Ușor ușor se trece la o viață tehnologică fără fir (Wireless) și asta pentru că vrem să scăpăm de mațe și să avem cât mai multă libertate de mișcare. În multe domenii acest lucru este privit cu scepticism datorită unor inconveniențe precum limitarea distanței dintre emițător și receptor, viteza de transfer și interferențe.
Firele au început să dispară ușor ușor, cablul de alimentare la curent al device-ului respectiv fiind cam singurul care nu prea avem ce să-i facem, însă atât internetul, sunetul și imaginea pot fi transmise la distanțe scurte prin Wi-Fi și Bluetooth. Accesoriile pentru PC/laptop, precum mouși, tastaturi, căști și boxe, funcționează și ele fără fir și au devenit destul de performante pentru ca lipsa unei conexiuni pe fir între emițător și receptor să nu mai fie considerat un impediment.
Hai să luăm și un exemplu. PC-ul (Desktop-ul) are cablul de alimentare plus două pentru mouse și tastatură, unul pentru imprimantă, pentru rețea/internet , pentru monitor, boxe și/sau căști și deja avem o grămadă de fire. Astăzi, însă, excepție făcând cablul pentru alimentarea la curent și cel pentru monitor, toate celelalte device-uri/accesorii pot fi folosite fără fir. Și dacă ar fi să mai sap puțin sunt și monitoare sau tablete mai mari care pot fi folosite ca monitoare pentru PC via Wi-Fi/Bluetooth, deci cablul de alimentare ar rămâne singura.
La PC/Desktop căștile, tastaturile și moușii există fără fir și funcționează prin Wi-Fi sau Bluetooth, imprimatele au și ele astfel de suport și ar mai rămâne cablul de rețea prin care intră semnalul internet în calculator. Ei bine, acum a venit să discutăm puțin despre o soluție de a avea internet pe PC/Desktop fără a fi nevoie de fir. Soluția vine din partea Tenda cu W322E Wireless N300 PCI Express Adapter care se conectează pe placa de bază și cu ajutorul antenelor se poate capta semnal de intenet fără a fi nevoie de fir.
Pachet
Cutia este destul de micuță, iar combinația de culori (negru și portocaliu) ne aduce la cunoștință că e vorba de un produs Tenda. Pe cutie avem imagini cu produsul și o schemă a funcționării acestuia, informații despre performanțe și conținut și despre compatibilitatea cu sistemul de operare Microsoft Windows, mai multe versiuni.
În cutie găsim adaptorul PCI Express cu două antene omnidirecționale atașate ambalat într-o punguță specială, un mini-CD cu driveri și un ghid rapid de instalare.
Aspect
Spuneam mai sus că dimensiunile cutiei sunt destul de reduse, produsul în sine fiind și mai mic ca dimensiuni și vine cu o plăcuță (bracket) standard de prindere pe carcasă. Pe plăcuța aceea avem două antene care se pot roti individual, iar adaptorul are un conector pentru slotul PCI Express al plăcii de bază. Pe partea din față plăcuța are un mic radiator pe care este lipit un sticker cu cod de bare, certificări și modelul.
Tehnic și Instalare
Dimensiunile sunt de 120.8×78.5×33.5mm, iar instalarea se execută rapid, conectarea pe placa de bază a adaptorului făcându-se prin PCI Expres x1 pe porturile x1, x4, x8, x16 sau x32. După montare, PC-ul cu Windows 10 va recunoaște rapid adaptorul fără a fi nevoie să instalezi ceva, apoi configurarea se face ca la orice laptop. În cazul PC-urilor cu sisteme de operare Windows mai vechi (Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows XP), se utilizează min-CD-ul din pachet pentru diriveri.
Cele două antene sunt de 2.5dBi, emit pe o frecvență de 2.400~2.4835GHz și funcționează în standardele IEEE 802.11b (11Mbps), IEEE 802.11g (54Mbps), IEEE 802.11n (300Mbps), ratele dinamice maxime de transfer, pentru fiecare, fiind cele din paranteze. Nu lipsesc nici și elementele de securitate, adaptorul având suport pentru 64/128-bit WEP,WPA-PSK / WPA2-PSK,WPA / WPA2.
