Nici nu au trecut câteva luni de la ultimul scandal și acum Meta este iar în lumina (negativă) a reflectoarelor. Compania din Statele Unite este acuzată de un fost angajat care a fost dat afară la finalul anului de faptul că se folosește de telefoanele utilizatorilor pentru a testa diferite funcții fără ca posesorii telefoanelor să știe.
Practic, această tehnică numită „negative testing” funcționează foarte simplu: cât timp telefonul tău este în idle sau face altceva, aplicațiile Facebook și Facebook Messenger deschise în fundal încep să lucreze. Mai testează o funcție nouă nelansată, mai încarcă o poză nouă pentru a testa condițiile de rețea și așa mai departe.
Partea cea mai nasoală este că asta îți poate reduce semnificativ autonomia telefonului. Iar ăsta a fost unul dintre subiectele cu care George Hayward (angajatul dat afară menționat mai sus) nu a fost deloc de acord, conform New York Post. Când acesta a punctat faptul că descărcarea mai rapidă a telefonului cuiva poate pune persoana respectivă în pericol, răspunsul venit de la colegii lui a fost că aceștia „fac asta pentru binele comun”.
Implicațiile legate de autonomia mai mică a telefoanelor pe care Meta face aceste teste sunt grave. Câteva procente în plus la bateria telefonului pot face literalmente diferența între viață și moarte într-o situație de urgență în care trebuie sunat la 112, spre exemplu.
Hayward a fost dat afară din cadrul companiei în luna noiembrie și inițial a dat în judecată Meta. Dar, din cauza unor termeni de angajare pe care Meta i-a impus, procesul a fost abandonat. Totuși, Hayward a ales să vorbească cu presa despre asta, și asta e un lucru bun. Acum că lumea știe de această practică malițioasă a Meta, organizațiile de reglementare pot lua atitudine. Se va întâmpla asta? Nu se știe, dar este un pas înainte cu siguranță.
Be First to Comment