Cunoscută drept RAM Plus pe telefoanele Samsung, sau RAM Boost pe alte telefoane cu Android, aceasta e una din acele funcții „magice” care promite să-ți dubleze memoria RAM a dispozitivului, îmbunătățind performanțele fără să te coste nimic.
Bine, dar cum vine asta? Bifezi o setare și dintr-o dată ai cu 50% sau cu 100% mai multă memorie RAM. Nu chiar, dar există un sâmbure de adevăr.
Dincolo de strictul necesar pentru sistemul de operare și funcționarea aplicației pe care o ai acum pe ecranul telefonului, memoria RAM este genul acela de resursă pasivă, pe care e bine să o ai în cantitate puțin mai mare decât preconizai la început. Imaginează-ți că ești fericitul proprietar al unei case la curte, dar că terenul pe care îl ai (memoria RAM) îți permite să parchezi o singură mașină (aplicație). Apoi vine la tine în vizită și prietenul acela din studenție, pe care ai vrea să-l impresionezi dar trebuie să îl lași cu mașina în fața porții. Te gândești, scot eu mașina și o bag pe a lui în curte. Problemă rezolvată. Doar că pierzi timp iar scopul tot nu e atins.
Așa si cu memoria RAM. Dacă ai mai multă, poți ține mai multe aplicații deschise și să comuți între ele fără să aștepți ca acestea să pornească din nou, eventual luând de la început redactarea mesajului pe care l-ai scris dar nu ai apucat să-l trimiți.
Funcția RAM Boost (sau RAM Plus) te ajută să eviți cea de-a doua problemă, asigurând că aplicațiile care nu încap în memoria RAM nu sunt închise forțat ci relocate temporar în acel spațiu de memorie virtuală, găzduit într-un fișier salvat în memoria internă (NAND Flash) a telefonului. Teoretic, lista de aplicații recente va putea păstra de două ori mai multe aplicații în așteptare, gata de folosit fără pierde poziția paginii web sau a feed-ului de conținut.
Dar de la teorie și până la practică este cale lungă, memoria NAND Flash fiind cu mult mai lentă decât cea RAM. Sigur, am putea argumenta că un telefon high-end precum Galaxy S24 oferă viteze de transfer impresionante cu memoria internă, suficient cât să poți relua practic instantaneu folosirea aplicațiilor mutate în afara memoriei RAM. Contraargumentul ar fi că un astfel de telefon vine cu 12GB memorie RAM, cantitate suficientă pentru o experiență multitasking satisfăcătoare. Dar cu toate acestea Samsung activează în mod implicit funcția RAM Plus, rezervând 8GB din memoria internă a telefonului pentru găzduirea aplicațiilor recente.
Mai ales dacă folosești un telefon din gama entry-level, sigur ai observat cum performanțele acestuia încep să scadă după câteva luni de utilizare și cu atât mai abrupt dacă memoria telefonului este aproape plină. O explicație ar fi că memoria NAND Flash, mai ales soluțiile folosite cu telefoane mai ieftine, începe să „obosească” la utilizare îndelungată. Mai ales dacă respectiva memorie este aproape plină cu poze și filmulețe acumulate de-a lungul timpului, vitezele de transfer pot avea mult de suferit. Iar în aceste condiții readucerea în memoria RAM a unei aplicații recente care ocupă sute de MB (ex. Facebook) ar putea dura tot la fel de mult cât pornirea acesteia de la zero. În plus, nu trebuie uitat nici că memoria RAM este prin definiție un spațiu de lucru pentru aplicațiile active, extinderea acesteia cu un spațiu virtual mult mai lent putând crea tot felul de probleme dacă software-ul nu este foarte bine optimizat pentru folosirea acesteia.
Și ar mai fi un motiv pentru care nu ai vrea să folosești RAM Plus: uzura accelerată a cip-ului de memorie internă. Spre deosebire de memoria RAM, tehnologia NAND Flash permite un număr limitat de operațiuni de scriere a datelor, după care cipul respectiv devine inutilizabil. Nu spunem că telefonul tău va „muri” din cauza asta, dar dacă intenționezi să-l păstrezi pentru mai mulți ani, atunci funcția RAM Plus ar putea fi cauza defectării sale.
Poți găsi setarea RAM Boost / RAM Plus în meniul Settings al telefoanelor cu sistem Android. Folosește opțiunea de căutare (simbolul „lupă”) pentru a fi direcționat direct la meniul relevant.
Be First to Comment