Press "Enter" to skip to content

Aversiunea la risc – de ce ne este frică să câștigăm

Aproape orice decizie pe care o luăm zilnic ne face să punem în balanță câștigurile sau pierderile care la incumbă: aversiunea la risc este cea care ne împiedică să suferim pierderi. Deși e bine să fim prevăzători în multe situații, aversiunea la risc ne determină să nu mai gândim logic și să luăm decizii emoționale de teama pierderii. Din punct de vedere psihologic, suferința resimțită atunci când avem o pierdere este mai mare decât plăcerea înregistrată atunci când avem același câștig proporțional.

„Frica păzește pepenii” zice o vorbă din bătrâni. Frica de pierderea sau neasumarea riscurilor este adânc înrădăcinată în subconștientul oamenilor încă din cele mai vechi timpuri, iar asta s-a transmis și în domeniul investițional. Probabilitatea unei investiții într-o acțiune considerată riscantă este mai mică, chiar dacă posibilitatea de câștig este mare.

Atunci când pierdem 10% la o investiție nu mai dormim noaptea, dar când câștigăm 10% la aceeași investiție nu simțim o bucurie asemănătoare. Aversiunea la risc crește odată cu vârsta: persoanele de 40-50 de ani se mulțumesc cu un câștig mai mic, în timp ce tinerii de 20-30 de ani își asumă mai multe riscuri. Există și un grad de intensitate a aversiunii la risc, mai mare în cazul celor care au înregistrat în trecut pierderi.

La fel de mult suferim atunci când avem un câștig potențial dar nu îl marcăm, și apoi prețul scade: ni se pare că am fost furați, deposedați de bani noștri. Să zicem că ați investit 10.000 de lei și după jumătate de an portofoliul ajunge la o valoare de 15.000 de lei, ceea ce înseamnă un câștig anualizat fantastic, de 100%. Dar nu vindeți și valoarea scade la 12.500 de lei peste încă o lună – ceea ce echivalează cu un profit anualizat de aproximativ 43%.

Dar, în loc să vă bucurați că ați câștigat 2.500 de lei, aversiunea la risc vă face să simțiți că ați “pierdut” acești bani. Imaginați-vă cum se simte câinele vostru atunci când se bucură că i-ai aruncat un ciolan, iar apoi încerci să i-l smulgi din gură: nu contează cât de mult te iubește, câinele va încerca să te muște – asta este cea mai pură aversiune la risc.

O altă manifestare a aversiunii la risc este atunci când ne amăgim că o pierdere (de obicei o pierdere mare) nu este decât o pierdere pe hârtie și că investiția noastră va fi bună în viitor, deși, cel mai probabil, pierderea va crește în mărime.

„Înfrângerea fricii este începutul înțelepciunii” spune altă zicală. Cunoașterea termenilor financiari, studierea acțiunilor în care investim, investiții de hedging în titluri de stat care au un câștig mic dar sigur ce ne balansează investițiile mai riscante în acțiuni, calcularea riscului pe care ni-l asumăm, toate acestea ne ajută să nu mai fim emoționali în luarea deciziilor investiționale.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares