Ah, a venit septembrie. Școlile au reînceput săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că am mai adăugat încă 20 de minute pe drum spre birou în fiecare zi, dar și că multe magazine de la noi au oferte de tip „back to school”, iar PC Garage nu este retailer care să facă excepție. Așa se face că astăzi vom vorbi despre câteva laptopuri foarte interesante din oferta lor, toate alimentate de o placă grafică de ultimă generație de la Nvidia. Astea fiind spuse, fie că ești un elev care încearcă să-și convingă părinții să îi schimbe laptopul vechi sau doar cineva care vrea așa ceva, citește în continuare, poate îți atrage atenția ceva.
De ce e special un laptop cu placă Nvidia?
Înainte să trecem la recomandări de modele din oferta PC Garage în particular, hai să vorbim puțin despre lucrurile care fac aceste laptopuri speciale: tehnologiile Nvidia. Și vreau să încep cu o zonă de maxim interes pentru mulți studenți și elevi, anume aplicațiile de inginerie, arhitectură și așa mai departe. Iar aici avantajele sunt clare.
Foarte multe dintre programele folosite în industrii de genul suportă și știu cum să profite de puterea plăcilor din familia RTX 4000. Nume precum Creo, Rapids, Autodesk, Solidworks și LumenRT umplu lista programelor optimizate, deci vei avea o experiență mai bună față de un laptop tradițional fără placă video dedicată, indiferent de ramura pe care o studiezi.
Dar nu doar despre ingineri și arhitecți e vorba, ci și despre creatorii care beneficiază de fiecare economie de timp posibilă. Asta înseamnă că, dacă lucrezi în programe din suita Adobe (Ilustrator, Premiere Pro, Photoshop, Lightroom, After Effects), DaVinci Resolve, Blender, Unity sau Unreal te poți aștepta la timpi mult mai scurți de compilare și randare.
În plus, plăcile video Nvidia sunt optimizate și pentru streaming, iar programe precum OBS sau StreamLabs știu să le folosească perfect. Spre deosebire de alte metode de encoding prin software, abordarea bazată pe hardware implementată aici este mult mai eficientă și vine cu un impact aproape infim când vorbim de performanțe. Toate astea îți permit să te joci titluri solicitante și să faci stream pe platforme precum Twitch sau YouTube în paralel, fără să îți pui probleme de lag.
Și că tot veni vorba, să nu credeți că am uitat de jocurile noastre cele de toate zilele. Și aici este alt capitol la care laptopurile cu plăci video Nvidia RTX 4000 strălucesc. Vorbim despre o performanță chiar și de peste 10 ori, iar asta nu e puțin lucru și este diferența dintre a juca un titlu AAA recent la detalii bune și a nu-l juca deloc.
În plus, fiind în discuție plăci video RTX 4000, normal că tehnologia DLSS 3 cu Frame Generation este prezentă și funcționează foarte bine. În termeni simpli, DLSS 3 utilizează componentele de AI de pe placă pentru a genera cadre suplimentare de înaltă calitate. Chestia asta vine și cu niște input lag la pachet, dar Nvidia Reflex face o treabă bună în a contracara asta anyway.
Avantajul este că poți dubla în multe cazuri numărul cadrelor pe secundă la care rulează jocul. Nu toate titlurile suportă asta, dar lista este în continuă creștere și multe jocuri lansate în ultimul an suportă deja DLSS 3. Și dacă tot activezi DLSS 3 în jocuri, ar fi frumos să pornești și ray tracing-ul, ca să se vadă frumos reflexiile și iluminarea.
Be First to Comment