Press "Enter" to skip to content

ROG Zephyrus Duo 16 (2023) este un laptop fenomenal, dar are o problemă de orientare (review)

Laptopurile moderne încearcă cu fiecare lansare nouă să inoveze, să introducă pe piață tehnologia aia care să le propulseze produsul în vârful lanțului trofic. Deși mulți au încercat să facă asta, iar laptopuri cu două ecrane am tot văzut de-a lungul timpului, până acum pare că singurul producător care a găsit o formulă de succes este ASUS. Așa că astăzi aruncăm o privire la ROG Zephyrus Duo 16, modelul 2023, cu numele de cod GX650P.

Când am văzut un Zephyrus Duo din ăsta pentru prima dată, am rămas interzis în fața lui. Știam deja cu ce-o să am de-a face, cei de la ASUS mi-au dat și reviewer’s guide, dar nimic nu m-a pregătit de momentul în care am ridicat capacul și-am văzut cum răsare și ecranul numero dos de sub el. Iar în 2020, tehnologia nu era atât de outrageous ca și acum, telefoanele Fold și Flip nu erau norma, iar televizoarele OLED de la LG nu se ascundeau singure în mobilier.

Acum la a treia generație, laptopurile astea au supraviețuit într-o piață foarte competitivă care nu iartă multe greșeli, și au reușit să devină niște soluții foarte mișto. La început era mai greu să faci ceva cu ecranul secundar, iar pe măsură ce oamenii ca mine au început să pună mâna pe laptopurile astea și să tragă de ele, să le forțeze balamalele și să încerce să le găsească nod în papură, ASUS a urmărit atent și pare că a rezolvat majoritatea problemelor.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Da, ROG Zephyrus Duo 16 este un laptop sub brandul Republic of Gamers, da, teoretic are hardware de gaming și știe să ruleze jocuri fără probleme… dar nu este un laptop de gaming. Cel puțin nu în ochii mei, și chiar dacă producătorul se laudă că asta este “The Pinnacle of Gaming” mă simt pregătit să îi pun la îndoială acest statement.

Unde-s doi, puterea crește

Încă de la primul contact cu ROG Zephyrus Duo 16, un lucru este cert – punctul focal al acestui laptop este setup-ul dual-screen. Ecranul principal este un Mini LED de 16” cu o rată de aspect 16:10 și rezoluția QHD+ deja standardizată pe laptopurile din această categorie de preț. Are timp de răspuns decent la numai 3ms, rată de refresh de 240Hz și suportă AMD FreeSync Premium Pro. Sub el, ecranul secundar vine într-un format mai atipic, oferind utilizatorului circa jumătate din suprafața ecranului de deasupra lui. Doar că ăsta este touch-screen și vine la rezoluție 4K-ish… 3840 x 1100. Deci e practic, 4 pe 2 K?

Deci ROG Zephyrus Duo 16 răspunde oarecum la nevoile de expansiune a spațiului digital disponibil. Iar treaba este cu atât mai pronunțată pe laptopuri, acolo unde ecranele și-așa sunt mici, vai mama lor. Că doar na, nu prea se așteptau mulți oameni ca mașinăriile astea portabile să devină workstation-uri între timp.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Cel de-al doilea ecran al lui Zephyrus Duo 16 servește ca un soi de secundar, doar că îmi dă mai mult impresia de ecran de telefon. De fapt nu, mă simt de parcă am luat două telefoane și le-am pus peste tastatura laptopului, mai ales că este atât de îngust încât nu poți să foloseșți o singură fereastră full-screen pe el fără să fie afișată ciudat. Așa că cel mai bun curs de acțiune este să împărți ecranul secundar în două jumătăți egale.

Să luăm un exemplu: să zicem că ești om de presă, jurnalist, cam ca noi așa, și ai de scris un material. Treaba e simplă: ecranul principal îl ai pentru editorul de text, în timp ce pe spațiul extra pot să-ți ții bine mersi comunicatul de presă la care lucrezi, iar lângă el o fereastră de WhatsApp sau ce mai folosiți pentru comunicarea la locul de muncă. Ori ești un artist care lucrează cu suita Adobe; ecranul secundar îți devine cel mai bun prieten deoarece ai tot spațiul din lume să-ți pui acolo uneltele. Iar dacă vrei să folosești un stylus pentru modificări mai fine, de mână, nu te oprește absolut nimic.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Dar să nu uităm că ASUS susține în continuare că ăsta este vârful de gamă printre laptopurile de gaming, cuvintele lor, nu ale mele. Adică rupe în două jocurile, nu? Păi nu! Adică da, e all cool and cute până când îți aduci aminte un amănunt important: jocurile moderne nu sunt construite pentru a folosi două ecrane. Iar fix imaginea de prezentare în care vedem inventarul din Dying Light 2 afișat pe ecranul principal, nu este altceva decât un Photoshop… dar de amorul artei, să zicem c-ar fi editată poza pe un laptop ca ăsta, folosind comenzile rapide de pe al doilea ecran.

În ce jocuri este util ecranul secundar? Păi, conform Overwolf, adică alt software extra de la ASUS, lista include așa: League of Legends, DOTA 2, Valorant, Rainbow Six Siege și Apex Legends. TOT GAMINGUL DIN LUME! Și nu uitați că la final de zi, oricât de tare e laptopul, tot pe nenorocirea aia de Windows 11 rulează. Și ar fi un understatement să zic că Windows 11 și configurațiile multi-screen sunt o combinație fericită.

Inginerii ASUS au devenit creativi cu ROG Zephyrus Duo 16

Plus că nici designul în sine nu ajută în mod special partea asta cu gamingul. Yeah, e cool și tot, dar fizic, cei de la ASUS nu aveau cum să acomodeze două ecrane la poziție bună într-un laptop decât dacă se întindeau pe laterale. Așa că ScreenPad Plus nu este chiar ușor de urmărit atunci când stai într-o poziție normală la birou. Ochii tăi vor fi concentrați pe ecranul principal, coborând rar spre cel secundar. Și totuși, dacă vrei să îl urmărești și îți formezi un anume muscle memory, vei găsi așezarea fiind chiar ok, date fiind circumstanțele.

ROG Zephyrus Duo 16 poate să fie Duo grație balamalelor speciale, implementate de ASUS. Acestea se mișcă atunci când deschizi capacul și ridică ecranul secundar la unghi. Asta are două scopuri: odată că îl vezi și îl folosești mai ușor, iar al doilea rol este ăla de răcire. Sub ecran se află o zonă de airflow destul de mare, care asigura răcirea cât mai bună a componentelor de la interior.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Balamalele folosite de ASUS aici, cam pun la respect orice am văzut la alți producători, iar la cum arată și funcționează, nu le văd cedând prea ușor. Așa că nu cred că avem de ce să ne facem probleme despre faptul că “se rupe ecranul” după două-trei utilizări. Jucăria asta este construită să reziste!

În rest, designul laptopului este destul de cuminte. Asta a fost și intenția celor de la Republic of Gamers, care și-au dorit ca ROG Zephyrus Duo 16 să fie un laptop discret, să nu urle gaming, și la prima vedere să arate ca orice alt model. Bine, și le-ar fi ieșit dacă nu trânteau pe el o dungă gradient și un logo ROG, ambele colorate cu un gradient roz, mov, albastru. Chiar și-așa, nu arată rău, doar că parcă îl face să țipe puțin la ține, deși designul se vrea a fi stealth.

Putere cât pentru trei ecrane

Ingineria din spatele acestui laptop este cu atât mai impresionantă cu cât realizezi că sub două ecrane înghesuite într-un șasiu de 16” se mai ascunde și o platformă hardware puternică. Pardon, foarte puternică: AMD Ryzen 9 7945HX, 32GB de memorie RAM DDR5, un SSD de 1TB NVMe PCIe 4.0 și o placă video NVIDIA GeForce RTX 4080. Dacă vrei ceva mai multă putere, ASUS oferă și configurații cu RTX 4090 de 175W, deci poți face din ROG Zephyrus Duo 16 cel mai puternic laptop de pe piață.

La asta ajută și posibilitățile de upgrade pe care le oferă cei de la Republic of Gamers. Primesc des întrebări legate de asta, întrucât fiecare producător pare să aibă o abordare diferită. ROG Zephyrus Duo 16 dovedește încă o dată craftul din spatele construcției sale, iar înlăturarea unui simplu capac de plastic de pe fundul laptopului îți oferă acces la cele două sloturi M.2 pentru SSD-uri NVMe și la sloturile de memorie RAM. Apropo de asta, maximul de memorie suportată este de 64GB conform producătorului.

Și că tot am ajuns la hardware și la discuția despre cel mai puternic laptop, nu pot să nu îi laud pe cei de la ASUS aici. Nu doar că balamalele alea sunt solide și își fac treaba bine, dar putem spune fără nicio reținere că sunt parte integrală din sistemul de răcire. Spațiul de sub ecran servește ca zona de respiro, iar sistemul intern de airflow este gândit și el special ca să profite de zona asta.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Ventilatoarele Arc Flow cu 84 de pale sunt gândite special ca să mute cât mai mult aer, care aer este condus direct către cele mai încinse componente din sistem. Asta este by design, iar inginerii ASUS au calculat la milimetru tot ce ține de răcire. Comparativ cu Zephyrus Duo-urile anilor trecuți, eficiența a crescut, sistemul cu patru radioatoare și până la cinci heatpipe-uri oferind cu 22% mai multă performanță de răcire. Asta se simte pe marginile laptopului, pe unde aerul cald este evacuat foarte convingător, și pe care l-am găsit ceva mai rece decât la alte laptopuri de aceeași teapă.

Un laptop bun pentru gaming, nu „de gaming

ROG Zephyrus Duo 16 face atât de multe lucruri bune încât în afară de preț, totul pare puțin prea bine ca să fie real. Bine, asta până când realizezi că sub al doilea ecran mai există ceva. Și atunci te lovești de realitatea de care s-au lovit și oamenii care au gândit aspectul acestui laptop: unde Dumnezeului mai e loc și de tastatură și touchpad?

Și practica ne arată că în realitate, chiar nu prea era loc pentru astea două, dar ca să fie laptop, trebuia să le includă. Tastatura este înghesuită, tastele mici și dificil de apăsat, iar touchpad-ul ăla este așa îngust încât ai nevoie de câteva zile de utilizare doar ca să te obișnuiești cu el. Măcar vine cu NumPad Plus care-l transformă în tastatură numerică. Dar pot înțelege asta, așa că nu o să arunc vina pe producător, mai ales când a inclus și un wrist-pad în pachetul laptopului ca să facă totul ceva mai comod.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Ce îi pot reproșa în schimb, este calitatea camerei web. E anu’ 2023, laptopul costă cât o mașină atunci când e configurat la maxim, și totuși, am văzut telefoane la 2.000 de lei cu camere mai bune pe față… și nu exagerez deloc. Vezi cum c-ar fi infrared și ajută cu deblocarea pe bază de mecla, dar ce să vezi? Că și realme-ul meu tot aia face, tot cu camera frontală, care mai vede și bine pe lângă asta. Iar când arăți în prezentare patru oameni discutând pe un apel video, nu ai voie să te prezinți cu așa lentilă.

Cam asta a fost cu discuția despre hardware și performanță, dar încă n-am pomenit nimic despre baterie. De ce? Pentru că în ciuda tuturor eforturilor și intențiilor bune ale celor de la ASUS, la așa hardware nu poți să ai pretenții să mergi și pe baterie mult. Dacă vrei browsing și light work, chiar și cu ecranul secundar scoți vreo trei-patru ore de utilizare. Dar măcar vine cu două încărcătoare: o cărămidă pentru când vrei putere maximă, alături de un încărcător “de buzunar” care e mai comod de cărat în rucsac la muncă.

Dacă tot îl iei după tine, nu doar încărcătorul de voiaj îți va fi util, dar și diferitele conexiuni pe care ți le oferă acest laptop. Pe marginea din stânga avem un jack de 3.5mm pentru căști și microfon, un cititor de carduri MicroSD, USB 3.2 Gen2 Type-C care dublează ca DisplayPort 1.4a cu suport NVIDIA G-Sync și port de încărcare, încă un USB 3.2 Gen2 Type-A și portul de încărcare pentru cărămida de 300W.

ROG Zephyrus Duo 16 2023 Review

Pe spate ai un RJ-45 care suportă conexiuni de până la 2.5G, încă un USB 3.2 Gen2 Type-A și un HDMI 2.1, iar pe marginea din dreapta, producătorul a mai plantat încă un USB 3.2 Gen2 Type-C cu suport pentru DisplayPort 1.4a. Conectivitatea wireless este ca de obicei, la zi, cu Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Iar cu asta, am și eu o întrebare pentru Apple: dacă ASUS a băgat în laptopul ăsta două ecrane, RTX 4090 și atâtea porturi, scuza voastră care mai este?!

Alt subiect pe care merită să-l ating este sistemul audio. Pentru că ghici ce? În formatul ăsta mic, ăștia de la ASUS au mai băgat și șase boxe. Suportă Dolby Atmos și funcționează ca un sistem 5.1.2 virtual, oferind un volum destul de mare la un nivel de claritate ireproșabil. În acest fel complimentează numai bine ecranul principal luminos și precis.

Cu asta am atins cam tot ce are de oferit acest laptop, însă ne rămâne o întrebare fără răspuns: este de gaming sau nu? După tot ce-am văzut, fără dubiu, face față în orice joc. Este gândit pentru așa ceva? Nu chiar, iar elementele importante care l-ar face de gaming, gen tastatura, lasă de dorit. La fel și ecranul ăla secundar, care nu își găsește utilitatea când te joci. Dar dacă îți cumperi un ROG Zephyrus Duo 16 pentru muncă și ai vreodată chef de un joc, nu ai nevoie de niciun alt PC.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares