După mai mulți ani de anulări și întârzieri, convenția E3 (una dintre cele mai mari și mai populare din lume) își închide porțile pentru totdeauna. Vestea asta ar putea părea surprinzătoare, dar este o realitate care avea să vină mai devreme sau mai târziu, și am să explic de ce. Ultimul E3 a avut loc în 2019 și peste 66.000 de oameni au luat parte la el, numere deloc mici și suficiente pentru a continua fără probleme. Dar apoi a venit 2020.
Așa cum știm cu toții, 2020 nu a fost tocmai cel mai fericit an. Chiar la început, pandemia de COVID-19 începea să prindă amploare, aproape toată planeta era închisă în case și viitorul era incert. Puși față în față cu asemenea condiții, oficialii țărilor au luat măsuri drastice și au interzis orice fel de adunare socială, de la restaurante și baruri la evenimente mari și convenții. Asta înseamnă că, la fel ca toate celelalte de acest fel, E3 2020 a fost anulat.
În 2021, E3 a revenit, dar de această dată într-o formă muuult mai mică și exclusiv online. Conform IGN, la E3 2018 au fost prezentate 3.250 de jocuri, un număr de 10 ori mai mare decât cele puțin peste 300 arătate la ediția din 2021. În plus, oricine putea să se uite la eveniment gratuit, deci o sursă importantă de venit provenită din bilete s-a evaporat.
Organizatorii nici nu s-au mai chinuit să facă ceva în 2022, și au anunțat din start că evenimentul nu va avea loc în acel an. În schimb, s-a făcut promisiunea unui E3 în 2023, sub forma unui event hibrid, atât cu public în sală cât și transmis online, dar nici ăsta nu a mai avut loc până la urmă. Acum s-a ajuns aici, când un anunț de pe pagina oficială a convenției a dat vestea cea rea.
— E3 (@E3) December 12, 2023
Motivul care a dus la asta? Ei bine, în 2020, mulți dezvoltatori și publisheri au vrut să își arate jocurile, iar în absența convențiilor precum E3 sau Gamescom, alte evenimente exclusiv online au fost create. Iar asta a fost o mișcare bună pentru cei care prezintă jocurile, deoarece nu mai trebuie să împartă lumina reflectoarelor cu alte titluri și nici nu își mai supun la comparație propriile creații cu altele prezente acolo.
În urma lui E3 au rămas alții care să ducă moștenirea mai departe. Japonezii de la Nintendo și Sony au evenimentele lor separate, sub forma Nintendo Direct și Sony State of Play, iar Microsoft au Xbox Games Showcase. Toate acestea sunt medii controlate în care publisherii pot să își arate jocurile direct consumatorilor, fără să se lupte pentru atenția oamenilor în cadrul unei convenții. Este trist pentru noi, ca fani, dar odată cu desființarea E3, a devenit și o realitate.
Be First to Comment