Anul acesta am avut ocazia să testez peste o duzină de laptop-uri de gaming și aproape jumătate de duzină de monitoare dedicate jocurilor, modele care mai de care high-end.
Și acest acest lucru a fost un lucru extraordinar dar, paradoxal, în același timp și rău, pentru mine personal. Să vă explic: toate produsele menționate mai sus, dar toate, au avut panouri IPS și VA, cu tehnologii de ultimă oră integrate, pentru a reduce handicapul tehnologiilor IPS și VA în materie de timp de răspuns, Motion Blur, etc. Și culorile…extraordinare.
Despachetarea și prima surpriză
Despachetându-l pe Omen X25, încă nu mi-am dat seama că mă așteaptă ceva nou. Doar după ce am pornit calculatorul, și în timp ce am început să admir ecranul și să trag de el în toate părțile, pentru a verifica ergonomia sa, am exclamat: Oh, un TN! 🙂
Da, aici am vrut să ajung: testând atât de multe modele high-end, ajungi să trăiești într-o bulă a ta, care se poate dovedi una extrem de falsă – dar tu mereu ești fericit cu bula ta. Ca și bula ta Facebook. Și nu e ciudat când descoperi cât de mică e bula aia?
TN și gamerii profesioniști
Făcând un studiu rapid de piață, pe primele trei mari site-uri de profil din România, m-am trezit cu următoarea realitate cruntă, după ce, în prealabil, precum Neo, am ales și eu pastila roșie:
Da, stimați cititori, TN-ul este regele pixelilor când vine vorba de panouri cu 240Hz refresh rate.
Și mai vedeți ceva ciudat în tabel? Niciun IPS? Cum este posibil? Căci am văzut de curând panouri de 240Hz pe notebook-uri, cu tehnologie IPS (de la Sharp, de exemplu, pe ROG Strix Scar III sau de la AUO, pe MSI GT76 Titan DT 9SG), ceea ce prevestea apariția monitoarelor IPS cu diagonale mai mari – Acer Nitro XV273X pare să fie primul LCD de 240Hz cu tehnologie IPS, dar încă nu a apărut și pe meleagurile noastre.
Concluzia este una simplă și clară: Vreți un monitor super rapid, vreți să fiți cel care sigur va vedea inamicul primul? Fiecare milisecundă contează și vreți să eliminați Motion Blur-ul, până la ultima picătură? Nu vă interesează atât de mult culorile și spații de culoare, fotografie, filme? TN – urile de 240Hz sunt răspunsul pentru Dvs.
Iar astăzi vom analiza un specimen pur sânge frumos, de la Omen. Dedicat profesioniștilor și celor mai împătimiți jucători de CS și nu numai. Fiți atenți, monitorul de față Omen X 25 este monitorul oficial al Overwatch League. Și nu este vorba de doar un parteneriat strategic între HP și Blizzard – monitorul chiar este al naibii de rapid! 🙂 (și frumos, aș adăuga)
Dar haideți să le vedem pe rând.
Ergonomie, Conectică și Design – look minimalist, dar modern. 100% gaming look.
Când am scos monitorul din cutie, am zis: ei așa trebuie să arate un monitor de gaming profesional: cât mai simplu, dar modern, 2019. Margini ultra-subțiri, picior solid, metalic, ajustare pe verticală generos, cable management decent și un meniu rapid și ușor de folosit.
A, da, și luminița de sub ecran, care chiar are sens pentru gameri: niciodată nu se recomandă să te joci într-o cameră complet întunecată – o mică lumină ambientală, – dar care totuși să nu te distragă de la acțiune – este necesară, exact precum și setările Low Blue Light când arzi gazul (degeaba) seara, pe Internet și te uită Cel de sus pe calculator, cu orele…
În ceea ce privește ajustarea față-spate a panoului, monitorul ne oferă o plajă de valori între -5 și 23 grade înclinare – ceea ce acoperă cam orice scenariu de utilizare, mai ales dacă introducem în ecuație și piciorul ce permite ajustarea pe verticală (130mm). Nu avem pivotare, dar să fim realiști, categoria căreia i se adresează, nu va folosi niciodată un scenariu tip Portret.
