Press "Enter" to skip to content

VinFast Auto a ajuns la o capitalizare de 191 miliarde de dolari în urma creșterilor fulminante din ultimele zile

VinFast Auto (VFS) este un producător vietnamez de mașini electrice ce s-a listat pe 15 august pe NASDAQ și care, în urma creșterilor repetate din ultimele zile, a depășit în trombă capitalizările cumulate ale producătorilor tradiționali Ford (F) plus General Motors (GM) plus Stellantis (STLA), fiind evaluată la prețul de închidere de ieri ca a doua companie producătoare de mașini după Tesla sau de două ori mai mare decât BYD, cel mai mare producător din China de mașini electrice.

Sau, în termeni fotbalistici, este noua păcănea, noua jucărie a traderilor, noua criptomonedă sau noua metodă de îmbogățire extrem de rapidă, cum vreți să ii spuneți. Căci, absurdul situației provine din faptul că VinFast arde bani, are nevoie de capital pentru producție și pentru extindere, nu este profitabilă și de vândut abia dacă a reușit să vândă câte ceva: abia 137 de mașini în SUA anul acesta. Compania a început construcția unei uzine în Carolina de Nord, o investiție de 4 miliarde de dolari pentru a susține expansiunea pe piața această piață.

Toată această tevatură se datorează faptului că sunt disponibile la tranzacționare doar 0,3%, aproximativ 17 milioane de acțiuni, restul de 99,7% fiind deținute de Pham Nhat Vuong, cel mai bogat vietnamez, fondatorul conglomeratului Vingroup, acțiuni care nu sunt disponibile la tranzacționare. Creșterea de la listare a VinFast este de 436% ceea ce înseamnă 165 de miliarde de dolari în plus la capitalizare, însă doar un miliard de dolari este cota aferentă celor 17 milioane de acțiuni tranzacționate.

În total, VinFast a vândut 8.364 de mașini în 2022 iar în primele șapte luni ale acestui an 17.964 de mașini. Și chiar dacă are planuri mărețe, estimând vânzări de 50.000 de mașini anul acesta, este mai mult decât evident că acțiunea este mult supraevaluată. Și atunci, vă întreb eu, cum dracu să cumperi acțiuni la un asemenea preț știind că sunt aproape 100% șanse să pierzi?

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares