Press "Enter" to skip to content

Patapon 2 Remastered Review: ăia mici şi negri de respiră greu pe ritmul tobelor tribale

Fără să exagerăm putem spune că generaţia actuală de console ne-a inundat cu versiuni remasterizate ale jocurilor legendare (sau măcar populare) de odinioară. Tendinţa deosebit de bănoasă de a mai jupui încă o piele de pe proverbialul urs nu a ocolit niciun publisher major, Sony Interactive Entertainment nefăcând excepţie. Cea mai nouă ispită la adresa nostalgiei noastre este Patapon 2 Remastered, ce poate fi considerat, cu un pic de indulgenţă, unul dintre strămoşii jocurilor de ritm atât de populare acum câţiva ani.

În Patapon nu ai săbii laser virtuale şi nici controllere inspirate de chitarele mânuite de zeii rock-ului, dar ai nişte tobe care pot pune în mişcare un trib întreg de creaturi mici şi negre. Cea mai originală idee a jocului dezvoltat de Pyramid a constat în combinarea controlului bazat pe ritm cu elemente de gameplay strategice. Producătorii au fost suficient de inspiraţi încât să combine această idee inovatoare cu o realizare grafică unică, ce nu poate fi confundată cu vreun alt joc. Ca rezultat, cu 13 ani în urmă, a văzut lumina ecranelor unul dintre cele mai populare şi mai speciale jocuri de pe PSP. După ce prima parte a fost deja remasterizată cu surle şi trâmbiţe, luând în calcul şi succesul succesorului, era clar că, după o mică operaţie estetică, şi Patapon 2 îşi va face debutul pe PlayStation 4.

Patapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Controlul jocului, în teorie, este simplu şi se bazează doar pe patru comenzi, cu ajutorul cărora îţi poţi îndemna tribul de credincioşi să se mişte înainte, să atace, să se apere ori să invoce ploaia. Dar cum tu eşti un zeu capricios, care nu se lasă înduplecat cu una cu două de doleanţele micilor ciclopi, pentru a putea folosi toate comenzile este necesară procurarea tuturor tobelor antice ascunse prin niveluri. Abia după ce acest fetiş pentru instrumentele de percuţie tribale este satisfăcut, începe adevărata provocare. Pe lângă faptul că va trebui să apreciezi corect pericolele din niveluri alegând acţiunea corectă, eşti nevoit să respecţi şi ritmul specific fiecărei comenzi. Dacă reuşeşti să apeşi de mai multe ori la rând corect şirul de butoane necesare, va începe un combo la finalul căruia subiecţii tăi vor fi cuprinşi de febra exaltării şi vor deveni mai puternici. Dacă nu ai simţul ritmului, săracele creaturi se vor împiedica una de alta şi vor pieri.

Pe lângă elementele de gameplay clasice, versiunea remasterizată include şi nişte noutăţi bine venite. Prima dintre acestea ar fi posibilitatea îmbunătăţirii unităţilor controlate de tine. Spre deosebire de prima parte a jocului, unde nu puteai schimba cei şase voinici cu care porneai la luptă, în Patapon 2 Remastered procesul de upgrade al unităţilor se bazează pe un arbore de abilităţi. Fiecare ramură oferă o nouă putere, activarea ei fiind condiţionată de colectarea unei cantităţi de materiale. Cele mai rare dintre aceste materiale pot fi obţinute în multiplayer, în urma unor confruntări cu nişte monştri fioroşi. Acestea creaturi, ce servesc ca boşi de nivel, pot fi învinse de echipe de până la patru jucători. Nivelurile speciale trebuie parcurse contra cronometru, astfel organizarea şi eficienţa sunt esenţiale. Restul noutăţilor aduse de al doilea episod includ mai multe arme şi echipamente pentru tribul tău şi noi minigame-uri pentru tine.

Patapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Patapon 2 RemasteredPatapon 2 Remastered

Dacă ai fost fan al seriei şi te aştepţi la aceeaşi experienţă de joc, uşor actualizată, Patapon 2 Remastered nu te va dezamăgi. Dacă nivelurile repetitive te-au descurajat în trecut, nici măcar noile minigame-uri introduse în versiunea remasterizată nu te vor îndupleca. După câteva ore, jocul poate deveni plictisitor din cauza gameplay-ului simplist şi design-ului de niveluri relativ monoton. Introducerea sistemului de evoluţie a unităţilor, împănarea nivelurilor cu noi provocări şi adăugarea componentei de multiplayer îţi lasă impresia că Patapon 2 este mai degrabă un patch atât de necesar pentru prima parte şi nu o continuare adevărată. Sentimentul de descoperire, sau redescoperire după caz, oferit de primul Patapon Remastered este imposibil de reprodus. Dar cu mai mult timp la dispoziţie şi mai multă atenţie sunt convins că Patapon 2 Remastered putea să perpetueze şi să extindă experienţa oferită de prima parte, fără să se limiteze la rolul de plasture pentru bubele predecesorului.

Pentru a evita confuziile, trebuie să spunem răspicat că Patapon 2 Remastered este un joc excelent, ce trebuie încercat de toţi cei care au ratat versiunile de PSP sau remasterizarea primei părţi. Pus în oglindă însă cu remasterizarea jocului LocoRoco, rămânem cu un gust uşor amărui şi cu inevitabilul sentiment că se putea mai mult.

Patapon 2 Remastered

Articol preluat de pe go4it.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares