Press "Enter" to skip to content

Prețul final pentru oferta de vânzare acțiuni Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei per acțiune

Telenovela Hidroelectrica a ajuns iată la un final de etapă, ieri încheindu-se oferta publică de vânzare a întregii participații de 19,99% deținută de Fondul Proprietatea (FP). În cele din urmă, Fondul a hotărât lichidarea participației, acordând Coordonatorilor Globali Comuni Opțiunea de Supra-Alocare constând în 11.701.067 acțiuni, ce poate fi exercitată în totalitate sau în parte într-o perioadă de 30 de zile calendaristice de la începerea tranzacționării, adică din data de 12 iulie. Aceste acțiuni pot fi folosite pentru o eventuală stabilizare a prețului în aceste 30 de zile.

Pentru investitorii de retail au fost alocate până la urmă 17.941.635 de acțiuni, ceea ce reprezintă 20% din totalul acțiunilor oferite spre vânzare; raportat la numărul final de acțiuni subscrise a rezultat un factor de alocare pro-rata de 0,3209762650 ceea ce înseamnă că fiecare persoană care a subscris 100 de acțiuni la 112 lei va primi un număr de 32 de acțiuni la prețul final de 104 lei. Sau cei care au subscris minimul de 50 de acțiuni vor primi 16 acțiuni.

Chiar dacă investitorii de retail au subscris la prețul de 112 lei per acțiune, toată lumea va plăti în cele din urmă prețul final de 104 lei per acțiune. Diferența de bani rezultată atât din numărul mai mic de acțiuni primite la final cât și din prețul mai mic plătit va fi restituită în contul subscriitorilor.

Deci, pentru o subscriere de 100 de acțiuni la prețul de 112 lei s-au virat 11.200 de lei.

Efectiv se vor cumpăra 32 de acțiuni la prețul de 104 lei, adică o sumă de 3.328 lei. (fără a lua în calcul comisionul de tranzacționare plătit brokerului).

Diferența de 11.200 de lei – 3.328 lei = 7.872 lei se va restitui în cont.

De ce primim atât de puține acțiuni până la urmă? E o conspirație pentru a vinde Hidroelectrica străinilor?

NU, nu este nicio conspirație. Efectiv, multă lume a vrut să cumpere acțiuni, atrași mai ales de marketingul bine ticluit sau de experiențele cu câștigurile mari din criptomonede din ultimii ani. Dar Hidroelectrica este o acțiune iar evoluția ei nu va fi deloc fulminantă ca a criptomonedelor, este o investiție bună pentru un portofoliu diversificat ce are în vedere un termen lung.

Bătaia mare de pe tranșa investitorilor instituționali, adică fonduri de pensii în general, se datorează faptului că acestea stau pe munți de bani iar pe piața bursieră din România nu mai erau emitenți la care să poată cumpăra. De altfel, s-a și modificat legea recent pentru ca fondurile de pensii să poată achiziționa până la 10% din acțiunile unei companii listate, tocmai pentru a putea subscrie cât mai mult în oferta Hidroelectrica (și, în colateral, de a cumpăra acțiuni și în celelalte companii listate).

Aveți voi, cei care ați subscris, un orizont de timp lung – adică minim 10 ani de zile, un portofoliu diversificat și, totodată, sunteți dispuși să mai cumpărați acțiuni programat – la o perioadă de timp: lunar, trimestrial, semestrial, așa cum fac fondurile de pensii? Sau ați subscris la ofertă pentru a face o speculație pe termen scurt, sperând că la intrarea la cota bursei acțiunile Hidroelectrica vor crește masiv? Ei bine, dacă ați plecat cu acest gând la drum, s-ar putea să aveți o surpriză.

Realist vorbind, așa cum menționam și la dat apariției prospectului de vânzare, un posibil profit de 10-15% în primele zile de tranzacționare nu este imposibil și este chiar un randament bun pentru o lună. Numai că, dacă calculăm profitul obținut la suma efectiv investită, care este de 3 ori mai mică, randamentul net va fi doar de 3-5%, ceea ce nu mai este chiar așa de atrăgator. Bine, de profit mic nu a murit nimeni…

Nu sunt deloc un fan al pieței bursiere din România, este o piață lipsită de viziune, lichiditate, investitori puternici, emitenți și pot să o țin așa până mâine. Sper să performeze Hidroelectrica cât de cât, căci altfel, la cât tam-tam și la ce festivism a fost în jurul ofertei, orice scăderi eventuale de preț ale prețului acțiunii se vor repercuta asupra întregii piețe.

Cam asta este povestea cu Hidroelectrica.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares