Press "Enter" to skip to content

Cotația AMD crește cu 2,7% după rezultatele slabe ale trimestrului al doilea

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) a raportat ieri după închiderea ședinței de tranzacționare rezultate mai slabe decât în aceeași perioadă a anului trecut însă cotația este în creștere cu 2,7% în sesiunea after-hours, asta după ce a închis ziua de tranzacționare cu o creștere de 2,9%. Creșterea se datorează vânzărilor mai bune de PC-uri decât așteptările și scăderii stocurilor.

Veniturile trimestrului al doilea pentru AMD au fost de 5,36 miliarde de dolari în scădere pronunțată de la cele 5,55 miliarde de anul trecut în timp ce profitul a scăzut și mai abrupt, de la 447 de milioane de dolari anul trecut la doar 27 de milioane de dolari acum. Marja brută de profit a scăzut și ea, de la 54% anul trecut la 50%.

De altfel, compania estimase la începutul anului o evoluție puternică a produselor sale pentru inteligența artificială și centre de date dar a recunoscut că este necesară o revenire pe piața PC-urilor pentru îmbunătățirea profitabilității. Veniturile centrelor de date AMD în trimestrul al doilea au scăzut cu 11% la 1,3 miliarde de dolari, vânzările de PC-uri au picat cu 54% la 998 de milioane de dolari în timp ce vânzările de jocuri au scăzut cu 4% la 1,6 miliarde de dolari.

Primele chipuri grafice AMD destinate inteligenței artificiale le vom avea pe final de an

AMD a cam pierdut startul în competiția cu Nvidia (NVDA) în domeniul inteligenței artificiale, dar conform spuselor CEO-ul Lisa Su în conferința ce a urmat prezentării rezultatelor, compania lucrează îndeaproape cu clienții săi pentru diverse optimizări de produse AI iar curba de învățare este foarte rapidă. Sincer, AMD pare un fel de broască țestoasă față de iepurele Nvidia în această cursă.

Lansare primelor chipuri grafice destinate pieței AI de către AMD este prevăzută pentru a doua jumătate a anului, dar la cum se prezintă situația, cel mai probabil vom avea abia spre finalul anului primele GPU, așa numita familie de chipuri MI300, ce vor rula pe serverele din centrele de date. Însă rezultatele palpabile se vor vedea în vânzările primului semestru din 2024, iar dacă produsele vor corespunde, semestrul al doilea al 2024 ar trebuie să fie unul excepțional pentru AMD. Cam mulți de dacă totuși…

Cel mai probabil creșterea cotației de după aceste rezultate slabe provine de la așteptările investitorilor legate de aceste chip-uri în condițiile în care Nvidia deja monetizează această oportunitate explozivă și se așteaptă la venituri trimestriale record, rezultate ce vor fi prezentate pe 23 august.

Cotația AMD s-a apreciat cu 81% de la începutul anului iar dacă piața nu va suferi vreo corecție majoră lunile august-septembrie, lucru de care mă îndoiesc, creșterea va continua; așa cum am văzut, investitorii vor să creadă că AMD ne va surprinde pe final de an. O creștere peste maximul din iunie de la 132 de dolari va duce cotația la maximul istoric de 164 de dolari înregistrat la finalul anului 2021. La bursă, la fel ca la surf – te duce valul, important este când intri și când ieși din val că altfel dă cu tine jos…

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares