Microsoft este una dintre cele mai bune afaceri de pe această planetă și puțini sunt cei care nu îndrăgesc această companie. Deși cotația acțiunii a scăzut cu peste 30% de la începutul lui 2022, marile bănci de investiții americane o iau în calcul printre companiile favorite să crească anul acesta. Deci, cumpărăm sau nu Microsoft?
Din punct de vedere macroeconomic, cele două mari amenințări pentru domeniul IT – inflația și ratele de dobândă dau semne de oboseală în ultimele luni în USA (o rată mare a inflației reduce valoarea fluxurilor viitoare de numerar iar ratele ridicate de dobândă afectează estimările de profit astfel că bondurile devin mult mai interesante din punct de vedere al raportului risk/reward). Știm că FED se apropie de finalul ciclului de majorare a dobânzii în această primăvară având în vedere ca inflația scade deja de luni bune, așadar presiunile macro sunt în scădere. Săptămâna trecută, Microsoft a anunțat concedierea a 10 mii de angajați reprezentând 5% din numărul total de angajați, aceasta fiind cel mai probabil o măsură proactivă de reducere a costurilor având în vedere foarte probabila recesiune.
Din punct de vedere microeconomic, Microsoft are un marjă extraordinară de profit net de 34.37% și un ROE (return on equity) de aproape 43%, ceea ce ne arată de ce este atât de prezentă aproape în fiecare portofoliu. Totuși, având în vedere scăderile estimărilor de venit și de profit pentru întreg anul 2023, Microsoft pare scumpă cu un PER de 25, aproape dublu decât PER-ul de 13 al Meta și peste cel 22 înregistrat de Apple (și mai mult decît și PER-ul S&P de 18). Mai mult, free cash flow yield (randamentul fluxului de numerar gratuit în română dar, să recunoaștem, sună ca naiba traducerea) este de 3.5%, sub randamentul înregistrat de bondurile de trezorerie de 20 ani de 3.7% – ceea ce se traduce printr-o evaluare foarte ridicată la acest preț pentru acțiunea Microsoft. Prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul patru 2022 (astăzi după închiderea ședinței de tranzacționare) ne va aduce cu siguranță mai multe clarificări.
Tehnic, trendul descendent este încă în vigoare; creșterile din zilele trecute sunt doar o corecție a scăderilor suferite în ultima parte a anului. Dacă prețul acțiunii nu va reuși să spargă linia de trend și să crescă peste nivelul de 260 $ – și cel mai probabil nu va reuși, atunci vom vedea acțiunea scăzând încă 20%.
Așadar, pe termen scurt și mediu, puteți să mai așteptați pentru a intra la cumpărare la Microsoft.
Pe termen lung, însă, știrea de ieri referitoare la investiția de mai multe miliarde de dolari pe parcursul următorilor ani în OpenAI, prin care Microsoft vrea să extindă folosirea AI în produsele sale, cred că va aduce multe beneficii companiei.
Be First to Comment