Press "Enter" to skip to content

Vodafone a crescut ieri cu 4% în urma rezultatelor financiare trimestriale

Vodafone Group PLC (VOD) a raportat venituri din servicii în creștere pentru trimestrul al doilea al anului peste estimările analiștilor și a numit un nou CFO pentru a resuscita afacerea din Germania. Veniturile grupului din servicii, unde sunt incluse veniturile din abonamente, roaming și internet au totalizat 9,1 miliarde de euro iar cele din categoria alte venituri au fost de 1,63 miliarde de euro.

Veniturile totale au fost de 10,74 miliarde de euro, în creștere cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, Vodafone și-a păstrat estimările pentru anul fiscal 2024 (început în martie 2023) pentru un EBITDA stabil față de anul fiscal precedent de 13,3 miliarde de euro.

Creștere de venituri pentru Vodafone doar în UK și pe alte piețe mici

Pe piața din Germania, cea mai mare pentru Vodafone, reprezentând aproape o treime din vânzări, compania a înregistrat cea de-a cincea scădere trimestrială consecutivă a veniturilor din servicii, acestea totalizând 2,8 miliarde de euro datorită creșterii prețului internetului în bandă largă. Totuși, această mărire a prețurilor a dus la pierderea a peste 120.000 de clienți din totalul de peste 10 milioane, semnalizând continuarea problemelor pe piața din Germania.

Pe piețele sudice din Italia și Spania, ce reprezintă o cincime din venituri, Vodafone a înregistrat de asemenea scăderi ale veniturilor, singurele piețe în creștere fiind cele din Marea Britanie și din celelalte piețe mai mici din Europa și Africa plus Turcia.

Prin numirea noului CFO, Vodafone vrea să intensifice eforturile de restructurare din Europa după ani de performanțe scăzute. Compania a anunțat în mai că va concedia 11.000 de angajați la nivel global în următorii trei, reprezentând aproximativ 12% din forța de muncă în acest efort de restructurare.

Acțiunile Vodafone sunt în scădere continuă în ultimii șapte ani

Datoriile totale ale companiei sunt altă îngrijorare majoră, acestea reprezentând 105,91% din capitalurile proprii, deși compania a declarat în repetate rânduri că nivelul, deși mare, este confortabil. Marja de profit net este de 25,90%, destul de ridicată. Randamentul mare al dividendului de 10,6% în condițiile unui payout ratio de 21%  este singura consolare a investitorilor dar și acesta se datorează în mare parte scăderii cotației.

Acțiunile Vodafone sunt în scădere cu peste 40% în ultimul an în condițiile în care indicele FTSE100 are o creștere de 5%. În fapt, acțiunile sunt sub nivelul minim din 2002 adus de criza dot.com și la un nivel similar cu cel înregistrat în 1997. Din punct de vedere tehnic, cotația de aproximativ actuală este atât sub media mobila de 50 de zile cât și sub cea de 200 de zile dar pe RSI avem o divergență care poate să ne semnalizeze o potențială reîntoarcere. Posibil să vedem o creștere de 7-8% pe termen scurt și chiar mai mare spre nivelul de 100 pe termen mediu, însă mă cam înspăimântă evoluția ultimilor ani, mai degrabă să stăm deoparte zic.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares