Peisajul jocurilor video din ultimii ani a fost populat în mare parte de lansări open-world. Frenezia pentru titlurile în care te poți plimba liber printr-o hartă vastă, plină de obiective și locuri care să-ți atragă atenția a început odată cu lansarea GTA III care i-a uimit pe oameni cu libertatea și experiența unui joc de acest fel, și de atunci mai toți dezvoltatorii au gravitat spre acest gen.
Dar asta a dus și la suprasaturarea pieței, și rar mai vezi un joc care să capete atenție din partea gamerilor și a criticilor care nu e open-world. Sigur, să ai o hartă imensă plină de peșteri și alei întunecate pe care să le explorezi este foarte bine și, în general, jocurile open-world au și mai mult content băgat în ele față de titlurile liniare, dar sincer să vă spun câteodată mi se face lehamite atunci când deschid harta într-un astfel de joc și văd zeci, dacă nu sute de punctulețe și obiective gata să fie completate.
Sigur, unele dintre cele mai bune jocuri din lume sunt open-world și nu zic că ăsta ar fi un gen rău din start, pentru că nu e. Dar, după o zi lungă de muncă la redacție, tot ce îmi doresc este să mă distrez cu ceva care să nu necesite foarte multă gândire și planning sau mai știu eu ce ca să fie jucat.
Și în întâmpinarea cerințelor mele vine Evil West, un joc care face fix asta. Este o aventură liniară, în care personajul pe care îl controlezi este un badass care salvează Statele Unite de niște vampiri și monștri supărați pe care îi omoară cu pumnii și diferite arme speciale iar jocul reprezintă o gură de aer proaspăt într-un climat al jocurilor plin de lumi imersive și deschise. Dar nu vreau să spun mai multe momentan, așa că fără să mai discutăm aiurea, să trecem la treabă.
Povestea din Evil West
Primul lucru despre care vreau să vorbesc este povestea din Evil West, pentru că reprezintă și unul dintre principalele chestii care te țin lipit de ecran, în lipsa obiectivelor secundare presărate într-un open-world, și aici ma bucur să spun că stăm bine.
Acțiunea lui Evil West se petrece în cel mai sălbatic Vest Sălbatic pe care l-am întâlnit până acum într-un joc și totul se învârte în jurul unor creaturi supranaturale care au pus gând rău umanității. Situația a ajuns atât de gravă încât un institut special pentru combaterea acestor creaturi a fost creat de tatăl personajului principal, un om care a decis să ia problema în propriile mâini și să o rezolve.
După o înfruntare cu un vampir destul de important în ierarhia vânătorilor de sânge care are un plan măreț de a distruge institutul înainte ca acesta să devină o problemă pentru clanul lor, povestea îl trimite pe protagonistul Jesse acasă unde totul avea să se termine tragic.
Nu o să zic mai multe pentru că jocul e și așa destul de scurt și nu vreau să stric surpriza de la început, dar ce pot să zic că am rămas plăcut surprins de ritmul în care ea este servită pe tot parcursul titlului. Am dat de suficiente răsturnări de situație încât să mă țină captivat, chiar dacă acele răsturnări au venit cumva previzibil.
Nu spun că povestea din Evil West este ușor de anticipat din start, dar cade în câteva clișee și după vreo 4 ore de joacă poți să ghicești ce se va întâmpla până la final. Cu totul, narațiunea are în jur de 10 ore dacă treci prin ea ca prin brânză și vreo 12 ore dacă vrei să mergi și pe lângă cărarea așternută în fața ta de dezvoltatori.
Tot firul narativ este prezentat prin cutscene-uri relativ ușor de urmărit, iar dacă nu te pasionează partea de gameplay a jocului, poți căuta pe YouTube toate secvențele de poveste în ordine și o să înțelegi tot ce se întâmplă fără probleme.
Cu siguranță ajută și voice acting-ul destul de natural, deși sunt faze unde dialogul este puțin forțat. Nu te aștepta ca ceva foarte inteligent să iasă din gurile personajelor, dar ținând cont de natura lui Evil West, nici nu aș vrea asta. Vocea lui Jesse, personajul principal, este cea pe care o vei auzi cel mai des și mă bucur să spun că actorul care îl interpretează a făcut o treabă chiar bună pentru stilul de joc de față. Nu este enervant mai deloc și, în cele mai multe cazuri, replicile lui over the top sunt amunzante și mi-au mai smuls câte un zâmbet din când în când.
Și că tot am zis de dialog, dacă nu reacționezi bine la înjurături și blesteme, acesta nu este jocul pentru tine. Nu este vulgar peste măsură, dar personajele nu se feresc să mai scoată câte o dudă atunci când situația o cere, iar cum vorbim despre un joc în care vampirii vor să distrugă umanitatea, situația o cere destul de des.
Per total, mi-a plăcut povestea din Evil West, chiar dacă nu m-a dat pe spate. Personajele și firul narativ sunt destul de interesante încât să întregească bine componenta de gameplay despre care vom vorbi imediat iar dialogul este amuzant pe alocuri și aproape deloc forțat. Chiar dacă este povestea este destul de previzibilă de la un punct al jocului, nota de 7,5 zic că deservește bine acest titlu.
Gameplay-ul Evil West
Eh, și de-abia acum intrăm în zona în care se vede că s-a lucrat cel mai mult la Evil West, și anume gameplay-ul. Cel mai bun mod prin care aș putea să descriu combat-ul din joc este DOOM 3rd person și ceva mai axat pe partea de bătaie la apropiere față de împușcături de la depărtare.
Bine, asta e o descriere foarte sumară care nu îi face dreptate gameplay-ului, așa că vreau să vorbim punctual despre bătaia noastră cea de toate zilele, care se regăsește din belșug în Evil West. Combat-ul este satisfăcător și punchy iar armele cu care te poți juca sunt variate și fiecare are rolul ei în gameplay.
Cele mai multe dintre ele nu sunt ceva nemaivăzut și sunt clar inspirate din alte părți, dar Evil West este suficient de scurt încât să nu te plictisești de ele. Fiecare pistol, pușcă sau chiar arbaletă are rolul ei în fiecare înfruntare cu armatele de zombie vampiri și atacurile de aproape pe care o să le folosești cel mai des pot fi făcute mai puternice și mai distrugătoare cu ajutorul unui currency numit simplu „bucks” pe care îl primești fie după ce omori o cameră de inamici, fie dacă te aventurezi pe aleile secundare.
Și ai și motive să te abați de la drumul principal, deoarece cotloanele alea secundare nu sunt niciodată prea lungi sau greu de găsit, iar la finalul lor ai parte de tot felul de reward-uri, fie că vorbim despre mai multe resurse sau despre tot felul de pagini de carte și scrisori care întregesc narațiunea jocului. Așa cum am zis și înainte, nu pierzi nimic important nici dacă te uiți pe YouTube la poveste, dar dacă ești genul de jucător care apreciază aceste mici detalii, atunci Evil West are așa ceva pentru tine.
Be First to Comment