Camera Reprezentanților din SUA va supune la vot săptămâna viitoare un proiect de lege privind restricționarea TikTok, după ce un comitet a aprobat unanim măsura joi (7 martie), notează Reuters. Legislația ar oferi companiei chineze ByteDance, proprietara aplicației de clipuri video scurte TikTok, un termen de șase luni pentru a se desprinde de aceasta sau, în caz contrar, să se confrunte cu interdicția în SUA.
De ce e TikTok din nou în atenția politicienilor americani
Dezbaterea privind posibila interdicție a TikTok în Statele Unite a ajuns din nou în centrul atenției, pe fondul îngrijorărilor exprimate de membri ai ambelor partide politice cu privire la securitatea datelor milioanelor de utilizatori americani. Temerile sunt că datele colectate de TikTok ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez și folosite în scopuri de spionaj sau pentru răspândirea propagandei și dezinformării. „Principalul adversar al Americii nu are ce căuta aă controleze o platformă media dominantă în Statele Unite. Prezența TikTok în Statele Unite este pe terminate, cu excepția cazului în care își încheie relația cu ByteDance, controlată de Partidul Comunist Chinez”, a declarat Mike Gallagher, un republican din Wisconsin care conduce Comitetul desemnat al Camerei pentru Partidul Comunist Chinez.
Deși TikTok a negat în mod repetat că împărtășește informații cu guvernul chinez, CEO-ul său a recunoscut în fața Congresului că, în trecut, aplicația a colectat date de localizare ale utilizatorilor din SUA, iar unele date istorice sunt încă stocate pe servere la care inginerii ByteDance pot avea acces. Legislația chineză obligă compania, cu sediul în Beijing, să pună datele aplicației la dispoziția Partidului Comunist Chinez, conform oficialilor americani.
În 2020, președintele de atunci, Donald Trump, a semnat un ordin executiv care ar fi blocat TikTok în SUA. ByteDance a ajuns la un acord cu Oracle și Walmart pentru formarea unei companii cu sediul în SUA pentru a evita interdicția, însă aceste planuri și ordinul lui Trump au fost suspendate în urma unei proces. Curând după preluarea mandatului în 2021, președintele Biden a revocat ordinul executiv al lui Trump, permițând administrației sale să efectueze propria verificare a securității platformei.
Noua inițiativă a legislatorilor de a forța ByteDance să vândă a atras susținători din întregul spectru politic. Elise Stefanik din New York, președinta Conferinței Republicane din Camera Reprezentanților, a declarat că aplicația este „malware comunist chinez, care otrăvește mințile generației noastre viitoare și oferă Partidului Comunist Chinez acces nelimitat la o mulțime de date ale americanilor”. Democratul Seth Moulton din Massachusetts a menționat că „asigurarea faptului că adversarii străini nu au capacitatea de a controla ce vedem și auzim online este o componentă importantă a ceea ce ar trebui să fie un efort bipartizan pentru a face rețelele sociale mai sigure pentru toți americanii.”
Ce răspunde TikTok
Un purtător de cuvânt al TikTok a descris proiectul de lege ca fiind „o interdicție totală”, afirmând că acesta va „priva 170 de milioane de americani de dreptul lor constituțional la liberă exprimare” și va „afecta milioane de afaceri, va nega artiștilor o audiență și va distruge mijloacele de trai ale nenumărați creatori din întreaga țară.” TikTok a trimis o alertă utilizatorilor, îndemnându-i să contacteze legislatorii pentru a vota împotriva proiectului de lege, oferind codurile ZIP pentru a căuta numerele de telefon ale reprezentanților și încurajând oamenii să-i sune.
În februarie, Uniunea Europeană a anunțat că va investiga dacă TikTok, deținută de compania ByteDance, a încălcat Digital Services Act (DSA) în domenii legate de protecția minorilor, transparența publicității, accesul la date pentru cercetători, precum și gestionarea riscurilor de design care provoacă dependență și conținut dăunător. Tot atunci scriam că TikTok are probleme și în Asia, fiind acuzată că încalcă legislația Indoneziei, care interzice tranzacțiile în aplicație.
Aparent, problemele TikTok la nivel global nu se mai termină, dar în timp ce politicieni și birocrați din toate colțurile lumii se agită, utilizatorii obișnuiți petrec ore în șir navigând prin oceanul de clipuri video ale aplicației, À la recherche du temps perdu.
Be First to Comment