Press "Enter" to skip to content

Învățăturile lui Warren Buffet pentru acționarii săi

În weekend compania Berkshire Hathaway Inc. (BRK) a publicat raportul anual pentru 2022, în care Warren Buffet publică scrisoarea sa mult așteptată către acționari. Pentru cine nu știe (deși mă îndoiesc că e cineva care are o minimă legătură cu domeniul investițiilor care nu a auzit de Buffet), „Oracolul din Omaha” așa cum este denumit a fost la un moment dat cel mai bogat om din lume și este considerat unul dintre cei mai buni manageri de investiții. Performanța sa este impresionantă de-a lungul timpului: valoarea de piață a acțiunilor Berkshire Hathaway Inc. (compania înființată de Buffet în 1965) a înregistrat un câștig mediu anual compus de la înființare până la finalul anului trecut de 19,80%, valoare dublă față de creșterea indicelui S&P500 cu dividende incluse. Adică a bătut piața de două ori.

Cele mai importante mesaje transmise de Buffet au fost despre deciziile de investiții făcute de-a lungul timpului, despre răscumpărările de acțiuni și utilitatea lor și despre partenerul lui Charlie Munger, vicepreședintele BRK.

Investițiile Berkshire de-a lungul timpului au avut două direcții: în companii nelistate și controlate 100%, conducerea și liniile de business fiind stabilite de Berkshire și în companii listate unde deținerile variază, considerate investiții pasive fără putere de decizie asupra deciziilor de zi cu zi. În ambele forme de proprietate, scopul Berkshire este de a face investiții semnificative în companii subevaluate la un moment dat ce pot aduce rate de creștere ale businessului de-a lungul anilor și implicit beneficii acționarilor: „That point is crucial: Charlie and I are not stock-pickers; we are business-pickers”. Deși de-a lungul timpului, au fost și decizii eronate (cam una la cinci ani) câștigurile obținute în investițiile de succes au compensat pierderile eșecurilor pe termen lung, iar acesta este termenul de reținut pentru investiții de succes.

În al doilea rând, Buffet relevă eficiența răscumpărărilor de acțiuni, răscumpărări mult blamate în ultimul timp pentru că nu ar aduce de fapt beneficii tuturor acționarilor. Mai mulți politicieni au criticat aceste răscumpărări pe considerentul că firmele care le practică ar trebui să își folosească banii disponibili pentru a stimula creșterea pe termen lung, prin cheltuieli de capital și creșteri de salarii, în timp ce răscumpărările nu fac decât să crească câștigul per acțiune și deci au un efect benefic pe termen scurt. În condițiile în care compania este subevaluată, Buffet consideră că răscumpărările sunt o soluție bună pentru toți acționarii: plătind în prezent un preț mai scăzut decât valoarea activului, pe termen lung prețul acțiunii se apreciază iar valoarea deținută de fiecare acționar crește. Compania Berkshire a inițiat un program de răscumpărări în anul 2011 și s-a folosit de el oricând nu au fost oportunități pe piață: spre exemplu, în anul 2021 s-au cheltuit 27 de miliarde de dolari pentru răscumpărări, pentru ca anul trecut valoarea acestora a fost de doar 8 miliarde de dolari, pe măsură ce piața a scăzut și tot mai multe companii au devenit atractive.

În al treilea rând, Buffet își afirmă recunoștința față de partenerul lui din companie încă de la început și prezintă câteva dintre ideile acestuia despre bursă și investitori:

  • piața este plină de jucători speculatori ce nu sunt la fel de câștigători precum un investitor răbdător
  • trebuie să fii rațional și răbdător și să te educi în aceste sens, altfel vei obține rezultate proaste pe termen lung
  • investiția într-o companie grozavă produce și atunci când tu te odihnești
  • nu există nimic 100% sigur în investiții – dacă cineva îți spune asta te minte din start
  • piața este într-o continuă schimbare și pentru a avea succes trebuie să înveți tot timpul – asta o vedem mai ales în ultimii ani când parcă nimic nu mai are sens.

Vă încurajez să citiți cu atenție întreaga scrisoare și chiar și pe cele din anii trecuți. Veți avea un punct de vedere mult mai detaliat asupra unora din cele mai bune decizii de investiții luate de-a lungul timpului, decizii ce poate le veți aplica și voi în stabilirea unui portofoliu de succes.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares