Lista noastră privind cele mai bune jocuri din 2019 a început cu recomandările din fiecare gen, începând cu RPG-urile, jocurile cu maşini şi cele de acţiune (prima parte), continuând cu shooterele, jocurile de strategie şi action/adventure (partea a doua), aventurile tradiţionale, simulatoarele sportive şi titlurile horror (partea a treia) şi sfârşind cu jocurile open world, fighting games şi platformere (partea a patra). De asemenea, partea a cincea a recomandărilor în legătura cu jocurile anului 2019 s-a oprit asupra celor mai bune titluri exclusive de pe PlayStation 4, Xbox One şi Nintendo Switch.
Am ajuns şi la penultimul episod al recomandărilor noastre, familiar pentru cei care au urmărit listele similare din anii trecuţi: astăzi vom lua în considerare trei categorii speciale, dedicate jocurilor cu cele mai reuşite componente multiplayer, cea mai bună grafică şi, nu în ultimul rând, cele mai captivante poveşti.
În ceea ce priveşte multiplayer-ul, am avut parte de numeroase titluri de calitate, cea mai frumoasă surpriză venind însă spre începutul lui 2019, din partea studioului Respawn Entertainment, care a avut un an de excepţie. În ceea ce priveşte grafica, ca de obicei, am încercat să echilibrăm părţile tehnice cu cele artistice atunci când am decis câştigătorii. Nu în ultimul rând, deşi aprecierea firelor narative din jocuri este o chestiune ce ţine, de cele mai multe ori, de gusturi, un joc s-a ridicat peste celelalte, îmbinând într-un mod inedit aparenţele cu mesajele subtile.
MULTIPLAYER
APEX LEGENDS
(Respawn Entertainment/Electronic Arts)
PlayStation 4/Xbox One/PC
Într-un decor dominat de popularitatea exagerată a lui Fortnite, dar şi de alte titluri Battle Royale mult mai puţin finisate, Apex Legends a fost surpriza pe care nimeni nu a anticipat-o. Venit din partea unui studio – Respawn Entertainment – cu o experienţă vastă în domeniul shooterelor multiplayer (vezi seria Titanfall), Apex Legends s-a remarcat imediat în peisajul titlurilor de tip Battle Royale graţie atât abordării sale uşor diferite (jucătorii sunt organizaţi în echipe de câte trei, fiecare întruchipând eroi cu caracteristici diferite, în stilul Overwatch), dar şi nivelului de finisare caracteristic unui titlu AAA. A ajutat foarte mult şi faptul că Apex Legends este oferit gratuit, în regim Free-to-play, iar jocul a fost susţinut de update-uri de conţinut constante.
TOM CLANCY’S THE DIVISION 2
(Massive Entertainment/Ubisoft)
PlayStation 4/Xbox One/PC
Abordările multiplayer în genul celei din Destiny au “prins” la public, Ubisoft oferind propria sa alternativă, prin intermediul jocurilor seriei Tom Clancy’s The Division. Din fericire, The Division 2 a fost net superior predecesorului său, realizatorii de la Massive Entertainment dovedind că au învăţat din greşelile trecutului. Deşi poţi încerca Tom Clancy’s The Division 2 şi de unul singur, adevăratul farmec al jocului iese la iveală atunci când este parcurs alături de prieteni, colaborând pentru a rezolva nenumăratele misiuni plasate într-o versiune futuristică a capitalei Washington DC. Cei mai îndrăzneti jucători se pot înfrunta între ei în Dark Zone-uri, iar jocul oferă suficient conţinut end-game şi pentru cei care îi duc la bun sfârşit campania principală.
Menţiuni: MORTAL KOMBAT 11, FIFA 20, CALL OF DUTY: MODERN WARFARE
GRAFICĂ
METRO EXODUS
(4A Games/Deep Silver)
PlayStation 4/Xbox One/PC
Jocurile seriei Metro s-au numărat mereu printre cele mai avansate din punct de vedere grafic, în perioadele în care şi-au făcut apariţia, iar Metro Exodus nu face excepţie de la această regulă. În plus, cu Exodus, cei de la 4A Games au împins în sfârşit acţiunea în afara galeriilor de metrou, jocul oferind numeroase peisaje exterioare de dimensiuni apreciabile, împânzite de tot felul de secrete. Şi, pe lângă noua dimensiune adusă de aceste medii de joc deschise, în prezenţa unei plăci video compatibile, versiunea pentru PC a lui Metro Exodus a oferit şi una dintre cele mai solide implementări de iluminare globală bazată pe ray tracing, după încercarea căreia pur şi simplu nu mai poţi comuta RTX pe off.
DEATH STRANDING
(Kojima Productions/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
Pe lângă numeroasele alte capitole la care punctează decisiv, Death Stranding s-a făcut remarcat şi drept unul dintre cele mai arătoase jocurile ale anului ce stă să se termine. “Vina” pentru această performanţă este împărţită: pe de-o parte avem motorul grafic Decima, cu ajutorul căruia a fost clădit Death Stranding, furnizat de studioul olandez Guerrilla Games, care include una dintre cele mai performante soluţii de 4K checkerboard rendering de pe piaţă; pe de altă parte avem meticulozitatea tipic japoneză cu care au fost realizate modelele şi animaţiile personajelor, peisajele întinse şi atmosferice ale jocului, dar şi secvenţele cinematice ce pot rivaliza orice film cu buget generos.
Menţiuni: CONTROL, RESIDENT EVIL 2, DEVIL MAY CRY 5, GIBBOUS: A CTHULHU ADVENTURE
POVESTE
DEATH STRANDING
(Kojima Productions/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
Lăsând la o parte pentru moment originalitatea gameplay-ului, dar şi prezentarea grafică de excepţie, Death Stranding a ieşit în evidenţă şi graţie firului narativ complex, ce de multe ori ascunde elemente nu atât de evidente la prima vedere. Pe parcursul veritabilei epopei a lui Sam Porter Bridges, avem ocazia de a face cunoştinţă cu personaje pe cât de ciudate la prima vedere, pe atât de interesante, cu motivaţii misterioase ce ascund numeroase secrete. În stilul unui film cult, care împinge câteodată imaginaţia până la limite, Death Stranding îşi găseşte până la urmă o concluzie logică, care încheie, într-un mod satisfăcător, povestea gândită de Hideo Kojima. Cel mai mare merit al firului său narativ stă însă în metaforele ascunse la tot pasul: în ciuda aparentului cadru futuristic al jocului, Death Stranding transmite numeroase mesaje referitoare la situaţia actuală a lumii în care trăim.
OBSERVATION
(No Code/Devolver Digital)
PlayStation 4/PC
Pe lângă premisa originală (în ce alt joc aveţi ocazia de a controla AI-ul unei staţii spaţiale?), povestea din Observation a punctat la un alt capitol deosebit de important: starea constantă de tensiune în care îşi ţine jucătorii, chiar şi atunci când unele dintre elementele sale narative încep să se clarifice. Iar momentele mai liniştite, atunci când încerci să te dedici rezolvării unor puzzle-uri, sunt deseori marcate de descoperiri importante sau chiar întrerupte de câte o secvenţă cinematică ce ridică noi semne de întrebare.
Menţiuni: A PLAGUE TALE: INNOCENCE, DISCO ELYSIUM
Vă invităm să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru ultima parte a listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2019. În cazul în care aţi ratat vreuna dintre recomandarile noastre anterioare, le puteţi găsi pe toate aici:
Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure
Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer
Jocurile anului 2019 (partea a V-a): titluri exclusive pentru PS4, Xbox One şi Nintendo Switch
Jocurile anului 2019 (partea a VI-a): multiplayer, grafică, poveste
Articol preluat de pe go4it.ro
Be First to Comment