Titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor au intrat deja în cotidian, odată cu nevoile de finanțare din ce în ce mai mari ale Guvernului. Astfel, începând de ieri avem mai multe emisiuni de titluri de stat, atât titluri FIDELIS tranzacționate prin intermediul Bursei de Valori București cât și titluri TEZAUR.
Titlurile de stat FIDELIS pot fi subscrise la oricare dintre membrii sindicatului de intermediere – Banca Transilvania, Alpha Bank, BCR și BRD precum și la participanții eligibili – societățile de intermediere autorizate de la BVB, între 18 septembrie și 3 octombrie. Avem trei emisiuni denominate în lei și două în euro.
Emisiunile în lei au scadențe de un an de zile, la care dobânda este de 6,25% respectiv de 7,25% pentru tranșa donatorilor de sânge – unde avem și o sumă minimă de subscriere de doar 500 de lei față de cei 5.000 de lei pentru tranșa principală și o scadență de 3 ani la care dobânda este de 7,1%. Cele două emisiuni de euro au dobânzi de 3,90% la scadența de un an și 5,30% la scadența de 5 ani, iar suma minimă de subscriere este de 1.000 de euro.
Titlurile de stat TEZAUR pot fi subscrise prin intermediul Trezoreriei Statului și al Poștei Române între 18 septembrie și 13 octombrie. Sunt două emisiuni denominate în lei, prima cu o maturitate de un an și cea de-a doua cu o maturitate de trei ani, ambele având aceleași dobânzi ca în cazul titlurilor FIDELIS. Ca de obicei, dobânda este plătită anual la termenul prevăzut în prospect, dar titlurile se pot răscumpăra și în avans.
Despre titluri de stat emise de statul român am avut câteva precizări tehnice în primăvară, iar acestea sunt valabile și acum. Sper doar ca între noile taxe ce vor fi impuse de Guvern și de care se tot discută de câteva luni să nu se regăsească și cea de impozitare a titlurilor de stat, atât a dobânzii cât și a veniturilor din tranzacționarea acestora înainte de scadență.
Merită să subscriem aceste titluri de stat?
Legat de oportunitatea investirii în aceste noi titluri de stat, randamentele oferite de Ministerul Finanțelor sunt într-adevăr mai reduse față de cel de la începutul anului sau finalul anului trecut, dar și inflația este pe o pantă descendentă, rata anuală în luna august fiind de 9,43%. Momentan, randamentul este încă real negativ, dar cum previziunile pentru inflație ale BNR sunt de 7,5% pentru finalul anului și de 4,4% pentru decembrie 2024, iar cele ale Băncii Centrale Europene sunt de 5,6% în 2023, respectiv de 3,2% în 2024 și 2,1% în 2025, cel mai probabil și randamentele vor scădea odată cu inflația.
Așadar, în lipsa oricăror evenimente neprevăzute, investiția în titlurile cu scadențele mai lungi – cele de 3 ani la lei și cele de 5 ani la euro vor aduce randamente pozitive în viitor. Vă încurajez să citiți cu atenție Prospectele de emisiune și să solicitați clarificări înainte de a face orice operațiune.
Be First to Comment