Honor 70, un telefon mid-range cu prestanță de flagship
By ESR on 24 octombrie 2022
Ca utilizator înrăit de iPhone în ultimul deceniu, trebuie să recunosc că am fost surprins plăcut de Honor 70, telefon care mi-a ajuns pe mână pentru teste zilele astea. Este un dispozitiv cu un ecran mare, care arată și se simte premium, construit din materiale de bună calitate, cu performanțe decente pentru segmentul de mijloc din care provine. Dacă ești în căutare de un telefon mid-range care să aibă câte puțin din toate și chiar să exceleze la unele capitole, merită să citești în continuare ce am de spus despre el.
Aspect și construcție
Bun, hai să începem cu primul lucru pe care îl vezi când îl scoți din cutie și probabil punctul forte al acestui dispozitiv, și anume design-ul. Nu ai cum să nu remarci din capul locului faptul că aspectul acestui telefon este inspirat din limbajul de design ale unor dispozitive care costă chiar și de două ori mai mult. În timp ce industria gravitează către forme cât mai plate și mai pătrățoase, Honor 70 păstrează o formă rotunjită, unde atât marginile ecranului cât și cele ale sticlei de pe spate sunt curbate pe ambele părți.
Modelul pe care îl testez este cel Crystal Silver iar spatele telefonului are note argintii și aurii ce strălucesc într-un mod foarte plăcut în lumină. Textura este specifică sticlei, iar reflexiile creează un model de diamant, similar elegantului HUAWEI P50 Pocket. Un minus aici este că sticla glossy de pe spate este un adevărat magnet de amprente, iar dacă alegi să îl folosești fără husă, va trebui să îl ștergi de mai multe ori pe zi dacă vrei ca acest efect care îți ia ochii să se vadă așa cum trebuie.
Așa cum spuneam, avem sticlă atât pe față cât și pe spate dar, din păcate, nu vorbim despre Gorilla Glass, ci despre două bucăți de sticlă temperată obișnuită. Rama lui Honor 70 este din aluminiu și este foarte subțire pe margini, pentru a acomoda curbura panourilor, lucru care îl face să pară mai subțire decât cei 7,9 mm i-ar sugera în realitate și este o alegere de design care mi-a plăcut când vine vorba de cum se simte dispozitivul în mână. Pe lângă asta, la 178 de grame ale sale, nu este nici prea greu, iar faptul că este destul de îngust fac din acest behemot de 6,67 inch un telefon plăcut de manevrat.
Elefantul din încăpere este, fără îndoială, modulul de camere de pe spate. Sau mai bine zis, modulele de camere de pe spate. Două cercuri egale, care aduc a ochiuri de aragaz, amplasate unul sub altul adăpostesc cele trei lentile: o principală de 54 MP cu f/1.9, un ultrawide de 50 MP cu f/2.2 și o cameră de profunzime de 2 MP, iar despre toate trei vom vorbi, pe larg, mai jos. Telefonul nu are o cameră dedicată pentru zoom, dar în gama asta de preț, nu este neapărat un capăt de țară acest lucru.
Sunt nevoit să ofer o bilă neagră aici deoarece cele două cercuri ies în relief destul de mult, iar telefonul nu este stabil când este pus pe masă, cu ecranul în sus. Cu toate astea, mă declar mulțumit de cum arată și de cum se simte telefonul acesta și este clar că avem de-a face cu un dispozitiv gândit pentru cei care pun preț pe design și build quality.
Așa cum vorbeam înainte despre cum designerii de la Honor nu se alătură turmei de producători care scot telefoane din ce în ce mai plate și mai colțuroase, mă bucur să spun că oamenii care au proiectat acest Honor 70 nu s-au uitat în curtea vecinilor nici când vine vorba de accesorii. Într-o lume în care Samsung, Apple și alții mai au puțin și nu includ nici măcar telefonul în cutie, la pachet cu acest Honor 70 vei primi o husă de silicon transparentă, numai bună pentru a păstra la vedere efectul impresionant de pe spatele telefonului, un cablu USB-C dar și un încărcător SuperCharge de 66 W.
Butoanele telefonului sunt așezate în configurația care a devenit, deja, standard pentru producătorii de telefoane Android. Mai exact, atât butoanele de volum cât și cel de power se află pe partea dreaptă, iar pe muchia de jos regăsim portul de încărcare alături de un microfon și de tăvița pentru dual-SIM, din nefericire fără opțiunea de a instala un card SD pentru a mări capacitatea de stocare în locul uneia dintre cartele.
În partea superioară avem un microfon pentru reducerea zgomotului ambiental iar raportul ecran-corp de aproape 91% este întrerupt doar de o gaură rotundă în partea de sus a display-ului, pentru camera selfie. O absență notabilă este cea a jack-ului de căști, dar acest lucru nu mă mai surprinde în 2022, iar o altă funcție care lipsește este un comutator fizic pentru modul silențios. Da, știu, majoritatea telefoanelor Android nu au acest lucru, dar asta nu scuză Honor 70 de faptul că o asemenea funcție atât de folositoare nu își face apariția pe una dintre marginile dispozitivului.
Per total, îmi place cum arată acest telefon. Filosofia de design premium, cu ecranul curbat pe ambele părți, materialele de bună calitate fac din acest mid-ranger să se simtă și să arate ca un telefon de vârf, chiar dacă modulele de camere de pe spate sunt puțin deranjante. Honor 70 primește un onorabil 8,5 la capitolul design și construcție din partea mea.
Performanțe și specificații bune pentru un telefon mid-range
Pentru început, vreau să vorbesc puțin despre ecran. Aici avem de-a face cu un panou OLED de 6,67 inch, care rulează la 120 Hz, certificat HDR10+, cu o rezoluție FHD+ de 1080×2400 pixeli. Cel puțin din punct de vedere al specificațiilor, ecranul pare identic cu cel folosit pe HUAWEI Nova 10 (ceea ce n-ar fi ceva surprinzător, având în vedere apropierea celor două branduri). Culorile sunt vii, contrastul este specific unui panou OLED, adică foarte bun, iar imaginea rezultată este una extrem de clară și fluidă.
Ecranul răspunde instantaneu atunci când este atins grație sampling rate-ului de 300 Hz, veste bună pentru gameri. Nu am avut probleme cu luminozitatea, ecranul este vizibil și clar chiar și în lumina directă a soarelui, iar imaginea devine suficient de întunecată încât să nu fie deranjant atunci când l-am folosit noaptea, în pat. Senzorul optic de amprentă funcționează bine și este amplasat în partea de jos, sub ecran.
Un detaliu de menționat legat de ecranul lui Honor 70 este că prezintă acele umbre specifice ecranelor curbate pe margini. În extremitățile din stânga și din dreapta ale display-ului se poate observa cu ușurință o diferență de culoare și de luminozitate, fix în zonele unde sticla se îndoaie. Probabil că m-aș putea obișnui cu asta, dat fiind faptul că cel mai tare se observă pe un fundal alb iar eu am adoptat deja varianta întunecată a tuturor aplicațiilor care suportă asta, dar este un detaliu pe care nu vreau să îl las nemenționat. Iată și specificațiile telefonului, pe scurt:
Pentru mai multe specificații tehnice și alte detalii, poți vizita pagina produsului.
Creierul acestui telefon este un Snapdragon 778G+ 5G, un chip cu performanțe bune, care se găsește pe mai multe modele din acest segment de mijloc. De menționat este că toate testele din această secțiune au fost rulate în modul „Performance” din setările de baterie ale telefonului. Această funcție vine dezactivată implicit. Consider că ar fi fost o idee bună să fie mai bine explicată funcția pentru utilizatorii obișnuiți.
În general, cred că cei care caută un telefon mid-range nu vor vrea să dea la schimb autonomia bateriei pentru puțină performanță în plus, deci per total, să zicem că vizibilitatea redusă a funcției nu e neapărat un minus. Am rulat toate testele și în modul de performanță maximă și în cel normal, dar nu pot să spun că nu am observat diferențe notabile, așa că l-am lăsat dezactivat pe perioada utilizării ulterioare.
Acestea fiind spuse, în Geekbench 5, telefonul a scos 812 puncte în single-core și 2890 în multi-core, un scor absolut respectabil, care îl clasează între alți rivali care folosesc Snapdragon 778G+. În testul PCMark Work 3.0 Performance, scorul a fost chiar foarte bun, 12523 puncte.
Desigur, am rulat și testul 3DMark Wild Life Extreme, deși știam că procesorul grafic Adreno 642L nu este cine știe ce performer. Scorul a confirmat bănuielile mele, fiind similar cu al modelelor Nova 10 de la HUAWEI: 740 puncte. Am rulat și testul Wild Life Extreme Stress Test, pentru a vedea dacă telefonul face throttling când e solicitat masiv, dar Honor 70 n-a dat niciun semn de oboseală. Stabilitatea scorurilor a fost perfectă după 20 de rulări consecutive ale testului iar telefonul abia s-a încălzit un pic la atingere.
În jocuri, Honor 70 s-a descurcat foarte bine, iar Genshin Impact pe detalii „high” a rulat stabil la 60 de cadre pe secundă cu mici momente de lag din când în când, cu precădere când jocul încărca o secțiune nouă din zonă. Probabil că, dacă setam jocul pe „medium”, aceste mici și rare blocaje ar fi dispărut și ele, dar am vrut să împing la maxim performanțele acestui chip. Asphalt 9 a rulat onorabil, pe setările maxime, la 60 de cadre pe secundă, fără lag. Am testat versiunea cu 8 GB memorie și pot spune că nu am avut probleme în gaming.
Acum să trecem la capitolul baterie și autonomie, un punct forte al acestui Honor 70. Bateria în sine are o capacitate de 4800 mAh și suportă încărcare rapidă la 66 W folosind încărcătorul din cutie. Astfel, Honor 70 ajunge de la 0% la 100% în 49 de minute de stat în priză. Dacă ai uitat să îți încarci telefonul peste noapte și te găsești cu, să zicem, 30% baterie rămasă la jumătatea zilei, e bine să știi că după 15 minute la încărcat, Honor 70 va avea aproape 70%, adică mai mult decât suficient încât să-ți ajungă până îl pui pe noptieră.
Scorul în testul PCMark Work 3.0 Battery Life nu reflectă neapărat autonomia reală, cele 11 ore și 25 de minute fiind mult sub ce am obținut pe un HUAWEI Mate 50 Pro, de exemplu.
Că tot am menționat mai sus faptul că are 5G, am făcut și câteva teste de rețea folosind aplicația Speedtest by Ookla. Pe 5G, rezultatele sunt foarte bune, și am obținut 508 Mbps download și 65 Mbps upload într-o zonă cu semnal maxim. Per total, performanțele sunt perfect compatibile cu segmentul mid-range. Există și telefoane mai puternice în segmentul acesta, dar Honor 70 vine cu balansul perfect între consum și performanțe.
Honor 70 face poze bune când este ajutat de lumină, dar se împotmolește noaptea
Camerele lui Honor 70 sunt unul dintre cele mai interesante aspecte ale telefonului. O principală de 54 MP cu deschidere a diafragmei f/1.9, un ultrawide de 50 MP cu f/2.2 și o cameră de profunzime de 2 MP fac ansamblul unei implementări bune de camere. În condiții de iluminare bună, cum ar fi afară în lumina zilei, am fost surprins plăcut de nivelul de detalii pe care senzorul Sony IMX800 care stă la baza camerei principale le capturează. Culorile sunt naturale iar HDR-ul a reușit să balanseze bine zonele întunecate cu cele foarte luminoase. Pozele au ieșit bine și în condiții de lumină ceva mai slabă, în casă.
Și camera ultrawide s-a descurcat bine iar culorile din imagini au fost apropiate de cele de pe camera principală, ceea ce este tot timpul un plus. Camera ultrawide mai este folosită și pentru macro, unde iar face o treabă bună. Detaliile fine se văd bine și clar iar pozele au un blur convingător în fundal.
Lipsa stabilizării optice de pe camera principală își face simțită prezența când vine vorba de pozele făcute noaptea. Deși camera principală folosește funcția de pixel binning pentru a captura mai multă lumină în timpul expunerii, stabilizarea din software, mult mai puțin capabilă decât cea optică, își arată problemele iar pozele ies ușor blurate. Acest minus nu reprezintă un deal breaker, pozele fiind mai mult decât acceptabile, dar este o bulină neagră când vine vorba de camere.
Un alt capitol unde Honor 70 nu punctează este lipsa unei camere telefoto. Deși sunt multe telefoane din gama sa de preț care nu au o astfel de cameră, există și câteva care o au, și luând în considerare dimensiunea modulelor de camere de pe spatele telefonului, eu cred că un telefoto nu ar fi fost imposibil de adăugat.
Camera de selfie s-a descurcat foarte bine la exterior, unde pozele au ieșit bine focalizate și clare. La interior lucrurile au stat puțin mai prost, dar telefonul tot a scos poze acceptabile și în condițiile unei iluminări mai slabe.
Când vine vorba de video, Honor 70 filmează 4K la 30fps și 1080p la 30 sau 60 de cadre pe secundă. Calitatea este bună iar stabilizarea în clipul final este decentă, ținând cont că totul se întâmplă din software. Interesantă este funcția Multi-Video, care îți permite să alegi din câteva formate pentru filmare cu mai multe camere ale dispozitivului.
Per total, am să acord lui Honor 70 nota de 7,5 la capitolul camere. Pozele sunt bune, cu un nivel de detalii și culori redate corect, dar lipsa stabilizării optice, a unei camere telefoto, precum și calitatea mai slabă a pozelor de noapte reprezintă dezavantaje care au contat în evaluare. În plus, există în segmentul acesta telefoane cu camere mai bune.
Experiența în utilizarea Honor 70
Bun, acum să discutăm puțin despre experiențele mele în utilizarea acestui telefon. Telefonul este măricel, dar forma lungă și greutatea scăzută îl ajută să se simtă plăcut și ușor de ținut în mână și am apreciat din start panourile de sticlă de pe față și de pe spate. Totuși, cei de la Honor nu au dat și un rating al rezistenței la apă și praf, așa că ar fi bine să nu intri în piscină cu telefonul după tine.
Telefonul are senzorul de amprentă optic situat sub ecran, în partea inferioară. Odată ce am deblocat telefonul, am descoperit că display-ul arată și se comportă excelent. Răspunsul la atingere este instantaneu iar conținutul redat se vede bine, indiferent că îl folosești în casă sau în lumina soarelui. Cât despre sistemul de operare, în afară de câteva crash-uri minore ale aplicației Facebook, nu am nimic rău de spus aici. Tema folosită este Magic UI 6.1 iar telefonul vine cu Android 12 din cutie.
Redarea de conținut video a reprezentat o experiență foarte bună când vine vorba despre ecran. Culorile sunt vii iar rezoluția măricică asigură o imagine clară. Totuși, telefonul nu beneficiază de două difuzoare stereo, ci doar unul mono pe muchia de jos. Deși este destul de gălăgios la volum maxim, sunetul devine neclar când trece de 80% volum, iar imersiunea unui sistem de difuzoare stereo lipsește, evident, cu desăvârșire.
Bateria telefonului a rezistat eroic în fața unei zile lungi de 18 ore, cu folosire intensă. Am avut mobile hotspot-ul deschis vreo 4 ore, am vorbit la telefon, am făcut câteva poze, am folosit Waze, am ascultat muzică și m-am și uitat la cel mai nou clip din Zonă. După toate astea, am pus telefonul la încărcat cu 18% baterie rămasă, care mai îmi ajungea două ore de utilizare normală confortabil. Sunt absolut convins că, cu un regim de utilizare mai puțin intens, telefonul rezistă până la finalul celei de-a doua zile.
Acum, trebuie să vorbim și despre preț. În acest moment, telefonul este disponibil la prețul de 2630 de lei în varianta Emerald Green și 2700 în varianta Crystal Silver, cea testată de mine. Problema vine atunci când îl pui față în față cu alte modele de la alți producători. Pentru suma de 2600 de lei îți poți lua și un Samsung Galaxy S21 FE, care are performanțe oleacă mai bune, un ecran mai frumos, dar o autonomie mai slabă și camere mai slabe față de acest Honor 70. Tot pe la 2600 de lei îți poți luat și un Poco F4 GT, care vine cu procesorul Snapdragon 8 Gen 1, vârful de gamă din tabăra Android, un ecran mai bun și patru difuzoare stereo.
În final, pot spune că Honor 70 reprezintă o ofertă corectă la nivelul său de preț. Aș nota ca plusuri bateria care ține mult și se încarcă repede, camerele bune în majoritatea condițiilor și ecranul rapid și de bună calitate (cu micul neajuns al diferenței de luminozitate de pe margini). Procesorul este rece și suficient de puternic pentru segmentul telefoanelor mid-range și s-a comportat bine în task-urile de zi cu zi pe care i le-am dat.
Ca alternative, găsești pe piață telefoane care fie oferă specificații similare (HUAWEI Nova 10, de exemplu, un pic mai slab ca chipset dar cu camere o idee mai bune), fie fac parte din clubul așa-ziselor telefoane „flagship killer”, care vin procesoare puternice, dar cu dezavantaje date de consum și vechimea chipsetului (Realme GT2). Practic, dacă vrei cel mai bun raport preț-performanță, există și variante mai bune, și aș enumera aici doar Motorola Edge 30 Fusion, dar dacă ești un om care pune preț pe design și autonomie și vrei un dispozitiv care se simte premium în mână, Honor 70 este o un telefon pe care trebuie să-l treci pe listă.
Design și construcție – 8.5
Specificații tehnice și performanțe – 8.5
Camere – 7.5
Experiența în utilizare – 8.5
8.3
Un mid-ranger cu performanțe bune, cu un design special și cu o autonomie peste medie.
Be First to Comment