Testare
Înainte de toate trebuie să vă spun că acest tip de adaptor mi se pare o variantă ieftină și la îndemână atunci când ai nevoie de o soluție de conectare la internet, pe PC și nu ai o priză sau un cablu în apropiere și mai mult de atât sunt curios dacă poate fi considerată și o soluție permanentă, asta urmând să aflăm imediat.
Bineînțeles, există diferențe între o placă de rețea Gigabit în care intră un cablu dintr-un router cu port Gigabit și un internet cu o viteză la fel de mare și capacitatea și capabilitățile unui adaptor de acest gen capabil de viteze de până la 300Mbps.
Am montat Tenda W322E Wireless N300 PCI Express Adapter pe PC, am făcut conexiunea cu router-ul pe conexiunea de 5Ghz, aflat la o distanță de numai câțiva metri de PC, iar viteza maximă a internetului este de 300Mbps (DIGI), cam cât duce și adaptorul nostru. Într-un apartament de aproximativ 50mp, cu pereți de beton, mi-am rupt cârca ducând PC-ul și în camera cu cea mai mare distanță de router și timp de mai bine de două săptămâni am folosit PC-ul cu acest adaptor pentru a vedea cum se comportă în timp, la task-urile zilnice.
Primele teste au fost, bineînțeles, cele de viteză (Speed.net), iar rezultatul denotă că pe distanțe relativ scurte și întrerupte de pereți de beton, semnalul este foarte bun și performanțele aproape maxime:
Cât timp am folosit PC-ul cu acest adaptor nu am avut probleme cu înreruperea semnalului, erori sau să încingă, deși la unele teste de enduranță (trafic mare și neîntrerupt pe perioade mai lungi de timp) mă așteptam ca să se încălzească mai mult adaptorul. Acesta s-a încălzit ușor, dar nimic îngrijorător.
Testele zilnice au constat într-o utilizare normală a internetului și anume pentru browsing și social media, deci traficul a fost oricum mic și nu s-au simțit probleme. În cazul streaming-ului fie de jocuri (GeForce Now), fie de muzică (Spotify), sau video (Netflix, YouTube), nici aici nu am întâmpinat probleme cu toate că în GeForce Now mai primeam când și când avertismente de conexiune slabă, dar nu a afectat în nici un fel performanțele sau gameplay-ul. Da, știu că este posibil ca prin YouTube și Netflix calitatea streaming-ului să fi fost scăzut intenționat datorită situației de afară, dar oricum nu s-a simțit vreo interferență sau o scădere a vitezei traficului în niciuna dintre utilizări.
Ziceam de testul de enduranță acestea a constat în copiere prin rețea internă a fișierelor de dimensiuni mari, respectiv am lăsat să ruleze mai mult timp clipuri la rezoluție maximă de pe YouTube. De asemenea, sesiunile lungi de jocuri prin GeForce Now, au pus și ele la încercare capacitățile adaptorului. În toate aceste condiții, adaptorul a funcționat în parametri normali fără a interveni vreo problemă.
Concluzie
Am numit Tenda W322E Wireless N300 PCI Express Adapter o soluție potrivită în cazul unui PC la care nu ajungi cu cablu de internet, iar testele făcute cu acesta au indicat că, cel puțin pe distanțe nu foarte mari, internetul și traficul de date funcționează fără probleme în condiții de utilizare normală care implică atât browsing-ul și utilizarea rețelelor de socializare, cât și streaming-ul de muzică, filme și seriale, dar și jocuri.
Tenda W322E Wireless N300 PCI Express Adapter se găsește în magazinele din România la un preț de aproximativ 50lei.
#td_uid_35_5e81ce7965579 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/TendaWIFI-02-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e81ce7965579 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/TendaWIFI-03-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e81ce7965579 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/TendaWIFI-04-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e81ce7965579 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/TendaWIFI-05-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e81ce7965579 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/TendaWIFI-07-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e81ce7965579 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/TendaWIFI-08-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
Be First to Comment