După luni de zile de încercări, promisiuni și sacrificii, planul Microsoft de a cumpăra Activision-Blizzard se apropie vertiginos de succes. Autoritatea pentru reglementarea competiției (CMA) din Marea Britanie au dat undă verde tranzacției, după ce gigantul american a promis celor de la Ubisoft exclusivitate atunci când vine vorba de disponibilitatea jocurilor companiei în cloud.
Pentru cei ce nu știu cum s-a ajuns aici, permiteți-mi o scurtă recapitulare. În ianuarie 2022, Microsoft anunța cu mare fast că vor cumpăra Activision-Blizzard pentru nu mai puțin de 68,7 miliarde de dolari. Dar, cum o mișcare atât de mare atrage după sine multe semne de întrebare legate de competiție, tranzacția avea să treacă prin mâinile autorităților regulatoare din Statele Unite, Europa și Marea Britanie pentru a fi validată.
Primii care au dat undă verde am fost noi, europenii. La jumătatea lunii mai, Uniunea Europeană și-a dat ok-ul în legătură cu tranzacția, în același timp în care CMA, autoritatea din Marea Britanie, a declarat că blochează deal-ul din considerente legate de cloud gaming. Următorii care au aprobat cea mai mare tranzacție din gaming au fost FTC din Statele Unite, o victorie foarte importantă ținând cont că țara de reședință a ambelor companii este SUA.
Dar ultimul ghimpe din coasta celor de la Microsoft rămăsese CMA din UK. Și spun corect „rămăsese”, pentru că demersurile făcute de companie au îmbunat autoritățile britanice suficient cât să le facă să dea o aprobare preliminară.
Exclusivitatea jocurilor Call of Duty pe consolele Xbox a fost rezolvată acum ceva timp în baza unui acord între Sony și Microsoft care stipulează că toate jocurile din populara franciză vor fi disponibile și pe platformele Sony în următorii 10 ani. Apoi intră în discuție chestiunea cloud gaming-ului, un topic de foarte mare interes pentru CMA și motivul principal pentru care, până acum, tranzacția a fost blocată.
Ce au făcut Microsoft ca să remedieze asta? Pai au luat legătura cu cei de la Ubisoft și le-au oferit drepturi depline pentru a aduce jocurile lor în cloud în alte zone decât Europa, lucru care pare că i-a îmbunat pe britanici. Deși aprobarea preliminară este un pas înainte, nu este o certitudine iar acum CMA adună ultima rundă de feedback de la competiție pentru a da un verdict final.
Așadar, pe 18 octombrie este data când CMA își va pronunța răspunsul final și tot atunci este și momentul în care vom afla dacă cea mai mare achiziție din gaming va avea sau nu loc.
Be First to Comment