Press "Enter" to skip to content

JPMorgan a raportat un profit în creștere cu 67% pentru trimestrul al doilea al anului

Profitul JPMorgan (JPM) a înregistrat o creștere spectaculoasă în trimestrul trecut datorită ratelor mari ale dobânzilor dar și datorită achiziției First Republic Bank în urma crize bancare din martie. Astfel, profitul per acțiune a crescut per total cu 67% la 4,75 dolari iar excluzând efectul cumpărării First Republic Bank creșterea este de 40% la 4,37 dolari. Ambele rezultate sunt mult peste așteptările pieței care avea o previziune medie de 3,98 de dolari.

Băncile americane au trecut printr-o furtună continuă în ultimii doi ani odată cu majorările de dobândă operate de FED accentuate de tornada de la începutul anului odată cu falimentele celor trei bănci, Silicon Valley Bank, Signature Bank și First Republic Bank. Dacă ratele de dobândă în creștere au permis băncilor să perceapă dobânzi mai mari la împrumuturile acordate, creșterea rapidă a devenit ulterior o povară pentru bănci, crescându-le costurile de finanțare și erodând valoarea portofoliilor de titluri de stat.

Veniturile JPMorgan au crescut cu 34% în trimestrul al doilea

În ciuda acestor probleme, JPMorgan a înregistrat rate mari de creștere, atât a venitului net din dobânzi, ce a crescut cu 44% la 21,9 miliarde de dolari cât și a veniturilor totale, ce au crescut cu 34% la 41,3 miliarde de dolari. Marja netă a dobânzii, un indicator cheie urmărit în sistemul bancar, a scăzut marginal la 2,62% de la 2,63%.

În luna mai, JPMorgan a preluat activele falimentarei First Republic Bank – credite în valoare de 173 de miliarde de dolari și depozite de 62 de miliarde de dolari (după ce a returnat 30 de de miliarde de dolari primite de la principalele bănci pentru susținerea depozitelor în martie). Băncile mari au fost beneficiare nete ale crizei bancare pe măsură ce au clienții și-au mutat depozitele din băncile mici în băncile mari, percepute drept sigure. Iar JPMorgan este prima bancă din sistemul american, cu active în administrare la 31 martie 2023 de 3,744 mii de miliarde de dolari.

Iar soliditatea băncii s-a reflectat mai ales în cotația bursieră a acțiunilor băncii: acestea au crescut cu 11% de la începutul anului în condițiile în care SPDR S&P Bank ETF (KBE), un ETF ce cuprinde băncile din indicele S&P500, înregistrează o scădere de 15% în aceeași perioadă. Banca plătește dividende bune cu un trailing DY de 2,69% și un payout ratio de 25,72% din profitul ultimului an. Marja de profit net este de 34,69% iar ROE este de 15,98%, cifre foarte bune pentru o bancă.

Din punct de vedere tehnic, cotația se află într-un canal ascendent în ultimele șase luni iar spargerea rezistenței de la 147 de dolari, ceea ce s-a întâmplat zilele acestea, înseamnă că sunt șanse solide ca prețul să revină spre final de an în zona maximului de peste 170 de dolari per acțiune, cotație atinsă pe finalul anului 2021.

Iar ca și curiozitate, capitalizarea celei mai mari bănci din sistemul american este de doar 435,25 miliarde de dolari, mult sub capitalizările companiilor din IT și comparabilă cu cea a celei mai mari companii europene – Louis Vuitton Moet Hennessy (MC).

Așadar, JPMorgan este o bancă solidă, cu profituri mari și dividende bune, de nelipsit dintr-un portofoliu pe termen lung.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares