Pentru ca nebuneala asta de panou, atunci când îl setezi la rezoluție 4K, atinge o frecventa excelentă pentru un televizor, de 144Hz întregi. Si cum 4090-ul din gamebox este mai mult decât capabil de astfel de arogante, am experimentat și treaba asta, iar imaginea arata absolut demențial. Deci sa rulezi imagine 4K la 144 de Hz pe un panou cât peretele, la aproape 2m diagonală este un „orgasm vizual”. La frecventa asta foarte bună se mai adaugă și alte goodies pentru gaming: refresh rate variabil, adică frecventa TV-ului se sincronizează cu numărul de cadre pe secunda râșnit de placa video. Avem si Freesync Premium Pro si ALLM, acel auto low latency mode care micșorează latența. Deci Samsung au gândit-o bine pe parte de gaming.

Samsung NeoQLED

Dacă urci la rezoluție 8K, frecventa scade, dar atingi cei 60Hz care să-ti permită o experiența jucabilă. Desigur, ai nevoie si de un PC nesimțit de puternic capabil sa rondează toata aceasta puzderie de pixeli, dar in cazul de fata, Gamebox si vrea si poate.

Tot pe parte de gaming, foarte utilă este si bara aia dedicată care apare pe ecran atunci când te joci, si care conține un meniu dedicat pentru aceasta nobila activitate. Fie ca vrei sa vezi anumiți parametri gen frecventa, sau vrei sa modifici anumite setări, o poți face simplu si rapid prin apăsarea lunga a unui buton pe telecomanda. Cat despre partea de sunet, si ea o componenta vitala a oricărei sesiuni de gaming, QN900D got us covered: 90W putere totala!

Samsung NeoQLED

Ce nu ne-a plăcut

Toate bune si frumoase, dar cum eu sunt mai cârcotaș de felul meu, hai să-ți zic si câteva chestii care mie personal mi-au plăcut mai puțin.

Cum am testat destule TV-uri de-a lungul anilor, tind să observ anumite chestii care îmi stârnesc OCD-ul.  Anume că iluminarea din spate mai are mici inconsistente. De exemplu in HDR, atunci când apare un obiect foarte luminos proiectat pe un fundal foarte întunecat, TV-ul are tendința de a micșora luminozitatea respectivului obiect. Sigur, intenția este bună, pentru ca încearcă in felul ăsta sa prevină blooming-ul, dar câteodată mi se pare ca exagerează si in felul asta strica un pic imaginea in ansamblu si efectul pe care ar trebui sa îl creeze respectiva apariție in percepția privitorului. În plus, mai e ceva care mă râcâie: câteodată se simte această descreștere sau creștere a luminozității in funcție de obiectul afișat, mai luminos sau mai întunecat, in sensul in care la o privire foarte atentă poți sesiza un mic delay, cat sa surprinzi procesul. Adică nu e atât de real time cat sa fie insesizabil ca procesorul lucrează big time in spate. Sigur, cantitatea de date de procesat este enormă, iar asta e o scuza bună, si probabil cei mai mulți nici nu vor sesiza acest delay infim, dar eu l-am văzut. N-as zice ca mă deranjează, ci doar ca l-am sesizat.

Samsung NeoQLED

O alta chestiune pe care am observat-o se leagă de sunet si de bass, chestiune pe care am reproșat-o si la recenzia mea de pe Zona a ultimului model OLED de la Samsung, S95D-ul de anul asta. Well, nu poți sa le ai pe toate. De ce? Pentru ca avem de-a face cu un paradox. Direcția de design dictează ca televizorul sa fie cat mai subțire, iar un difuzor sănătos nu poate încalcă legile fizicii, deci are nevoie de spațiu. Prin urmare, difuzoarele integrate într-un TV de doar 1cm grosime, nu au cum sa aibă cine știe ce profunzime. Desigur, este o situație ce poate fi foarte ușor rezolvata cu un sound bar, dar asta adaugă totuși un accesoriu in plus.

Nu mă înțelegeți greșit: sunetul este bun si puternic, sunt totuși 90W adevărați si nu pârați, dar daca te știi mare amator de bass, trebuie sa știi ca QN900D nu este un campion la capitolul asta. Si astea sunt si singurele mele reproșuri. In rest, QN900D este fără îndoială o bijuterie.

Concluzii despre Samsung QN900D

Pornind cu ce doare mai tare, tot de bijuterie este si prețul: pe site-ul Samsung, modelul folosit de noi la LAN Party, adică cel de 75 de inch, este 30.000 de lei, adică 6000 de euro. DAR, dacă nu te știi Gigi Becali in materie de finanțe poți apela la fel de bine la celălalt model pe care ne-am jucat, și anume QN90D. Adică cel pe care l-am atașat la racing rig-ul nostru. QN90D nu este 8K, dar probabil că celor mai mulți dintre voi nici nu le va pasa de chestia asta.

Pe lângă prețul mai rezonabil, Samsung QN90D are și alte atuuri, cum ar fi un excelent panou mini LED. Adică aceeași tehnologie iluminare ca pe „behemoth-ul” de mai înainte, are o strălucire de excepție, un foarte util strat anti reflexie pe ecran si unghiuri de vizualizare foarte bune.

În plus, spre deosebire de monstrul 8K, QN90D are și mai multe opțiuni de diagonală. În funcție de nevoi si buget: de la 43 de inch, adică un TV foarte mic de dormitor si pana la 85”! Iar preturile pleacă de la 6000 de lei și pot ajunge la 21.000 de lei, adică vreo 4000 si ceva de euro pentru modelul de peste 2m diagonală. Are si el un procesor nou, pe numele său NQ4 AI gen 2, un sistem de sunet 4.2.2 on board, cu toate ajutoarele gen Object Tracking Sound Plus si Dolby Atmos. Și la fel ca pe modelul 8K de vârf, găsești Q Symphony, sistemul care combină boxele televizorului cu un soundbar extern si tot asa.

Samsung NeoQLED

Iar acum hai sa trecem la partea care ne-a interesat pe noi la respectivul LAN Party, si anume gaming-ul.

Avem și la QN90D patru porturi HDMI 2.1, doar ca One Connect-ul care îmi place atât de mult lipsește. Adică porturile, conectica, se găsește pe spatele TV-ului. Dar partea mișto este că frecventa aia de 144Hz este disponibilă si pe acest panou! Bun așa! Prin urmare, GameBox-ul atașat a livrat si aici la maxim, toate jocurile instalate rulând impecabil pe acest glorios ecran la 144Hz. Iar input lag-ul a fost de puțin peste 9ms, ceea ce mi se pare excepțional pentru un TV.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares