CES 2020 este presarat cu monitoare de gaming, incepand de la modele deja „clasice” cu rata de refresh de 240Hz, pana la monstruozitati dedicate gamerilor profesionisti care pot sa ofere o rata de reimprospatare a imaginii de pana la 360Hz. Da, ati citit bine, 360. Producatori precum ASUS, Acer, Razer si Samsung au scos arsenalul din depozit si l-au adus la CES, dar intrebarea care imi framanta gandurile este daca chiar merita sa dai banii pe un astfel de monitor. Oare nu mai este monitorul de gaming clasic cu 144Hz de ajuns pentru standardele anului 2020?
Sa vorbim in primul rand despre monitorul care sta pe buzele tututor cand vine vorba de high-end gaming si anume ASUS ROG Swift 360. Acesta, dupa cum spune si numele, are o rata de refresh absurda, de 360Hz iar asta pare sa fi pornit un trend la CES 2020, cu producatori precum Acer si Razer oferind modele ceva mai „slabe” care ofera modesta rata de 300Hz.
Pentru cei care nu sunt familiari cu aceste valori, 360Hz inseamna ca monitorul poate afisa imagini care ruleaza cu 360 de cadre pe secunda (FPS). Un monitor clasic, ieftin, ruleaza de obicei la 60Hz, adica afiseaza un maxim de 60FPS, orice valoare peste, fiind doar cadre care se pierd. In ultima vreme insa, monitoarele de gaming au atins un nou standard: cel de 144Hz. Deja un astfel de monitor poate fi achizitionat la mai putin de 1000 de lei, astfel fiind oarecum accesibil si pentru muritorul de rand, care nu poate, sau nu doreste sa investeasca jumatate din bugetul unui PC entry-level pe un monitor. Dar ASUS s-a decis ca este timpul sa treaca mai departe, astfel a creat un model care are mai mult decat dublul acestei valori.
Sa fiu sincer, o rata de refresh de 360Hz este putin stupida. Vei avea un beneficiu real din partea unui astfel de monitor doar daca reusesti, cumva, sa rulezi un joc la un 360FPS stabil, ceea ce este greu de atins chiar si cu o configuratie de top in acest moment. Pe scurt, un monitor de 360Hz este fix ca un desktop de gaming cu 64GB RAM sau un mouse cu DPI 20.000; nu are niciun sens. Cel putin, nu prea curand.
ASUS insa, nu isi cer scuze pentru un astfel de monitor. Ba chiar declara ca vor crea un monitor de 1000Hz, dar ma gandesc ca deja pentru astfel de valori, un setup cu doua Nvidia RTX 2080 Ti ar fi cam un minim. Ma intreb deja, ce vom vedea la CES 2021: 480Hz, 600Hz? Vom trai si vom vedea.
Tehnologia Mini LED
Daca nu iti pasa de ratele de refresh imense, dar in schimb preferi o calitate a imaginii cat mai mare, nu-ti face griji. La CES 2020 ai tot ce iti trebuie; desigur, toate aceste modele sunt incluse intr-o lista foarte mare de chestii pe care nu ti pe poti permite.
Monitoarele ce folosesc tehnologia Mini LED sunt reale. Acestea folosesc mii de LED-uri individual pentru a-ti lumina ecranul si iti confera mai mult control asupra calitatii culorilor. Negrul este mai negru, iar imaginile luminoase sunt si mai puternice.
Spre exemplu, ASUS ROG Swift PG32UQX este primul monitor certificat VESA DisplayHDR 1400 si este un exemplu superb asupra puterii pe care tehnologia cu Mini LED o poate furniza. Este atat de bun, incat simplul proces de a face o poza acestui monitor s-a dovedit o corvada. Dar nu doar ASUS a venit la petrecerea asta; ACER Predator X32 a fost prezentat la CES 2020 si ghiciti ce: este un alt monitor cu Mini LED.
Bine, insa aceste modele de 32″ par minuscule in comparatie cu monstrii prezentati in cadrul expozitiei. Vorbim despre ASUS ROG Swift PG43UQ, un monitor de 43″ cu o rata de refresh de 144Hz si certificare VESA DisplayHDR 1000. Acer si ViewSonic au adus si ei niste matahale, numai ca acestia ne-au prezentat monitoare OLED de 55 de inci.
Bine, tre’ sa recunosc. Imi place imaginea oferita de un display OLED sau Mini LED, iar ambele tehnologii sunt upgrade-uri considerabile comparativ cu monitoarele IPS cu care ne-am obisnuit cu totii, dar daca e sa am ceva impotriva, este vorba de pret. Si ca tot am intrat in acest subiect sensibil, poate chiar tabu, haideti sa vedem cateva scoruri:
- Acer Predator X32 – 3600 de dolari
- Acer Predator CG552K – 3000 de dolari
- Acer Predator X38 – 2400 de dolari
Modele asemanatoare de la ASUS, Samsung si ViewSonic nu au inca un pret pe capul lor, insa ma indoiesc ca vor fi mai ieftine decat cele de la Acer. Acestea fiind spuse, de ce oare as da 3000 de dolari pe un monitor de la unul dintre acesti producatori atat timp cat pot cumpara un TV 4K la mai putin 2000 de lei? De ce ar cumpara cineva un monitor de 32″, cand pentru aceeasi suma poti cumpara un televizor de 75″? Mi se pare exagerat de scump!
O dilema care ne avantajeaza
Nu este un lucru neaparat rau ca avem o oferta atat de variata din care putem alege, iar faptul ca exista competitie pe piata nu face decat sa ne avantajeze tot pe noi, cumparatorii, oamenii de rand care vrem cat mai multa calitate din partea unui produs, contra unui pret cat mai mic posibil, iar faptul ca revolutia monitoarelor de gaming care a inceput undeva in 2015, ne-a adus in punctul in care mai toti de putem permite un monitor cu rata de refresh mare si tot felul de caracteristici care acum cativa ani ni se pareau din domeniul SF, nu face decat sa intareasca ce am zis mai sus.
Be First to Comment