Într-un acord istoric între giganții gaming-ului, Sony a ajuns la un acord pe 10 ani cu Microsoft pentru a menține franciza Call of Duty pe PlayStation, în urma propunerii de achiziție a Activision Blizzard de către Microsoft. Acordul pune capăt unei dispute prelungite între cei doi coloși ai jocurilor, care s-a desfășurat atât în privat, cât și în public, după ce Microsoft și-a anunțat planurile de achiziție în ianuarie 2022.
Deși primul anunț al Microsoft nu specifica durata de 10 ani pentru Call of Duty pe PlayStation, Kari Perez, șefa departamentului de comunicare globală de la Xbox, a confirmat ulterior acest termen pentru The Verge. Perez a clarificat, de asemenea, că acest contract implică exclusiv franciza Call of Duty, nu și viitoarele lansări din alte serii.
From Day One of this acquisition, we’ve been committed to addressing the concerns of regulators, platform and game developers, and consumers. Even after we cross the finish line for this deal’s approval, we will remain focused on ensuring that Call of Duty remains available on… https://t.co/hMWjC58wRi
— Brad Smith (@BradSmi) July 16, 2023
Inițial, Microsoft a oferit Sony un acord în ianuarie 2022 pentru a păstra toate titlurile existente pe consolele Activision, inclusiv versiunile viitoare ale francizei Call of Duty, pe Sony până la 31 decembrie 2027. Cu toate acestea, termenii s-au modificat evident, prelungindu-se la un deceniu, dar limitându-se doar la Call of Duty.
Sony, anterior reticenți la încheierea acordului, și-au exprimat preocupările cu privire la posibilitatea ca jocurile Call of Duty să devină exclusive pe Xbox sau în legătură cu posibila calitate mai proastă ale versiunilor PlayStation ale jocului. Aceste temeri au fost aparent contrazise de un e-mail de la șeful PlayStation, Ryan, citit în instanță în timpul audierilor FTC v. Microsoft, în care Ryan părea încrezător în privința prezenței continue a Call of Duty pe PlayStation.
Acordul contractual urmează 18 luni de negocieri și contrapropuneri între Microsoft și Sony asupra destinului conținutului Activision pe PlayStation. Un punct notabil de discordie a fost un e-mail de la șeful Xbox, Phil Spencer, care enumera jocurile Activision care vor rămâne pe PlayStation, pe care Ryan l-a criticat pentru selecția sa de titluri mai vechi.
Microsoft a afirmat constant că intenționează să păstreze Call of Duty pe PlayStation, deoarece eliminarea acestuia ar fi greșită din punct de vedere financiar. Șeful Xbox, Spencer, și-a reafirmat acest angajament în instanță luna trecută, insistând sub jurământ că Call of Duty va persista pe PlayStation 5.
Cu toate acestea, situația de reglementare din Marea Britanie rămâne tensionată, urmând blocarea propunerii de tranzacție a Microsoft mai devreme anul acesta. Microsoft se află în prezent în negocieri cu Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) cu privire la modificările tranzacției pentru a aborda preocupările CMA legate de jocurile în cloud.
Deși CMA și-a prelungit investigația generală asupra tranzacției, mutând data pentru un ordin final de la 18 iulie la 29 august, Microsoft intenționează să finalizeze achiziția Activision până la 18 iulie (care este mâine la momentul scrierii articolului), deși ar putea exista o ușoară întârziere pentru acomodarea problemelor de reglementare din Marea Britanie.
Be First to Comment