Press "Enter" to skip to content

De ce prețul acțiunii Intel nu se va opri din scădere

Inspirat de videoclipul lui Dan de ieri despre procesoarele Apple, am zis să vad cum mai evoluează acțiunile lui Intel. Nu eram un mare fan al companiilor producătoare de procesoare, dar mă uit la Intel cam de prin 2020 de când a lansat Apple procesoarele proprii. Compania corectase 50% odată cu piața la începutul anului când cu pandemia (vă mai amintiți că a fost pandemie, nu?), dar apoi nu și-a revenit, ceea ce mi-a atras atenția pentru o potențială investiție. Numai că, în acest timp, vedetele pieței AMD, Nvidia și TSMC au fost mai active și au reușit să îmi capteze atenția în dauna lui Intel. Și bine au făcut.

intel stonksintel stonks

De la maximul de la începutul anului 2021, Intel este într-o degringoladă continuă și a ajuns la prețuri nemaivăzute de zece ani. Doar ieri am avut un ultim anunț negativ: Intel a anunțat că reduce valoarea dividendelor trimestriale cu 66%, de la 36,5 cenți per acțiune la 12,5 cenți per acțiune, pierzând astfel și ultimul avantaj comparativ ce îl mai avea – un DY bun.

Valoarea dividendului nu a mai fost atât de scăzută din anul 2007, ceea ce explică cumva și prețul scăzut la care se tranzacționează. Reducerea dividendului face parte dintr-un plan mai mare de reducere a costurilor cu 3 miliarde de dolari anul acesta și cu o valoare între 8 și 10 miliarde de dolari anualizat până în 2025. Vor fi și tăieri de salarii cu 25%, mai ales la management zic ei. 

Toate aceste reduceri au venit pe măsură ce fluxul de numerar a scăzut sub nivelul de urgență ca să îl cităm pe Pat Gelsinger, directorul executiv Intel. Iar cum compania își continuă planurile agresive de investire de 100 miliarde de dolari, necesare pentru extinderea fabricii din Arizona și pentru dezvoltarea unei noii locații în Ohio dar și a uneia în Europa, e clar că Intel are nevoie de bani ca de aer. Rămâne să vedem dacă adoptarea unei strategii de mijloc prin care Intel încearcă să producă cipuri pe bază de contract pentru diverși furnizori dar și să dezvolte unitatea internă de producție ca pe un business independent, va da roade pe termen mediu și lung. 

Până una alta, Intel a reafirmat previziunile pesimiste pentru acest început de an, anticipând venituri cuprinse între 10,5 și 11,5 miliarde de dolari pentru acest trimestru, ceea ce reprezintă o scădere uriașă de 43% față de primul trimestru de anul trecut, dar și o pierdere de 15 cenți pe acțiune – prima dată în ultimii treizeci de ani când compania este două trimestre consecutive pe pierdere. Și asta spune multe despre evoluția așteptată a prețului acțiunii Intel pe termen mediu: va fi greu să revină pe creștere și mai degrabă, va continua scăderea. Așadar, pentru moment feriți-vă de Intel.

PS. În contextul investițiilor anunțate pentru următorii ani, de minim 300 miliarde de dolari în noi facilități de producție a semiconductorilor, nu ar fi mai înțelept să investim în cei ce vor utila aceste facilități?

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares