Nu puteam să încheiem anul fără să numim televizorul care ne-a plăcut cel mai mult în 2022. Deja am dat spoiler din titlul, am ales un televizor Samsung, mai ales că anul asta ei au avut cele mai mari și mai interesante… nu televizoare neapărat, ci schimbări de direcție.
În primul rând este anul în care s-au întors pe acest segment de piață numit OLED, după mulți ani în care parusera să abandoneze această tehnologie. Apoi, ceea ce începuseră anul trecut cu excelenta gamă NeoQLED, anul ăsta a ajuns la maturitate. Televizorul care se vede în majoritatea clipurilor de pe canalul de YouTube este un NeoQLED din 2021, deci avem un termen bun de comparație. Și principalele schimbări sunt două: gama 2022 a primit un nou Tizen, mai simplu, mai aerisit, mai bine dotat în materie de funcții și capabilități, și Dolby Atmos, un prim pas făcut de Samsung de a intra și ei în rândul lumii când vine vorba de standarde și formate.
Chiar ieri discutam aprins cu cineva: Dolby Vision încă nu au, Samsung se agață încă de HDR 10+, dar cred că va fi din ce în ce mai greu să facă opinie separată când mai toate serviciile de streaming, de la Netflix și până la HBO Max și de la Prime la Disney, se sprijină pe standarde dezvoltate de Dolby, atât pe sunet, dar mai ales pe imagine. Primul pas pare să fi fost fost făcut de Samsung anul asta cu suportul Dolby Atmos pe TV-urile lor, să vedem ce ne va aduce 2023.
Apropo de asta, vom fi printre puținii din România care vom merge la CES la Las Vegas, deci așteptați-vă ca pe la începutul lui Ianuarie, între 3 și 8 ale lunii, să vă ținem la curent de la față locului cu tot ce mișcă și se lansează nou în materie de tehnologie. A fost un efort financiar imens, dar zic eu că va merită. Printre noutățile așteptate au și Samsung chestii importante de zis, cică mai ales pe partea asta de TV-uri, nu știu nici la ce anume să mă aștept, sunt foarte secretoși, dar n-ar fi exclus să auzim de bine inclusiv pe subiectul asta Dolby Vision.
Am zis de OLED, am zis ne noul Tizen, am zis de Dolby Atmos, și ar mai fi de punctat încă ceva: focusul de anul asta pe funcțiile care fac din televizor și altceva decât un simplu ecran de căscat gura la fotbal sau la vocea României, și anume gamingul. Este interesant că de exemplu că modelele de diagonală mai mică din seria NeoQLED 2022, au frecvențe ale ecranului de până la 144Hz, un salt față de cei 120Hz, astăzi destul de obișnuiți.
De asemenea este remarcabilă implementarea de conexiuni HDMI 2.1 capabile să ducă jocuri 4K la 120Hz pe nouă gamă în intergralitatea ei, așa încât TV-urile să fie utile și pentru cei care au o consolă de generație nouă sau o placă video potentă. Nu este de trecut cu vederea nici integrarea la nivel fundamental cu servicii cloud de game streaming precum GeForce Now și altele, care îți transformă televizorul într-un set-up complet de gaming… prin conectarea unui banal controller.
And the winner is… Samsung OLED S95B
Samsung S95B este primul lor OLED după multă vreme, și cel pe care eu unul îl consider TV-ul anului. În primul rând trebuie spus că nu-i un OLED oarecare, ci un QD-OLED, iar panoul este fabricat de Samsung înșiși, și nu de către rivalii LG așa cum unii ar fi tentați să creadă. Și pe bună dreptate ar putea crede asta, pentru că de ani de zile doar LG furnizează această tehnologie… către toată lumea. Quantum Dot OLED-ul de la Samsung, este așa cum îi spune și numele, o combinație a două tehnologii, cea proprietară Quantum Dot și deja popularul OLED.
Panoul este foarte subțire și elegant, iar marginile display-ului sunt infime. Interfața nouă este este simplă și intuitivă, deși știu că unora nu le place, dar cred că este pur și simplu o chestie de obișnuință. Probabil ce îi enervează pe mulți este tocmai faptul că homepage-ul este sumar, și ca să accesezi diverse funcții trebuie să te bagi prin sub-meniuri, ceea ce poate deveni agasant. Samsung au vrut să integreze cât mai multe chestii, și Smart Things, și multi screen, și meniurile propriu zise, și în același timp să păstreze și o interfață generală cât mai aerisită. De aia cred că părerile sunt împărțite.
Telecomanda este cea pe care o știți, cu încărcare solară și USB-C, cu un număr minim de butoane, dar cu shortcut-uri pentru Netflix, Prime Video, Disney+ sau browser. Pe noua generație se face mult caz și de MultiView, acea opțiune care îți permite să urmărești conținut diferit în mai multe ferestre. Pe una poți să rulezi un joc, pe o altă un clip de pe YouTube, un canal TV, iar ferestrele astea pot fi mărite, micșorate, prioritizate sau duse în background după preferințe.
Pe parte de Smart Things, o altă componentă de focus, TV-ul poate fi folosit ca hub de control pentru întregul ecosistem inteligent din casă: mașini de spălat, aer condiționat, becuri etc. Dar poate cea mai importantă parte este cea de gaming: avem Auto Low Latency Mode care coboară S95B-ul la o latență de sub 10ms, iar VRR-ul cu care vine dotat, mărește fluiditatea și compatibilitatea cu consolele sau plăcile video din generația actuală, capabile de 4K 120Hz. Toate porturile sunt firește HDMI 2.1, ai și AMD Freesync Premium, iar funcția numită Game Motion Plus reduce din blur și din tremurul imaginii.
Și mai are ceva fain, acel mod Super Ultra Wide care îți permite să afișezi pe el formate din astea gen 21/9 sau chiar și 32/9! Ca să nu mai zic că ai nevoie doar de un controller că să te joci direct pe GeForce Now sau Xbox Game Pass. Dar dacă nu ești prea interesat de partea asta de gaming și te preocupă mai mult the basics, gen calitatea imaginii, află că peak brightness-ul lui S95B în HDR sare de 1000 de niți, ceea ce-l face cam cel mai strălucitor panou OLED din lume.
Tehnologia OLED-ul nu a strălucit niciodată la capitolul strălucire (pun intended), dar S95B este din alt film. Negrul este firește infinit, contrastul excelent, dar vă previn că trebuie să șurubăriți un pic prin setări pentru a obține o imagine perfectă – de fapt în modul inteligent automat pe care el ți-l propune default, și în care își ajustează imaginea în funcție de condițiile ambientale. Trebuie să ai un pic de răbdare să te joci un pic cu imaginea, și potențialul este acolo: S95B este capabil să afișeze una dintre cele mai bune imagini pe care le-am văzut vreodată.
Și din punct de vedere al sunetului TV-ul asta este top. Desigur, dacă nu te satisfac dotările on-board, nu te oprește nimeni să-i adaugi un soundbar, deși zic eu că cei 40W RMS ar trebui să fie de ajuns pentru o încăpere normală. La partea de sunet își mai aduc aportul și tehnologiile gen OTS, care „atașează” sunetul de obiectul care îl emite.
Cam așa se prezintă pe scurt singurul OLED din portofoliul Samsung, cu bune și mai puțin bune, și din punctul meu de vedere, este și cel mai mișto model de anul asta, de aia am ales să mă concentrez pe el. Nu că restul line-upului lor de TV-uri din 2022 nu ar fi remarcabil, dar asta este… pur și simplu special. Și prețul său a fost și este o veste bună: modelul de 55 de inch se învârte pe undeva pe la 7000 de lei, foarte bun pentru ce oferă, iar cel de 65 este între 9 și 10000 de lei, în funcție de magazin.
Be First to Comment