Fiind un monitor destul de ușor (4,4kg fără stand), și cu margini stânga dreapta extrem de subțiri, și sistem de montare VESA (inclus în cutia monitorului) este ideal pentru un setup multi monitor, de exemplu pe un suport SBOX LCD-352/2.
Logo-ul meu preferat, masca Voodoo apare atât pe baza monitorului (și poate fi frumos iluminat, din iluminarea ambientală dedicată a monitorului) cât și pe spatele monitorului (asta așa, doar pentru competiții și târguri de profil, precum Comic Con sau BGW unde îl pot admira și trecătorii/publicul larg).
Conectica este bună, fără însă a ieși în evidență un port DP, un HDMI, două porturi USB 3.0 la care să vă conectați perifericele, o mufă USB pentru conexiunea cu PC-ul și un jack audio. Apropo, de jack-ul audio, piciorul monitorului este gândit și pentru a fi suport pentru căști.
Meniu, funcții speciale și performanțe panou
După cum am menționat în titlu, avem un panou de 24,5” super rapid, de 240Hz și cu G-SYNC. Evident, în funcție de jocurile jucate de voi, dacă aveți un frame rate foarte mare și stabil (precum în Team Fortress 2) și nu vă deranjează tearing-ul (în TF2 este groaznic, actually), puteți renunța la G-SYNC și activați NVIDIA ULMB. Veți avea un tearing mult mai curat, fără urme de Motion Blur :). Glumesc, dar ați prins ideea – în funcție de jocuri, aveți două tehnologii care vă vor face jocurile o reală plăcere.
Tot din meniul Gaming puteți seta cât de agresiv să fie OverDrive-ul (Response Time), dacă vreți ajutor (strigător la cer) precum un Crosshair. Din Meniul Image puteți alege Dark Boost, Gamma – pentru a avea un negru mai profund, sau dimpotrivă, să vedeți mai bine pe întuneric.
Apropo de nuanțe de negru – panoul TN nu excelează la capitolul black luminance, adică negrul nu este nicidecum un negru precum la un panou VA, nici măcar precum la un IPS. Și nici la capitolul contrast nu am reușit să ne apropiem de 1000:1 cum ne spune HP în specificații.
Astfel, am obținut o luminozitate maximă de 370cd/m2 și 0.48cd/m2 pentru negru, cu un contrast de 780:1 sau la o luminozitate mai ”normală” (scenariul normal aș spune) la 250cd/m2 avem un Black Luminance de 0.32cd/m2 (un negru mult mai bun) și contrast de 790:1.
Seara, într-o cameră complet întunecată se recomandă chiar o luminozitate și mai mică, precum 150cd/m2, unde am obținut un negru chiar foarte bun, de doar 0.2cd/m2, și un contrast de 770:1. Acestea sunt valori bune, nu cele mai bune evident văzute de noi, dar suficient de bune, pentru o sesiune bună de gaming.
Nu voi insista pe culorile oferite de monitor, fiind un TN obișnuit, nu cred că se aștepta nimeni să răsturnăm vreun record la AdobeRGB sau măcar să ne apropiem de P3, dar avem un modest 95% SRGB, care ar fi un minim necesar pentru o prelucrare minimă de poze de familie în condiții safe…deși TN-ul nu oferă unghiuri potrivite pentru așa ceva,
Oricum, voi menționa acuratețea culorilor, DeltaE-ul mediu fiind ușor sub 1. Adică spațiul de culoare este redus, departe de ideea de Wide Gammut oferit de un panou IPS sau VA de ultimă generație, dar măcar în acel spațiu redus, culorile sunt fidele. Măcar atât :).
Oricum, cum am spus, TN-ul a fost mereu acel trade-off acceptat de gamerii împătimiți – când ai în față un panou atât de rapid, input lag insesizabil, G-SYNC și ULMB, un gaming de zile mari, mai contează că nu faci în photoshop cele mai fidele lucrări artistice?
Concluzie
Omen X 25 pare micuț în comparație cu bestiile testate de noi în ultima vreme, dar în lumea gaming-ului de nivel profesionist, dimensiunea de 24-25” râmâne încă favorita.
Dacă sunteți în căutarea unui monitor rapid, ideal pentru gaming ultra-rapid, Omen X 25 este o alegere bună, iar prețul său, de 2199 Lei, este…ca să folosesc un termen legat de subiectul dezbătut astăzi: Competitiv!
Be First to Comment