Nikon a anunțat ieri, 7 martie, printr-un comunicat de presă achiziția companiei de camere video ultra-high-end RED, care va deveni o subsidiară a gigantului japonez, dar nu a făcut publice detalii despre valoarea tranzacției.
RED a fost fondată de James Jannard, care este și fondatorul companiei de ochelari de soare Oakley. Potrivit Forbes averea milionarului, care în prezent are 74 de ani, a căzut cu circa 1000 de locuri din 2020 încoace, în topul prestigioasei reviste. Situația financiară poate fi una din explicațiile acestei tranzacții.
Despre Nikon și RED
Nikon, companie înființată în 1917, este implicată în afaceri din domeniul produselor de imagistică, optică, echipamente de precizie și diverse instrumente. Nikon are 18.790 angajați în 55 de locuri și a avut venituri anuale de circa 628.11 miliarde de yeni japonezi, respectiv 4.25 miliarde de dolari, în anul fiscal 2023. Cred că fiecare dintre noi a pus mâna (sau a văzut într-o vitrină) măcar o dată pe un aparat foto Nikon. Ca să nu mai zic de celebrele discuții între ”nikoniști” și ”canoniști”, centrate pe subiectul ”care e mai bun”, de la sfârșitul anilor ’90 și începutul noului mileniu. Nikon este probabil o companie super cunoscută și datorită faptului că are 107 ani.
De cealaltă parte, RED, având doar 19 ani, este un jucător important în producția de filme digitale, fiind cunoscută pentru camera RED One 4K și V-Raptor X, precum și pentru tehnologia sa proprietară de compresie, RAW. La vârful cotei sale de piață, în 2016, peste un sfert din primele 100 de pelicule aflate în topul încasărilor au fost filmate cu camere ”roșii”. YouTube-eri celebri, precum Marques Brownlee, folosesc aceste camere.
În primele zile, compania a fost un pionier în realizarea de filme digitale 4K, un exemplu celebru fiind The Hobbit al lui Peter Jackson. Camerele au fost alese de către cineaști de top precum Erik Messerschmidt, care le-a utilizat pentru filmul de Oscar „Mank”, regizat de David Fincher. Recent, cei doi au realizat și filmul „The Killer”.
Alți cineaștii remarcabili care au folosit camerele se numără Robert Richardson, care le-a folosit la „Emancipation”; Cesar Charlone, la „Cei Doi Papi”; și Jeff Cronenweth, la „Rețeaua de Socializare”, care a fost nominalizat la Premiile Oscar. Filmate recent cu camerele Red sunt și celebrele „Griselda”, „Rebel Moon” și „Horizon: O Saga Americană”, care urmează să apară în iunie.
RED a creat și un smartphone cu același nume, care n-a avut succes, deși era extravagant din punct de vedere al design-ului.
Premergător acordului a existat un proces între RED și Nikon, pentru utilizarea de către compania japoneză a înregistrării brute în cameră, ceea ce americanii considerau o încălcare a brevetelor lor. RED nu a avut probleme doar cu Nikon, s-a mai judecat cu Sony în 2013 și a avut un litigiu cu Apple în 2019, în care Apple a încercat să conteste validitatea brevetului RED. De asemenea, RED a depus acțiuni legale și împotriva Nokia și Kinefinity, dar a renunțat la cazul împotriva Kinefinity în august 2021.
Be First to Comment