Samsung QN900C este ultima iterație a unei serii care domină de ceva vreme peisajul ăsta 8K. Adică versiunea 2023, cu C în coadă a lui QN900, este cea mai tare din parcare, dar parcarea asta numită 8K este momentan destul de goală. Samsung nu pariază de azi de ieri pe rezoluția asta, fiind printre primii care au venit pe piață cu o astfel de ofertă. Pentru ce? Păi la asta nu pot să vă dau un răspuns prea clar, în afara celui obraznic „pentru că pot”. Au vrut probabil să aibă întâietate, au vrut probabil ca o eventuală revoluție în materie de rezoluție să-i găsească deja pe felie, iar dacă nu se anunță vreo revoluție, s-au gândit probabil s-o provoace chiar ei.
De fapt habar n-am care a fost adevăratul motiv, pentru că orice altă explicație mai pragmatică nu-mi vine în minte. Și hai să pornim de la conținutul 8K… re este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. De ce? Pentru că atât industria cât și consumatorii par să fie foarte confortabili cu actuala rezoluție 4K. Hai să spargem problema în bucăți. Televiziunea live tradițională, abia acum, târâș grăbiș se aliniza standardului 4K, asta ca să nu mai zic că sunt încă nenumărate stații și canale TV care nici măcar nu-și pun încă problema migrării de la 1080p.
Filme și seriale? Conținut video în general? De unde?! În afară de niște flori care cresc pe repede înainte și a unor peisaje frumos colorate și cât se poate de anoste, NU există conținut 8K. Decât poate dacă ești fan wallpapere. Industria de film abia acum putem spune că este în sfârșit 4K, și nu mă refer doar la proiectoarele digitale ale sălilor de cinema, ci la camerele profesionale însele. Există niște standarde în cinematografie care nu pot fi schimbate de la o zi la alta, și dacă e să fim și mai cinstiți, industria de film este reticentă la schimbare tehnologică și de la un deceniu la altul. Și asta pentru că sculele sunt scumpe, pentru că s-a investit enorm în cercetare și dezvoltare și în niște standardizări pe care nimeni nu vrea să le arunce prea ușor peste bord.
Ca să nu mai zic că bietul consumator abia dacă s-a obișnuit cu abonamentul 4K de la Netflix. Și atunci de ce și pentru ce 8K? Sigur că Samsung au prevăzut întrebarea asta, și au venit cu tot felul de algoritmi de upscale și cu caii putere pe parte de hardware care să și ducă treaba asta, but still, toate astea rămân improvizații, soluții în căutarea unei probleme. Și atunci, din nou, la ce naiba poate fi bună rezoluția asta 8K acum? Sau ca să reformulez, există vreun conținut care să poată rula nativ la rezoluția asta? Da: jocurile.
Gamingul la rezoluție 8K este posibil… și oarecum accesibil
Oricât de aventurist sau de fantasmagoric ar suna afirmația asta, încercați să mă urmăriți, pentru că ea are sens. Jocurile sunt genul de conținut care poate face asta, care poate scala cu ușurință la o rezoluție de 16 ori mai mare decât Full HD. Putere de calcul să ai! Și avem? Păi hai să vedem! Pentru prima dată am pus măreața și aproape stupid de puternica NVIDIA GeForce RTX 4090 în fața a peste de 33 de milioane de pixeli! Și cu toate astea, a prestat, iar rezultatele au fost atât de impresionante, că de aia m-am și decis să vă povestesc experiența asta aproape SCI-FI la rezoluție 7680 x 4320.
Odată ce-am apăsat butonul de power de pe PC și am pornit TV-ul la rezoluție 8K, a picat curentul în vreo patru sate din Africa… și am obținut niște valori năucitoare în jocuri; pentru aceste condiții. Primul joc cu care am început experimentul a fost Cyberpunk 2077 – da, ne-am jucat nenorocirea asta prost optimizată la 8K, și a mers. Cu preset-ul grafic Ray Tracing Ultra, DLSS 3 setat pe Balanced și Frame Generation activat, am înregistrat o medie de 61 de cadre pe secundă. Și chiar dacă au mai fost oarece probleme, gen niște tearing pe ici pe colo, am setat un baseline foarte important pentru următoarele teste.
Cyberpunk 2077
|
Ultra |
16 FPS |
Ultra, DLSS Balanced |
27 FPS |
Ray Tracing Ultra, DLSS Balanced, Frame Generation |
61 FPS |
Fără Frame Generation și DLSS, este nejucabil, evident. Dar am zis să încerc, iar la setări Ultra, fără DLSS, RTX și alte tehnologii, am avut 16 cadre pe secundă. După care am aplicat unealta minune, adică DLSS-ul pe Balanced, și media a urcat la 27 FPS. În acest punct, unii oameni l-ar putea considera jucabil. Bine, nu cunosc personal oameni de genul și nici nu sunt neapărat interesat să-i cunosc, dar cică există.
Horizon Zero Dawn
|
Ultra Quality |
44 FPS |
Ultra Quality, DLSS Balanced |
77 FPS |
Marvel’s Guardians of the Galaxy
|
Ultra |
54 FPS |
Ultra, DLSS Balanced |
99 FPS |
Ultra, Ray Tracing, DLSS Balanced |
80 FPS |
Dar hai că v-am înnebunit cu saibărpancu’, așa că vă propun să trecem și la jocuri funcționale, precum Horizon Zero Dawn. Evident, grafica la Ultra, că nu îți iei PC de peste 5.000 de euro pentru gaming la Low, iar media a fost de 44 FPS fără cârje. Dar și ăsta suportă DLSS, deci 77. Atât am scos după ce-am activat super-sampling-ul. În Marvel’s Guardians of the Galaxy am observat și ceva interesant. Deși rezultatele sunt chiar bune, cu o medie de 54 de cadre pe secundă la Ultra și o medie de 99 după activarea DLSS, am observat un efect de tearing destul de enervant, iar cu DLSS am avut chiar mici artefacte. Deja mi-era frică de testul cu Ray Tracing, dar am zis că de bine de rău, s-ar putea să urce peste 60FPS. Nu doar c-am avut dreptate, dar cu o medie de 80 FPS, am scăpat și de tearing din ceva motiv, și a fost, de departe cea mai bună experiență de gaming 8K din întreaga sesiune de testare.
Shadow of the Tomb Raider
|
Highest |
48 |
Highest, Ray Tracing, DLSS Balanced |
68 |
Ultimu’ joc este Counter-Stra… am glumit, pe bune. Ăla merge pe orice. Deci ultimul, dar nu cel din urmă joc testat a fost Shadow of the Tomb Raider. Aici am pornit direct de la Highest unde am avut 48 FPS în medie. Cu DLSS pe Balanced și Ray Tracing pe Ultra, am urcat la o medie de 68, iar jocul a rulat extrem de stabil. Și jur că l-aș juca fix așa, dacă mi-aș permite un astfel de TV 8K acasă.
Merită să îți cumperi un Samsung QN900C?
Bun, dar toată nebunia asta, are vreun sens? Chiar dacă poți, nu înseamnă și că ar trebui să te joci la rezoluție 8K. Experimentul ăsta a fost mai degrabă o demonstrație de forță care să vă facă o idee despre ce este posibil în stadiul actual al tehnologiei. Până la urmă un PC de peste 5K euro este cât se poate de future-proof, la fel ca un TV cu rezoluție 8K. Pe măsură ce ambele categorii de produse vor evolua, prețurile vor conținuă să scadă și cândva, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, gamingul la rezoluția asta nu va mai suna chiar atât de SCI-Fi. Adică astea sunt primele semne că se va întâmpla. Și când îți iei ceva future-proof, mai e o chestie: nu îți iei acel ceva ca să-l foloseșți la 100% din capacitate acum, ci mai de grabă pentru siguranța pe care ți-o oferă pe termen lung.
Personal, consider că nu ești nici nebun și nici arogant dacă alegi să-ți cheltui banii câștigați de tine… pe ce vrea mușchii tăi. Și cum acest TV Samsung devine disponibil în piață, cred că a venit și vremea în care early-adopterii vor începe să îmbrățișeze rezoluția asta. Am vrut doar să arătăm aici că se poate, că te poți juca 8K acceptabil, să zicem, deși cred că scenariul mai plauzibil este altul: un TV de genul ăsta rulează conținut 4K de rupe, iar pe acest teritoriu, RTX 4090 defilează fără probleme. Deeeci, există soluții și pentru jocurile care nu sunt încă optimizate pentru astfel de ecrane. Și acum, haideți să vă mai zic două vorbe despre TV-ul ăsta halucinant.
Samsung QN900C vine în 3 flavour-uri de diagonală: 65, 75 (adică cel de față) și un monstru de 85″ despre care nici nu vreau să știu cât costă. Panoul este retroiluminat MiniLED, și combinat cu filtrele Quantum Dot oferă unele dintre cele mai bune culori pe care eu le am văzut vreodată. Și asta în 8K. Procesorul nou își face foarte bine treaba pe partea asta de artificii de imagine, cum ar fi upscaling-ul, fără de care o astfel de rezoluție chiar nu ar avea niciun sens.
Ca aspect este simplu și păstrează conceptul acela de design numit Infinity One bezel-less și neașteptat de subțire. L-am montat ușor, iar standul solid îi oferă stabilitate, chiar dacă suprafața pe care o ocupă nu este foarte mare. În mod previzibil, modelul ăsta este dotat cu acea cutie One Connect, despre care am spus mereu că îmi place maxim. Pentru că ea poate fi așezată oriunde în încăpere, poți conecta toate sursele, iar cutia se leagă de display printr-un unic și elegant cablu. Pe One Connect găsești 4 intrări HDMI, toate capabile de 8K60 și 4K144. Atenție, deci nu 120, „ca la toți săracii”, ci 144Hz întregi. Dacă ai cu ce să-i pui în valoare, cum este de exemplu 4090-ul „de bogați” de mai devreme, atunci chiar vei simți diferența.
La toate aceste bunătăți se mai adaugă VRR (Variable Refresh Rate) și ALLM (Auto Low Latency Mode), ceea ce îl face ideal pentru gaming, evident. Avem în mod oficial pe Samsung QN900 suport pentru AMD FreeSync Premium Pro și vă dau din casă și o chestie interesantă, și anume că TV-ul suportă și NVIDIA G-Sync, chiar dacă nu oficial. Bineînțeles că avem și acel Game Bar care adună toate informațiile, setările și funcțiile de gaming într-un singur loc. În mod normal el se ridică automat atunci când conectezi o consolă sau un PC, dar îl poți activa și manual cu o apăsare lungă pe butonul de play/pauză de pe telecomandă. În game mode, input lag-ul măsurat a fost >9ms.
Tot pe One Connect mai ai 3 porturi USB, dintre care unul este chiar USB 3.0, audio optic și un port Ethernet dacă ții musai să te joci pe cablu. Bineînțeles, mai ai Wi-Fi, Bluetooth și AirPlay 2, pentru că de ce nu?! În mare, noul QN900 are cam aceleași funcții ca modelul de anul trecut, cu mici îmbunătățiri pe ici pe colo. Retroiluminarea MiniLED este practic aceeași, cu 1920 de zone controlate independent. O chestie faină mai este acea calibrare inteligentă pe care o poți face cu ajutorul telefonului și despre care am mai povestit și în trecut.
Sistemul de sunet este unul absolut senzațional, un 6.2.4 însumând nu mai puțin de 90W on-board. Ca să vă zic sincer, atât în timpul sesiunii de joacă, dar și la filme și seriale, a fost una dintre puținele dăți când n-am mai simțit nevoia unui subwoofer. Și funcțiile acelea proprietare Samsung, gen Object Tracking Pro sunt acolo, dar și decodarea Dolby Atmos funcționează impecabil pe sistemul ăsta generos, oferind o experiență cu adevărat imersivă. Pe partea de imagine propriu-zisă, n-ar mai fi multe de zis.
Avem suport pentru HDR10, HDR10+ și HLG, dar așa cum știm deja, Samsung refuză cu încăpățânare standardul Dolby Vision. Adică exact formatul folosit cu precădere de servicii de streaming cum ar fi Netflix și Disney+. Dar una peste alta, QN900C își merită locul în vârful lanțului trofic al lineup-ului Samsung de anul ăsta, având aproape toate tehnologiile ce pot fi numite cutting edge, și rezoluție 8K pe deasupra.
Be First to Comment